12 Ekim 2021 18:29

TBMM'de vergi düzenlemesi görüşmelerinde vergi adaletsizliği eleştirileri

Vergi kanunlarına ilişkin düzenleme içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu görüşmelerinde söz alan muhalefet partilerinin milletvekilleri, ülkedeki vergi adaletsizliğine dikkat çekti.

Görsel: Freepik

Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Görüşmelerde muhalefet partilerinin milletvekilleri, ülkedeki vergi adaletsizliğine, asgari ücretlilerin ağır vergiler altında inim inim inlediklerine dikkat çekti.

"ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALACAKSINIZ, SONRA VERGİ CENNETLERİ İLE VERGİ KAÇIRANLARA MÜSAADE EDECEKSİNİZ"

Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerde İyi Parti grubu adına söz alan Samsun Milletvekili Erhan Usta, 835 bin esnaftan gelir vergisi alınmaması uygulaması ile ilgili faydalı ancak geç kalınmış bir düzenleme yapıldığını söyledi. Türkiye'de kapsamlı bir vergi reformuna ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Usta, vergi sisteminin adaletsiz olduğunu belirtti. Usta, "İnsanlar vergi altında inim inim inlerken, Meclis'i böyle genelgeçer meselelerle meşgul etmemek lazım. Türkiye'de vergi cennetlerine para kaçırmaya engel olmayan, tam tersine bunu teşvik eden bir sistem var. Asgari ücretten vergi alacaksınız, milletin ümüğüne basacaksınız, ondan sonra vergi cennetlerine milyarlarca doların kaçırılmasına müsaade edeceksiniz, vergi almayacaksınız. Böyle bir adaletsizlik olamaz." dedi.

"KAPİTALİST DÜZENDE ADALETTEN BAHSETMEK ZORDUR"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise sözlerine “Kapitalist bir düzende adaletten bahsetmek çok zordur” diyerek, başladı. Kapitalist düzende nüfusun büyük çoğunluğunun borç ve sefalet içinde yaşadığının altını çizen Paylan, “Kapitalist bir düzen, bir sömürü düzenidir, emeğin sömürüsü üzerine kuruludur” dedi. Kuzey Avrupa ülkelerinde çok kazanandan çok vergi almak, az kazananı desteklemek üzerine kurulu bir sistem olduğu örneklemesini veren Paylan, “Zenginlerden daha çok vergi alındığı için çok büyük bir zenginlik de olmaz, çok büyük bir yoksulluk da olmaz. Bizim gibi ülkelerde ise değerli arkadaşlar, vergi adaleti de yoktur. Bakın, düzen zaten adaletsiz bir düzen, bu düzeni dengeleyecek bir vergi düzeni yoktur, vergi adaleti de yoktur; ‘Çok kazanandan çok vergi alayım, az kazanana destek vereyim’ diye bir bakış da yoktur” diye ekledi.

Paylan konuşmasının devamında şunları da söyledi:

"Sermayedarların paralarını vergi cennetlerine kaçırmasını eleştiren Paylan, şunları söyledi: “Bakın, burada Maliye Bakanlığının bürokratları oturuyor, Maliye Bakan Yardımcımız oturuyor. Ona Komisyonda da sorduk: ‘Milyarlarca dolar yurt dışına kaçırılıyor, siz bu kişilere bu parayı 'Nereden buldun?' diye sordunuz mu? Var mı öyle bir yürek acaba? Öyle yürek yemiş bir vergi kontrolörü var mı acaba? Yok. Niye? Sarayın müteahhitleri çünkü, sarayın yandaş müteahhitleri çünkü onlar. Öyle bir yürek yok onlarda.

Vergi adaletsizliğinin bu kadar derin olduğu ülkemizde bu 65 madde içinde adaleti sağlayacak herhangi bir madde var mı? Yok, palyatif tedbirler. 1 trilyon lira vergi toplayacağız bu sene, 2021 yılında. Kim ödüyor bu vergiyi? Tamamına yakınını yoksullar ödüyor. Türkiye'deki toplam servetin yüzde 55'i nüfusun yüzde 1'inin elinde. Adalet mi bu? Bunu bizim önümüze koymamız gerekmiyor mu? Biz soruyoruz ama iktidar oralı değil, tüyleri bile kıpırdamıyor. Niye? Çünkü onlardan yanalar, yüzde 1'den yanalar, yandaş müteahhitten yanalar; onlar yoksullardan yana değiller.

