06 Ekim 2021 09:32
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ekim 2021 00:00

Boğaziçi kayyumu şikayet etti, 2 öğrenci tutuklandı

Kayyum rektör Naci İnci’nin şikayetiyle gözaltına alınan 7 Boğaziçi öğrencisinden 2'si tutuklandı. Avukat Baran Kaya, "Rektör öğrencileri ihbar ediyor. 'Muhbir rektörlük' dönemine geçiştir bu" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Naci İnci'yi protesto eden öğrenciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedef göstermesinin ardından gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 10 kişiden 3’ü serbest bırakıldı.

Adliyeye sevk edilen ve savcılık ifadeleri tamamlanan Caner Perit Özer ve Enis Berke Gök tutuklandı. Tutuklama gerekçesinde "Caner Ferit Özen ve Ersin Berke Gök hakkında görevi yaptırmamak için direnme, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlamaları yer aldı.

Öğrencilerin Kayyum Rektör Naci İnci’nin şikayeti üzerine gözaltına alındığı ortaya çıktı. Tutuklama kararı verilen öğrenciler "mücadeleye devam" dedi.

 

 

AVUKAT BARAN KAYA SUÇLAMALARDAKİ ÇELİŞKİLERİ ANLATTI

Öğrencilerin avukatı Baran Kaya Evrensel'e yaptığı açıklamada yaşananları şöyle özetledi: "Naci İnci avukatı aracılığıyla bir ihbar dilekçesi verdi, 14 öğrencinin ismini açık açık yazarak cezalandırılmalarını talep etti. Erdoğan'ın açıklamasının ardından da 10 öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 3’ü karakoldaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Bir kısım öğrenci de adliyeye sevk edildi. Bu sabah 7 öğrenci adliyeye geldiler, savcılığa çıktılar savcılıkta ifade verdiler.  Sonra savcılıktan bu öğrencilerden 4'ü yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 3 öğrencinin de tutuklanması talep edildi. Suçlamalar ise şöyle: Görevi yaptırmamak için direnme, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama. Aracın üzerine çıkan öğrenci de kamu malına zarar vermekle suçlanıyor.”

“MUHBİR REKTÖRLÜK SEVİYESİ”

Temel sorunun rektörün öğrencileri ihbar etmesi olduğunu söyleyen Kaya, “Bu durum ‘muhbir rektörlük’ seviyesine geçişi gösteriyor.  Aynı zamanda aracın üzerine çıktığı iddia edilen öğrencilerden biri Naci İnci'den ders almış, öğrencisi…” dedi.

Özel güvenliklerle yaşananları ‘kamu görevlisine görevi yaptırmamak için direnme’ suçu kapsamında gösterdiklerine dikkat çeken Kaya, “Fakat bunu özel güvenliklere işlenmiş suç gibi göstermişler, bu da hukuka aykırı. Bu suç yalnızca kamu görevlilerine karşı işlenebilir nir suçtur. Kuvvetli suç şüphesi de sorunlu. İhtarı yapan kişinin de bir görevli memur olması lazım yani polis ya da jandarma. Ancak burada polis veya jandarma da yok. Bir ihtar da yok” diyerek suçlamalardaki çelişkileri anlattı.

Mahkemenin, aracın üzerine çıkılmasını ‘kamu malına zarar verme’ olarak değerlendirdiğini hatırlatan Kaya,  “Araç makam aracı olarak kullanıyor fakat şahsi araç mı, kamuya ait bir araç mı belli değil.  Zarar da belli değil. Zararla ilgili ne bir fotoğraf ne bir rapor var. Sadece şoförünün ‘araçta zarar vardı’ beyanı var” dedi.

ERDOĞAN HEDEF GÖSTERMİŞTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, atadığı Kayyum Rektör Naci İnci’yi protesto eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini “terörist” diyerek hedef göstermişti.

Gece nezarette kalan öğrencilerin avukatı Ömer Yıldız, suçlamaların Naci İnci’ye hakaret, 2911’e muhalefet, kamu malına zarar verme ve görevli memura görevini yaptırmama olduğunu belirtti. Naci İnci’nin suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Yıldız, “Avukat görüş odasında kaçma şüphesi var diye pencereleri kapatmışlar. Pandemi döneminde. Darp izleri de vardı öğrencilerde” dedi.

"KAFAMA ÇOK DARBE ALDIM"

Boğaziçi’de gözaltına alınan ve serbest bırakılan öğrencilerden biri, “Biz kapının önünde oturma eylemi yaparak, gözaltına alınan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyorduk. Okulun dışına çıkma kararı aldık. Hep birlikte dışarı doğru yürürken bütün çevik kuvvetler etrafımızı sardı. Bir arkadaşımızın üzerine 20-30’a yakın çevik kuvvetin çullandığını gördüm. Arkadaşımın yanına yöneldim o esnada kafama çok darbe aldım. Yerlerde sürüklediler” dedi.

Gözaltında ‘neden slogan attığımızı sordular? Buradaki oturma eylemine katıldınız mı? Neden katıldınız?​’ diye kendilerine sorduklarını söyleyen öğrenci, “Bize farklı sorular soruldu. Kalan arkadaşlarımıza farklı sorular soracaklar. Bizim arbedede alındığımızı biliyorlardı” ifadelerini kullandı.

NACİ İNCİ ŞİKAYETÇİ OLMUŞ!

Bu gözaltıların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla olduğunu söyleyen öğrenci, “11 öğrencinin ismi verilmiş. Bizi de o arbedede gözaltına aldılar. 11 öğrenciden Naci İnci şikayetçi olmuş. İnci’nin yaptıkları ortada. Hocalarımızı okuldan uzaklaştırdı, bizlere disiplin soruşturmaları açtı. İnci fizik bölümünden bir hocamızdı. Dün gözaltı aracında 4 tane fizik bölümünden öğrenci vardı. En çok kendi öğrencileri kendisine tepki gösteriyor” diye konuştu.

Öte yandan savcılık ifadeleri tamamlanan 7 öğrenciden 2'si tutuklandı. 5 öğrenci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eylülde en az 26 kadın ve 4 çocuk erkekler tarafından öldürüldü

SONRAKİ HABER

Hakikat filmi İstanbul galasını gerçekleştirdi: "Sesiyle, sözüyle yine gelecekler"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa