16 Ekim 2021 08:17

TARGET: Doğadan ve toplumdan yana tarım ve gıda politikaları uygulanmalı

Dünya Gıda Gününde açıklama yapan TARGET, doğadan ve toplumdan yana, adil, küçük üreticileri ve yereli önceleyen katılımcı tarım ve gıda politikalarının belirlenmesi çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Caner Özkan/Greenpeace

Paylaş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün kuruluş yıldönümü tüm dünyada ve her yıl özel bir başlıkla, Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Dünya Gıda Günü, “Eylemlerimiz geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam” temasıyla, ikinci kez Kovid-19 pandemi süreci gölgesinde gerçekleştiriliyor.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET), "Gıda yalnız yiyeceğimiz değil, geleceğimizdir! Şimdi yeni politikalar, yeni yaklaşımlar zamanıdır!" başlığıyla yaptığı açıklamada "Dünya iki büyük krizi birlikte yaşıyor. Pandemi süreci hâlen gündeme damga vurmakta, kaygılarımız ve kayıplarımız devam etmekte. Kendi eylemlerimizle yarattığımız iklim krizi ise geleceğimizi daha derinden etkilemekte ve geri dönülemez bir noktaya hızla yaklaşılmakta. Bu ikiz krizin kaçınılmaz olarak en çarpıcı sonuçlarından biri de tarım ve gıda ürünlerindeki verim düşüşü ve fiyat artışı olarak karşımıza çıkmakta. İçinde bulunduğumuz dönemde, gıdalar dünya üzerinde ve toplumlarda daha da adaletsiz dağılmakta. Açlık ve yetersiz beslenme kadar obezite ile gıda kayıpları ve israfı ironik gerçekler olarak gündemde ağırlıklı bir yer almakta" dedi.

"TARIM VE GIDA POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME ZAMANI"

FAO tarafından belirlenen temanın önemine vurgu yapan TARGET, "Yaşadığımız günler, geçmişteki eylemlerimizin bir sonucudur. Bugün, tarım ve gıda sistemleri dahil her konuda bireylerden hükümetlere ve uluslararası örgütlere kadar her kesim üzerine düşeni yapamazsa, çocuklarımıza bırakılması kaçınılmaz olan bu yaşanması çok zor dünyanın oluşmasında payları olacaktır. Yarınlara ışık olabilmek için tarım ve gıda sisteminin; çevre ile bir bütün olduğunu dikkate alarak, insanın tüm ekolojik sistemin sadece bir parçası olduğunu anlayarak, gıdaların serbest rekabet koşulları ve rant anlayışına bırakılacak metalar olmadığını daha işin başında kabul ederek yeniden kurgulanmasına ihtiyaç var.  Artık tüm dünyada ve ülkemizde tarım ve gıda politikalarını gözden geçirmek ve temize çekmek zamanıdır. Doğadan ve toplumdan yana, adil, küçük üreticileri ve yereli önceleyen katılımcı politikalar belirleyerek uygulama zamanıdır. Şimdi etik değerlere dayalı bir dönüşümün tam zamanıdır. 2022 yılı Dünya Gıda Günü’nde daha olumlu bir ortamda olmak dileğimizdir." dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Demirören, Reuters aboneliğini iptal etti

SONRAKİ HABER

Adana'da IŞİD operasyonunda gözaltına alınan 7 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...