19 Nisan 2011 11:43

Suriye’de ayaklanma büyüyor

Suriye’nin Humus kentinde büyüyen muhalefet hareketini sert şekilde bastırılarak onlarca kişinin öldürülmesi ve yaralanmasına neden olan devlet terörünün ardından önceki gün sertliğin dozunu arttıran bir gelişme yaşandı. Humus’ta bir tuğgeneralin beraberindeki 2 çocuğu ve yeğeni silahlı kişilerce öldü

Suriye’de ayaklanma büyüyor
Paylaş

Resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, akşam saatlerinde arabayla evlerine dönen Tuğgeneral Abdo Hızır Tellavi, 2 çocuğu ve yeğeni silahlı kişiler tarafından açılan yaylım ateşi sonucu hayatlarını kaybetti. Tuğgeneral ve beraberindekilerin bulundukları aracın taranmasından sonra cesetlerin ağır biçimde tahrip edildiği belirtildi. Tuğgeneral Tellavi’nin kardeşi, “İşleri adam öldürmek olan birkaç katilden ibaret silahlı grupların kendilerini korkutmalarına izin vermeyeceğiz.” dedi. Kentte önceki akşam güvenlik güçleri ile silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanmış, kente ordu birliği sevk edilmesinin ardından olaylar devam etti. Devlet güçleriyle halkın arasında çıkan çatışmalarda aralarında bir albay ve bir binbaşının da bulunduğu bir çok kişinin hayatını kaybettiği, en az 45 kişinin yaralandığı bildirildi.

GÖSTERİYE TAHAMMÜLSÜZLÜK

Suriye’nin Humus kent meydanında toplanan on binlerce hükümet karşıtı göstericiye ateş açıldı. Saldırıda en 25 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin de yaralandığı bildirildi. Göstericiler güvenlik güçlerinin oturma eylemi yapan göstericilerin üzerine ateş açtığını anlattı. El-Cezire’nin Şam muhabiri Cal Perry ise kullanılan göz yaşartıcı gaz nedeniyle bir çok kişinin yaralandığını belirtti.

El-Cezire muhabirine göre Humus kenti 3 kademeli kontrol noktasıyla ordu tarafından kuşatıldı ve  gece 02.30’a kadar süre tanınan gösterilere 2.15’te ateş açıldı. El-Cezire muhabiri, ateş açılmasının ardından meydandaki halkın şehrin iç kısımlarına kaçtığını ve bazı göstericilerin, hastanelere gitmekten korktuğunu belirtti. Muhabir yaralıların hastaneye gitmek istemediğini çünkü polislerin ve askerlerin onları orada beklediğini, gözaltına alınmaktan korktuklarını belirtti.

SELEFİ DEVLETİ İDDİASI

Suriye İçişleri Bakanı Pazartesi günü, ülkede “silahlı ayaklanma” olduğunu söylemesinin ardından müdahaleler sertleşti. Hükümet, isyanlar için silahlı çeteleri suçlarken, birçok güvenlik gücünün olaylarda öldüğünü ya da yaralandığını öne sürdü. Bakanlık açıklamasında şöyle denildi: “Bu grupların bazıları, Selefi devlet kurmak için Cihat adında silahlı direniş çağrısı yapıyor. Yaptıkları, yasayla cezalandırılacak çirkin bir suçtur. Amaçları Suriye’ye terör yaymak”.

GERİ DÖNÜŞ YOK

Rami adlı gösterici El-Cezire’ye Humus meydanında binlerce kişinin oturma eylemi yaptığını ve “rejim devrilene kadar gösteriyi sürdüreceklerini” söyledi. İnsan hakları savunucusu Süheyr Atassi, Pazartesi gecesi on bin kişinin meydanda toplandığını ve çadırların kurulduğunu belirtti. Göstericiler ise Saat Meydanı’nın adını, Hüsnü Mübarek’in deviren meydana öykünerek Tahrir olarak değiştirdiklerini kaydetti. Günün erken saatlerinde, binlerce kişi Humus’ta öldürülenlerin cenazesine katıldı. Törenlerde, 1963 darbesinden beri süren Baas Parti iktidarının devamı Esad’e karşı,  “Vadi vadi, ev ev geliyoruz, Beşar seni devireceğiz” ve “Ya ölüm ya bağımsızlık, rejimin sonu halk” şeklinde sloganlar atıldı.

Suriye’nin en büyük 3’ncü şehrindeki Pazartesi günkü gösteri, bir ay önce başlayan ayaklanmadaki en büyüğüydü. Adını Ebu Ömer olarak veren bir gösterici şunları kaydetti: “45 yaşındayım. Hayatımda ilk kez, sessiz kalma engelini kırdım, ilk kez özgürüm. Bu rejim bizim özgür ya da itibarlı olmamız istemiyor. Onlarca yıldır çelik ve kanla yönetiliyoruz”.
Güney şehri Dara’da, Şam’ın Barzeh semtinde ve Kürt bölgesi Ayn el-Arab’da da gösteriler olduğu bildirildi. Halep ve Lateyka arasındaki Şağur köprüsünde bin 500 kişi toplandı.

HUMUS’TAKİ SON DURUM

Şehirdeki bir göstericiler Pazar günü ikindi namazından sonra Bab el-Siba camisinden çıkan ve “özgürlük” diye bağıran 40 göstericiler arasında kayıplar olduğunu, bölgede gezen devlete bağlı bir çok arabanın kalabalığa uyarı yapmadan ateş açtığını kaydetti. Göstericiler önceleri reform istediklerini artık rejimin değişmesini istediklerini belirterek, hiç kimsenin bu şehitlerin ölümünü kabul edemeyeceğini belirtti. Pazartesi günü hükümet güçlerince sarılan yakınlardaki Talbise kentinde de ordu 5 kişiyi öldürdü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Küçük savaşlar büyük sonuçlar

SONRAKİ HABER

Suriye'de OHAL tarih oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...