19 Nisan 2011 12:07

İşçi kurultayının ardından

Çiğli’de iki aydır çalışmaları devam eden işçi kurultayı geçtiğimiz günlerde 20’nin üzerinde fabrikadan 250 işçinin katılımı toplandı. Ben kurultayımızın nasıl örgütlendiğini de anlatmak istiyorum. İki aydır devam eden çalışmaların öncesinde kurultayın temelini atmamızı sağlayan etken TEKEL

İşçi kurultayının ardından
Paylaş
Koray Yetiş

Çiğli’de iki aydır çalışmaları devam eden işçi kurultayı geçtiğimiz günlerde 20’nin üzerinde fabrikadan 250 işçinin katılımı toplandı. Ben kurultayımızın nasıl örgütlendiğini de anlatmak istiyorum. İki aydır devam eden çalışmaların öncesinde kurultayın temelini atmamızı sağlayan etken TEKEL işçilerinin Ankara’daki direnişiydi. TEKEL direnişindeki işçiler ile organizede ki örgütlü fabrikalara yaptığımız ziyaretler sonrası TEKEL direnişi için yapılan toplantılar zaman içerisinde iş yeri temsilcileri ve mücadeleci işçilerin merkezinde olduğu yerel bir mücadele merkezine dönüştü. Direnişin bitmesini takriben ise organizede örgütlenme çalışmalarına hız veren Schneider gibi fabrikalardan gelen temsilciler ile de genişledi.

İzmir Sendikalar Birliğinin fuarda yaptığı işçi kurultayından sonra bizlerin de Çiğli’de komitede tartışmalardan çıkan Çiğli’de işçi kurultayı yapma fikri üzerine 1.5 ay yoğun bir çalışma içine girdik.  Bülten basıp dağıtma kararı ile beraber iş yerlerinde ve mahallelerde toplantılar yapma kararı aldık. Hazırladığımız bültende organizede örgütlü iş yerlerinin nasıl örgütlendiği bizzat orada çalışan işçiler tarafından anlatıldı örgütsüz iş yerlerinde ise çalışma koşuları ve yaşanan hukuksuzluklar anlatıldı. İşçiler arasında en çok tartışma konusu olan ücretsiz izinler asgari ücret ve aile geçim indirimleri ise Av. H. Hüseyin Evin tarafından hazırlanan hukuk köşesinde yer buldu. Hazırlanan bu bülten 10 bine yakın basıldı ve toplamda 30’un üzerinde fabrikada, Çiğli’ye bağlı 5 mahallede ve organize işçilerinin servis duraklarında 30’un üzerinde işçi ile dağıtıldı. Kurultayı duyurmak için hazırlana 1000 afiş ise Karşıyaka Çiğli ve Menemen güzergahına asıldı.

Bunlar kurultayı yapmamızı sağlayan etkenlerdi. Ama asıl kurultayı yapmamızı sağlayan çalışmalar Tek Gıda İş İş yeri baş temsilcisi İbrahim Bircan’ın fabrikasında işçilere yaptığı açık çağrılar, çalışan işçiler ile oturdukları mahallede kurultay komitesi ile beraber örgütlediği toplantılar, Billur Tuz’daki işçiler ile Bornova ve Çiğli’de yapılan toplantılar, Etapak fabrikasındaki işçiler ve şube yönetimi ile yapılan toplantılar, Senkromeç, Park bahçe, GİMAS, ENT, KAFESAN işçileriyle yapılan hazırlık toplantıları BMS’de örgütlü Totomak ve ZF Lenförder işçilerinin çalışmalara katılımı ile beraber Schneider fabrikasında çalışan işçilerin bütün olanaklarını seferber etmesi olmuştur.

SIRA 1 MAYISTA

Tek Gıda İş, Basın İş, Deri İş, BMS, Petrol İş, Haber Sen’in de içinde yer aldığı ve mücadelede konfederasyon ayrımı gözetmeden birleşmeleri organize işçileri olan bizlere sendikalara olan güvenin dibe vurduğu bu günlerde hem güven hem de umut vermiştir.

Kurultayda alınan kararlardan belki de en çok vurgulananı 1 Mayıs işçi bayramının kitlesel geçmesi Çiğli’de işçilerin 1 Mayısı kutladıktan sonra İzmir’deki kutlamalara katılması ve komitenin artık sendikaların organizede örgütlenmesini kolaylaştıracak sendikal örgütlenme komitesi olarak faaliyetlerine genişleyerek devam etmesi olmuştur.  Şimdi komitemiz işçilerin birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayısı kurultay çalışmasından öğrendikleri ile beraber daha geniş kesimler ile yüz yüze gelerek ve yaptığı hatalardan ve eksikliklerden yeni dersler çıkartarak binlerce işçinin katılımı ile örgütleyecektir.

*ÇİĞLİ

 

ÖNCEKİ HABER

YSK kararının zamanlaması

SONRAKİ HABER

Irak'ı petrol için işgal ettikleri belgelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...