15 Ekim 2021 15:30

"Birileri para kazanacak diye insanlar asbest soluyarak ölecek"

Asbest mağdurları ve asbest söküm uzmanları, 2 gün önce Resmi Gazete'de yayımlanan Bina Yıkım Yönetmeliği'nin yürürlüğe girme tarihinin Temmuz 2022 olarak belirlenmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Tamer Arda Erşin

Paylaş

Bina Yıkım Yönetmeliği, 13 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı ancak uygulanma tarihi Temmuz 2022 olarak belirlendi. Asbest mağdurları ve asbest söküm uzmanları, yaptıkları açıklamayla karara tepki gösterip asbest mağduru sayısının artacağı uyarısında bulundu.

Türkiye Asbest Mağdurları Grubu (TAMG), yönetmeliği üzüntüyle okuduklarını ifade ederek, "Yakınlarımızı asbest solunması sebebiyle kaybettik ve başka insanlar da ölmesin diye asbest farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz. Maalesef halkımız ve yetkililer bu konuda bilgisiz" dedi.

“BİRİLERİ PARA KAZANACAK DİYE İNSANLAR ÖLECEK”

Yönetmeliğin yürürlüğe girme tarihine tepki gösterilen açıklamada, "Yönetmelik, neden hemen değil de 1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girecek? Birileri para kazanacak diye insanlar asbest soluyarak ölecek. İnsanların bilgisizliği yüzünden yıllardır kentsel dönüşüm kapsamında önlem alınmadan yapılan yıkımlar nedeniyle açığa çıkan, Dünya Sağlık Örgütünün 1. derece kanserojen listesine aldığı asbesti soluyoruz" denildi.

“HALKIMIZIN ALTI AY DAHA KANSEROJEN TOZLARI SOLUMASI BEKLENMEKTEDİR”

Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari de yürürlüğe girme tarihine tepki göstererip mağduriyetlerin artacağı uyarısında bulundu.

Yönetmeliklerin uygulanmaması gerçeğini de hatırlatan Ensari, yönetmelik taslağının Nisan 2017'de hazırlandığını anımsattı. Aradan geçen dört buçuk yılda kanserojen maddelerin solunmaya devam ettiğini belirtip, "Yönetmeliğin 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe gireceği beklenirken 13 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete'de yürürlük tarihi 1 Temmuz 2022 olarak karşımıza çıkmıştır. 4,5 yıl yetmemiş gibi halkımızın altı ay daha kanserojen tozları soluması beklenmektedir" ifadelerini kullandı.

"CEZALAR YETERSİZ"

Yönetmeliği birkaç eksik dışında uygun bulduklarını belirten Ensari, "Bu yönetmelik yayımlanmasa, mevcut yönetmelikler uygulansaydı, bakanlık ve belediyelerde niyet olsaydı, Türkiye kanserojen asbesti solumayacaktı" dedi.

Yönetmeliğe uymayanlar hakkında cezai müeyyidenin açık kaldığını belirten Ensari, "Yıkım ruhsatlarının sorumluluğu belediyelere verilirken cezai ehliyet verilmemiştir. Belediyeler söz konusu cezaları Kabahatler Kanuna istinaden 2 bin TL ve ya 3 bin TL gibi sembolik şekilde kesebilmekte ve yıkımcı firma bu cezayı rahatlıkla ödeyerek yıkımı kontrolsüz şekilde yapmaktadır" dedi.

"UYGULANMADIKTAN SONRA HÜKMÜ YOKTUR"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına çağrıda bulunan Ensari, "Gelin meslek odalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte topyekun bir çalışmayla bu sorunu çözelim. Aksi takdirde yönetmelikler yayımlanır ama uygulanmadıktan sonra kamuoyu nezdinde hiçbir hükmü yoktur" dedi.

Ensari, "Asbestle mücadele ciddi bir halk sağlığı sorunu mücadelesidir. Vatandaş, devlet, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve medyamız topyekun mücadele vermelidir" ifadelerini kullandı. (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de bıçaklı saldırıya uğrayan milletvekili David Amess hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Son 24 saatte 30 bin 694 yeni vaka tespit edildi, 181 kişi Kovid-19'dan yaşamını yitirdi (15 Ekim)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...