Mitsuba'da buruk sevinç: Patron sendikayı tanıdı ancak atılan işçiler geri alınmadı

Mitsuba Otomotiv'de sendikal hakları ve işten atılan arkadaşları için direnişe geçen işçilerin taleplerinden bir kısmı kabul edildi.

12 Ekim 2021 13:16
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ekim 2021 19:10
Paylaş

Kocaeli Gebze'deki Mitsuba Otomotiv'de sendikal hakları ve işten atılan arkadaşlarının geri alınması için direnişe geçip dün kendilerini fabrikaya kapatan işçilerin taleplerinin bir kısmı kabul edildi. Patron sendikayı tanıyıp toplu sözleşme için masaya oturmayı kabul etti ancak işten çıkarılan 10 işçi işe geri alınmadı. Patron yalnızca işçilerin tazminatlarının ödeneceği sözünü verdi.

İŞÇİLERİN TAZMİNATLARI ÖDENECEK

Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube ile işveren tarafı arasında bugün gerçekleşen görüşmede patron, işçilerin tazminatlarını ödeyeceği sözü verdi. Öte yandan işçilerin işe iade talebine dair dava sürecinin sonuçlanması beklenecek.

SENDİKA TANINDI, TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLAYACAK

Patron işçilerin sendika hakkını da tanıdı. Sendikanın hazırlayacağı taslak sonrası toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için masaya oturulacak.

İŞÇİLER KAPI ÖNÜNE GÖZYAŞLARIYLA GELDİ

Sendikanın sonucu duyurmasının ardından içerideki direnişçi işçiler gözyaşlarını tutmadı, gelip kapı önünde arkadaşlarına sarıldılar.

BİRLEŞİK METAL-İŞ ŞUBE BAŞKANI: SONUÇ BİZİ YÜZDE YÜZ MEMNUN ETMEDİ

Görüşmenin sonucunu işçilere aktaran Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, sonun kendilerini yüzde yüz memnun etmediğini söyledi.

Aydın, şunları dile getirdi:

"Genel başkanımızın ve merkez yöneticilerimizin girişimleriyle Valilik ve Emniyet ile yapılan görüşmeler sonucunda bir müdahalenin engellenmesi ve atılan arkadaşlarımızın geri alınması için dün akşamdan bu tarafa önemli bir mücadele veriliyor. Ancak bu mücadele bizi yüzde yüz memnun etmese de önemli kazanımlar elde ettiğimizi düşünüyoruz. Israrlarımıza rağmen işveren geri adım atmadı; tazminatsız çıkan arkadaşlarımızın tazminatlıya döndürülmesi ve diğer arkadaşlarımızın da tazminatlarının verilmesi ve bundan sonraki süreçte sendikanın tanınacağı, bir taslak hazırlanarak işverene sunulacağı, eğer anlaşmaya varabilirsek toplu sözleşme imzalayacağımızı, anlaşamazsak itirazını sürdüreceğini ve bundan sonraki süreçlerde yaşananlarla ilgili herhangi bir arkadaşımıza herhangi bir işlem yapılmayacağına yönelik bir anlaşma vardık. Kararı aldıktan sonra arkadaşlarımızla tartıştık. Bütün arkadaşlarımızın kararıyla bu saatten itibaren içerideki eylemlerimizi sonlandırdık."

NE OLMUŞTU?

Gebze'de kurulu Mitsuba Otomotiv'de işten atmalara karşı direnen ve sendikal haklarının tanınması için mücadele eden işçiler fabrikayı terk etmeme kararı almış ve dün saat 16.00'da kendilerini fabrikaya kapatmıştı.

Fabrikada Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube örgütlenmiş, çoğunluğu sağlayarak mart ayında yetki belgesini almıştı. Ancak patron sendikayı tanımayıp sendikalaşan işçileri işten atmaya başlamıştı.

Fabrikada 1'i dün eylem başladıktan sonra olmak üzere toplamda 10 işçi tazminatsız şekilde işten atılmıştı. (Kocaeli/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs rehberinde güncelleme: Gebelik boyunca veya öncesinde aşı vurulabilir

SONRAKİ HABER

Sungurlu Belediye Başkanı Abdülkadir Şahiner için tutuklama talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...