15 Ekim 2021 07:47

İBB, TÜGVA'nın iskeleyi tahliye etmesi talebiyle Adalar Kaymakamlığına yazı yazdı

İBB, Adalar Kaymakamlığına yazdığı yazıda TÜGVA'nın Büyükada İskelesi binasını tahliye etmesi işleminin gerçekleştirilmesini talep etti.

Fotoğraf: Şebnem Coşkun/AA

Paylaş

İBB, Adalar Kaymakamlığına yolladığı yazıda TÜGVA'nın (Türkiye Gençlik Vakfı) Büyükada İskelesi binasını tahliye etmesi talebini yineledi.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Adalar Kaymakamlığı’na sürece ilişkin bir yazı yazdığı belirtildi. Yazıda, Büyükada İskelesi üzerindeki alanın kullanma amacına aykırı olarak kiraya verildiğinin tespit edildiği ve mevcut kira sözleşmesinin 21 Şubat 2020 tarihinde feshedildiği bilgisi yer aldı.

İBB'nin Adalar Kaymakamlığına yazdığı yazıda 28 Şubat 2020 tarihine kadar iskelenin tahliye edilmesi gerektiğinin noter kanalıyla tebliğ edildiği bildirildi.

KONU İBB MECLİSİNDE GÜNDEME GELDİ

Büyükada İskelesi binasının tahliye edilmesi konusu İBB Meclisi toplantısında da gündeme geldi. AKP’li meclis üyesi Erdem Kertişçi, gündem dışı yaptığı konuşmada "Hukuk tanımaz İBB, genç kardeşlerimize saldırdı. Siz gençlerin milli ve manevi değerlerle yetiştirilmesinden korkuyorsunuz” sözlerini sarf etti. Kertişçi, tahliye girişiminin hukuksuz olduğunu savunurken CHP’yi  "işgalci" olmakla suçladı ve “Kayıp atlarla ilgili algı operasyonu yapılıyor” dedi.

Kertişçi'nin konuşmasının ardından söz alan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, “Burada yaşanan bir işgal değildir, kelimeleri hafifletmeyelim. Adalar’daki tarihi iskelemiz neredeyse 100 yıllık bir bina. Ancak İskelenin üst katı vakfa kiralandığı 3 yıldan bu yana kayıp. Adaların önemli bir kültür varlığı olan bu yer işlevsiz kalmış durumda. O gençlerin orayı kullanmasına karşı değilim. Onlar da yararlanacak ama toplumun başka kesimleri de yararlanacak. Biz burada hepimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleriyiz. İBB Meclis üyeleri olarak bu belediyenin varlıklarını, değerlerini, imkanlarını kıskançlıkla korumamız gerekir. Ben bu mekanın hiçbir özel gruba verilmemesini savunuyorum. Burası halkın kullanımı için, 16 milyonun belediyesi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verilmelidir. Temel bakışımız budur. Birilerini oradan atalım başkaları yararlansın görüşünde değiliz. Tüm Adalılar, tüm İstanbullular yararlanmalı” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da “Vakıf İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip 100 yıllık iskelenin 600 metrekarelik üst katını 2 bin-2 bin 500 liraya kiralamış, boş tutuyor. Yok öyle yağma. Gençlik çalışması, eğitim çalışması yapmak için kiralık yer aramak yerine İstanbul halkının malına çökmüş. Eğitim çalışmaları yapmak yerine AKP’li yöneticinin sünnet mevlidi yapılmış. Öğrenci ev bulamadığı için sokakta kalıyor, siz iki bin liraya iskelenin üst katını kiralayacaksınız öyle mi?​” diye tepki gösterdi.

NE OLMUŞTU?

Büyükada İskelesinin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi. Bunun üzerine Şehir Hatları AŞ, 21 Şubat 2020 tarihinde, TÜGVA ile olan kira sözleşmesini feshederek, bu alanının 28 Şubat 2020 tarihine kadar tahliye edilmesini istedi. Alanı da İBB’ye teslim etti. Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020 tarihinde TÜGVA’ya ihbarname çekerek, 7 gün içerisinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine, bu kez İBB, prosedüre uygun olarak 6 Ocak 2021 tarihinde, Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak, Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefeti nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi. Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tahliye sürecini durdurdu. Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli ve 2021-158 sayılı kararıyla, tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı. Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran 2021 tarihinde yeniden Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak, söz konusu yerin tahliye edilerek, İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. İstenen bilgi ve belgelerin Adalar Kaymakamlığına iletilmesi için Şehir Hatları A.Ş’ye İBB tarafından bildirim yapıldı. Şehir Hatları A.Ş de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığına gönderdi.

Bu arada TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesinin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesinin 2021-765 itiraz no ve 06.07.2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığına yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. Böylelikle, ilgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı.

İBB zabıta ekipleri, 6 Ekim 2021 Çarşamba günü binanın tahliyesini gerçekleştirmek üzere Büyükada İskelesine gitti. Ancak işlem yapılmasına polis tarafından izin verilmedi. Polis, binaya giriş çıkışları yasakladı. Adalar halkı iskele önüne gelerek tahliyenin engellemeye tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çorlu'da çöplerden atık toplayan 112 mülteci gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

İyi giyinmek herkesin hakkı ama iyi yaşamak yalnızca patronların

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...