15 Ekim 2021 16:45

Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu'ndaki "sürpriz" kapasite artışı sorunları çoğalttı

Barınma sorununa "çözümü" 3 kişilik odalara 4'üncü öğrenciyi almakta bulan KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu'nda temizlik ve yemek konusunda problemler artıyor, eşitsizlik yaşanıyor.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Odaları 3 kişilik ve kapasitesi yaklaşık 4 bin olan KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu'nda bu yıl her odaya bir kişi daha eklendi, böylece yurtta kalan öğrenci sayısı yaklaşık 5 bin 500'e çıkarıldı. Barınma sorununa bulunan bu "çözüm", yeni sorunları beraberinde getirdi.

Yurdun yaşamak için sağlıksız bir yere dönüştüğünü ifade eden öğrenciler temizlik, yemek, internet gibi birçok konuda sorun yaşadıklarını söyledi.

Evrensel'e konuşan öğrenciler, personel yetersizliğinden dolayı yeterli temizliğin yapılmadığını, yemekhanede uzun kuyruklar oluştuğunu, yeni gelen öğrencilere daha küçük dolap ve çalışma masaları verildiği için eşitsizlik yaşandığını aktardı.

KAPASİTE ARTTI ANCAK PERSONEL SAYISI AYNI KALDI

Yurtta kalan öğrencilerden biri, "Pandemide hijyen çok önemli olmasına rağmen temizliğe yurtta çok çok az önem veriliyor. Personelde suç bulmuyorum, temizlik personeli sayısı çok sınırlı. Biz tabii ki ortak kullandığımız alanları temizliyoruz elimizden geldiğince ancak yeterli olmuyor" dedi.

Yemekhanede de pandemi öncesiyle aynı sayıda personel çalıştığını ifade eden öğrenci, "Çatal bıçakların sadece bir kez paketlendiğini gördüm, sonraki günlerde paketsiz şekilde aldık. Herkes aynı kutuya dokunuyor" diye ekledi.

DERSİ GEÇ BİTEN ÖĞRENCİ AÇ KALIYOR

Zaman zaman yemekhanede uzun kuyruklar oluştuğunu aktaran öğrenciler, saat 18.30’dan sonra yemek alamadıklarını, dersi geç bitenlerin aç kaldığını aktardı.

Bir öğrenci, "Yemekhane sıraları çok uzun ve Kovid nedeniyle bu sıraya girmeyi tercih etmiyorum. Önceleri yemekhanede akşam 22.00'ye kadar yemek bulunduğu halde geçen gün saat 20.00’de yemek kalmamıştı" dedi. Öğrenci, devletin verdiği 13 TL’lik yemek kuponun da yetersiz olduğunu ve her yemekte cebinden 10 TL daha vermek zorunda kaldığını ekledi.

Bir başka öğrenci de "O kadar sıra bekledikten sonra karşılaştığım yemek fiyatları çok yüksek ve porsiyonlar oldukça küçük" dedi.

ÜCRET YÜKSEK, HİZMET YETERSİZ

Artan kira fiyatları ile KYK yurt başvurularına yığılma olduğunu ifade eden öğrenciler, buldunan bu "çözüme" tepkili. "İki yılda neden yurt yapmadılar" diye soran öğrenciler, "Son dakika atılmış bir adımdan ancak böyle bir sonuç çıkar" dedi.

Bu yıl eklenen dördüncü kişiye verilen eşyaların da küçüldüğünü ifade eden öğrenciler, "Personeller, yataklar, dolaplar, çalışma masaları, yemekhane ve yurt ücreti 3 kişilik yurda göre belirlenmişti. Odalardaki yatak sayısı 4'e çıktı. Yeni gelen kişilere tahsis edilen eşyalar yurda verdikleri ücrete göre az çünkü bizimle aynı ücreti ödüyorlar fakat biz iki kapaklı bir dolaba, geniş bir çalışma masasına sahipken onlar daha azına sahip" dedi.

Aynı ücreti ödeyen öğrenciler arasında eşitsizlik yaratan bu uygulamaya tepki gösteren öğrenciler, "Başımızı sokacak bir yerimiz var ama şu an kimse memnun değil. Ailelerimizin verdiği vergiler bizim için kullanılsaydı daha sağlıklı ve ucuz yurtlarda kalabilirdik" dedi.

Bir diğer öğrenci de "Sadece yeni gelen dördüncü arkadaşlarımız için değil, hepimiz için yurt ücreti çok yüksek verilen hizmete göre. Porsiyonlar küçülmüş ama fiyatlar artmış. Yurdun personel sayısı yetersiz, eskiden her gün temizlik için odalara gelen personeller şu anda haftada bir geliyorlar. Yemekhane kuyrukları çok uzun. Yurtta pandemi için alınan önlemler yetersiz"  diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Son 24 saatte 30 bin 694 yeni vaka tespit edildi, 181 kişi Kovid-19'dan yaşamını yitirdi (15 Ekim)

SONRAKİ HABER

Hamit Kocabey: HSK üyeliğinden Devlet Bahçeli ile istişare sonucu istifa ettim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa