07 Ekim 2021 23:55

İşçi mektubu: Asgari ücretle 1000 liralık atıştırmalığı nasıl alalım?

Yapılan atıştırmalık alışveriş Cumhurbaşkanı maaşına dokunmayabilir ama bizler o parayla atıştırmalık değil ay sonunu getirmek için çabalıyoruz.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Metal İşçisi
Kayseri

Merhabalar. Uzun süredir hepimiz pandemiyle mücadele ediyoruz. Öncelikle bu “beladan” en kısa sürede kurtulmamızı diliyorum. Ama insan soruyor “Nasıl olacak bu ihmallerle” diye. Bir işçi arkadaşım yakın temastan dolayı karantinaya alındı. Karantinanın 8. gününde yüksek ateş ve öksürük şikayeti ile Sağlık Bakanlığını aradı. Kendi imkanları ile hastaneye gitmesi söylendi. Karantinada olan kişi çalışmıyor, “Araca yakıt alacak para var mı” diye soran yok. Hatta pozitif çıkan işçiler olunca, temaslı işçiler çalışmaya devam ettiriliyor. Bu ne kadar doğru?

Bir şeye daha değinmeden edemeyeceğim. Cumhurbaşkanı örnek bir market alışverişi yapıyor. 1002 lira tutan atıştırmalık alışverişe “Gayet uygun” diyor. Yapılan atıştırmalık alışveriş Cumhurbaşkanı maaşına dokunmayabilir ama bizler o parayla atıştırmalık değil ay sonunu getirmek için çabalıyoruz. Yağ, et, tavuk, bakliyat almanın derdindeyiz. Asgari ücrete gelen zam elimize geçmeden erimişti. Ailemizle markete gitmeye korkar olduk. Çocuğun canı bir şey isterse alamayız diye düşünüyoruz. “Fiyatlar gayet uygun” diyen yetkililer asgari ücretle 1000 liralık atıştırmalık alışveriş yapabiliyorlar mı bakalım? Bunu vicdanınıza bırakıyorum.

Öte yandan sigaraya gelen zammı da söylemeden edemeyeceğim. İnsanlar sigarayı bıraksın diye zam yapılıyor algısı yaratılıyor. Gücünüz yetiyorsa komple satışını durdurun? Mümkün değil. Çünkü tekel ürünlerinden ciddi kârlar elde ediliyor. Etrafımdaki her işçi hiçbir şeye para yetiremez oldu. Ekonomi iyi diyorlar. İşçilerin ekonomisi batmış durumda. Asgari ücretle faturaları ödeyemiyoruz. Birini ödesek öteki kalıyor. “Aç bırak itaat etsinler, cahil bırak biat etsinler” politikası sürdürüyorlar. Ama artık değişim şart diyorum.

ÖNCEKİ HABER

Aleyna Ağgül’ü ölüme sürükleyen Gökhan Argın 8 gün sonra tutuklandı

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 30 bin 19 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...