10 Ekim 2021 11:44

İsveç ile İsrail arasındaki yedi yıllık buzlar eriyor

İsrail ve İsveç arasındaki ilişkiler, İsveç hükümetinin 2014'te Filistin devletini tanımasıyla açılmıştı. Dışişleri Bakanı Linde’nin planlanan İsrail ziyareti, ilişkilerin düzeleceğine işaret ediyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’in yakında İsrail'i ziyaret edeceği açıklandı. Linde’nin ziyaretiyle iki ülke arasındaki yedi yıllık diplomatik kriz sona ermiş olacak. 

İsrail ve İsveç arasındaki ilişkiler, İsveç hükümetinin Ekim 2014'te Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanımasından bu yana soğuktu. İsveç’in kararı ardından İsrail Stockholm büyükelçisi evine çağırmıştı.

Eylül 2019’da İsveç Dışişleri Bakanı olan Ann Linde ise, Eylül 2021’de İsrail Dışişleri Bakanı olan meslektaşı Yair Lapid ile telefonla gayri resmi bir görüşme yaptı. Bu, yedi yıl içinde İsveç ile İsrail dışişleri bakanları arasında yapılan ilk görüşmeydi. Telefon görüşmesinde her iki bakanın nezaket alışverişinde bulundukları ve iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğini konuştukları belirtiliyor. Görüşmeyle iki ülke arasında ilişkilerdeki uzun süreli soğukluk sona erdiği yorumları yapılıyor.

Görüşmenin ardından Yair Lapid, Twitter hesabında “Ülkelerimizin dışişleri bakanları arasında yedi yıl içinde ilk olan bu telefon görüşmesi, bu düzeyde ilişkilerin yeni bir başlangıcını simgeliyor” dedi ve Linde’nin, İsrail’in güvenliğine verdiği desteği takdir ettiğini, ülkeler arasında artan iş birliğini memnuniyetle karşıladığını yazdı.

İsrail hükümeti, İsrail karşıtı olarak nitelendirdikleri sosyal demokrat eğilimli İşçi Partisinin (AP) 3 Ekim 2014-10 Eylül 2019 tarihleri arasında İsveç Dışişleri Bakanlığı yapan üyesi Margot Elisabeth Wallström’ü uzun yıllar boykot etmişlerdi.

Ann Linde’nin yakında İsrail'e seyahat  etmesiyle bir İsveç dışişleri bakanı, Wallström’ün daha önce “istenmeyen kişi” ilan edildiği Kudüs’te karşılanmış olacak. Linde, Wallström’ün her zaman saygın bir konuk olduğu Filistin’i de ziyaret edecek.

Wallström, İsrail ve Filistin topraklarındaki şiddet dalgasında, İsrail’in “yargısız infazlarından” da söz etmiş ve bir dizi tartışmadan sonra İsrail, Ocak 2016 yılında Wallström’ün ülkede istenmeyen kişi olduğunu açıklamıştı.

Mevcut Bakan Ann Linde ise, basın sekreteri aracılığıyla İsrail ve Filistin ziyaretini doğruladı, ancak program hakkında hiçbir ayrıntı vermedi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Hayat da, “Ziyaretinin programı henüz tam olarak belirlenmedi” dedi. 

İsveç basınına göre, iki ülke arasındaki buzların erimesinin arka planında, esas olarak Margot Wallström’ün artık İsveç Dışişleri Bakanı olmaması ve ayrıca birkaç aydır İsrail’in “değişime açılan” yeni bir hükümetinin var olması olabilir. 

Bakanların, ayrıca, İsrail'in İsveç’in Malmö kentindeki Holokost ve Yahudi karşıtlığı konulu büyük konferansa katılımını da görüştükleri belirtiliyor. 

ÖNCEKİ HABER

Osmaniye'de boşanmak istediği erkek tarafından darbedilen kadın hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in tüm yetkileri elinde toplaması protesto ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...