Bakın, pandoranın kutusu açıldı. Pandoranın kutusundan yandaş müteahhitleriniz çıktı, yandaş müteahhidiniz, o sarayın müteahhidi. Kışlık sarayı yaptırdınız, milyarlarca lira verdiniz, şehir hastanelerini yaptırdınız, milyarlarca lira verdiniz, yazlık sarayı yaptırdınız, yine milyarlarca lira verdiniz; geçen bir baktım, bu Pandora belgeleri çıktıktan sonra yeniden bir ihale ona verilmiş. Şimdi o kişi, 500 milyon dolar olan servetini on yılda 5 milyar dolara çıkarmış; o da bildiğimiz ha, vergi cennetlerindekiler hariç. Servetini 500 milyon dolardan 5 milyar dolara çıkarmış, 10 katına yükseltmiş. Peki, soruyoruz: Bu kişi kaç kuruş vergi verdi?"

"ÇOK KAZANANDAN ÇOK, AZ KAZANANDAN AZ ALINMASI LAZIM AMA SİSTEM TERSİNE İŞLİYOR"

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener de Türkiye'nin bir vergi reformuna ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "20 yıllık bir iktidarın halen bir vergi reformu yapamamış olması büyük eksikliktir. Çok kazanandan çok, az kazanandan az alınması lazım ama sistem tersine işliyor. Vergi sisteminin topyekun reforma tabi tutulması gerekir" değerlendirmesini yaptı.

Hükümetin ekonomi politikası yanlış olduğu için döviz kurunun sürekli fırladığını savunan Şener, şöyle devam etti:

"Yukarı çıkan kura, pozitif bir isim verme ihtiyacından dolayı 'rekabetçi kur' ismini vermeye kalkıyorlar. Bu, sizin politikasızlığınızın bir sonucu. 'Rekabetçi kur' dediğiniz şey, kurun sürekli başını alıp gitmesiyse burada bir felaket var demektir. 2008'den bugüne kur 9 kat artmış. Siz halen dış ticaret açığı veriyorsanız, sizin bu dış ticaret açığınızın ve kuru küresel rekabette yem olarak göstermenizin hiçbir anlamı yok demektir. Kur yükseldikçe yoksulluk daha da derinleşiyor, gelir dağılımı daha da bozuluyor, yoksul daha fazla yoksul ve zengin daha fazla zengin oluyor. Bunun neresinin rekabetçi olduğunu bana izah edin. İzah edilecek hiçbir tarafı yok."

MİKROFON AÇMA TARTIŞMASI NEDENİYLE İYİ PARTİ SALONU TERK ETTİ

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birinci bölüm üzerinde parti gruplarının konuşmalarına geçildi. İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz'ın, konuşma süresinin dolması üzerine mikrofonu kapandı. Bu sırada İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Haydar Akar'dan, mikrofonun açılmasını istedi.

Bunun üzerine Akar, konuşma süresi dolan hiçbir milletvekilinin mikrofonunu, talep olmaması halinde açmadığını belirterek, "Her şeye müdahale ediyorsunuz, lütfen müdahale etmeyin. Söz talep edenlere ilave süre veriyorum ama talep etmeyenlerin de bitirmesini bekliyorum. Lütfen, ben sizin yönetiminize müdahale ediyor muyum?" diye karşılık verdi.

Türkkan, Akar'a tepki gösterdi ve İYİ Parti Grubu, Genel Kurul salonundan ayrıldı. Yaklaşık 10 dakika geçtikten sonra İYİ Partili milletvekilleri yeniden salona geldi.

Teklifin birinci bölümü üzerindeki konuşmalardan sonra TBMM Başkanvekili Akar, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Akar, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

3 çocuğu cinsel istismara maruz bırakan öğretmene 30 yıl 6 ay hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Samsun'daki gemide temizlik yaparken düşen Bulgaristanlı işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...