21 Ekim 2021 23:57

Gazetecilerin "İBB'den izin alma" çilesi devam ediyor

İstanbul’da pazarda, parklarda çekim yapan gazetecilerin İBB’yi ‘bilgilendirme’ zorunluluğu sorunu sürüyor. DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren kararın derhal geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Gazetecilerin sahada haber yaparken yaşadıkları sorunlar bitmiyor. Sahada çekim yapan gazetecilerin, İstanbul Büyükşehir Belediyesine vermesi gereken bilgilendirme gazetecilerin yaşadıkları zorluklara bir yenisini daha ekliyor. Uygulama yeni değil, ancak kaldırılması da gündemde değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yetkilisi Ceren Akdağ “güvenlik” gerekçesiyle izinlerin alındığını aktarırken, DİSK Başkanı Faruk Eren uygulamanın derhal kaldırılması gerektiğini belirtti.

PAZARDA ÇEKİM YAPARKEN İBB’DEN İZİN ALMAK

Özellikle İstanbul’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yetkili olduğu alanlarda gazeteciler pazarlarda, meydanlarda ya da park ve bahçelerde çekim yaparken, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bilgi vermek zorunda. Uygulama uzun yıllardır devam ediyor. Ancak bu durum gazetecilerin hem işlerini zorlaştırıyor, hem de gazetecilerin yetkililerle karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Bu durumun son örneğini ise Fox TV Muhabiri Beril Özcan yaşadı. Özcan 19 Ekim’de Fikirtepe’de pazarda çekim yaparken İBB ekipleri tarafından engellendi. Özcan, Twitter hesabından “Şu an Kadıköy Fikirtepe pazarında çekimimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından engellendi ve pazarda haber yapmak için izin almak zorunda olduğumuzu söylediler. Aynı şeyi, aradığım İBB yetkilileri de söyledi. Mail attık. 10 dakikadır ortada bekliyoruz. Yıllardır kamusal alan olan pazarlarda ilk kez böyle bir şeyle karşılaştık. Pazarcılar bile şaşırdı” dedi.

İBB: İZİN DEĞİL BİLGİLENDİRME

Konuyla ilgili görüştüğümüz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yetkilisi Ceren Akdağ bunun izin almak değil bilgilendirme olduğunu belirterek “güvenlik” gerekçesiyle izinlerin alındığını aktardı.

İzinlerin uzun yıllardır devam ettiğini, İBB’de ve kurumlarda çekim yaparken izin almak ve bildirmek zorunluluğu bulunduğunu belirterek “Sahada pek çok görevli arkadaş var. Onlar kimin gazeteci olup olmadığını ayırt edemeyebiliyor. O yüzden bizim bilgimiz dahilinde olmak zorunda. Bize bilgi verildiği zaman herkes oradaki içeriğe uygun çekim yapabilir” dedi.

Bazen güvenlik nedeniyle çekimlerin gerçekleştirilemeyeceğini aktaran Akdağ “Mesela tarihi bir mezarlık olabilir. Orada yürüyemeyebilirsiniz, bizden birinin olması gerekir. Mesela Mecidiyeköy, henüz açılmamış olabilir. Bir sürü işler var arka planda. Daha rahat çalışmak için bu” dedi.

Akdağ telefonla ya da maille bilgilendirme yapılabileceğini aktararak “Bu her zaman olan bir şey. Beril’in durumunda sanırım yanlış yönlendirme olmuş” dedi.

Gazeteciler ve İBB yetkililerinin böyle bir durumda karşı karşıya gelip gelmeyeceği sorusuna ise Akdağ “Hayır getirmiyor. Beril’in durumunda oradaki arkadaşımız belki yeni başlamıştır, bilemiyorum. Ancak herkes biliyor bir izin alınması gerektiğini. Normal bir rutin bu. Örneğin vatandaşın rahatsız olabileceği şeyler de olabilir” dedi. 

"İBB DERHAL GERİ ADIM ATMALI"

Disk Basın İş Başkanı Faruk Eren bu konunun uzun zamandır devam eden bir sorun olduğunu belirterek gazetecilerin yaşadıklarını şöyle anlattı: “Mesela belediyeye ait parklarda ya da bahçelerde haber ya da çekim yapmak isteyen meslektaşlarımız bir süredir belediyeden izin almak zorunda kalıyordu. Oradaki güvenlik görevlileri de bunu kendine iş edinmişti. Ancak bu kendiliğinden iş edinilecek bir şey değil, bir yazısı olmalı tabii ki. Üstelik bu da bir süreç, başvuruyorsunuz cevap ya da kağıt geliyor, uzayıp gidiyor. Böyle bir şey yaşanıyordu.”

Eren şöyle devam etti: “Bunun bana kalırsa Emniyet Genel Müdürlüğünün ‘Polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması gerektiği belirten’ genelgesinden çok farkı yok. Gazetecinin haber yapmasını engelleyen bir şey bu. Yaşadığımız zorluklardan biri oldu. İBB bundan derhal geri adım atmalı, bunu kaldırmalı” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doktor olmanın bedeli mental sağlığımızı yitirmek olmamalı!

SONRAKİ HABER

Emek Partisi Genel Başkanı Akdeniz, Gülistan Doku’nun ailesiyle görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...