19 Nisan 2011 09:54

Vekile yasak halka dayak

Diyarbakır’da YSK’nın Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blok’unun milletvekili adaylarını veto etmesini ve KCK adı altında yürütülen davayı protesto eden binlerce kişiye polis acımasızca saldırdı. Diyarbakır Adliye binası ile Büyükşehir Belediyesi arasında toplanan vatandaşlara polis iki yönden de tazyikli su ve gaz bomba

Vekile yasak halka dayak
Paylaş

YSK’nın bazı bağımsız milletvekili adaylarının adaylıklarını veto etmesinden sonra Diyarbakır olağanüstü saatler yaşadı. Kararın ilk duyulduğu gece saatlerinde sokağa çıkan vatandaşlar gösteriler düzenlediler. Protestolar bugün görülen ve ‘KCK’ adı altında yürütülen davada da devam etti. 20. duruşması görülen davayı ve YSK’nın veto kararını kınayan vatandaşlar Kürt halkının iradesinin kırılamayacağını haykırdılar. Sık sık ‘Baskılar bizi yıldıramaz’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Hükümet istifa’ sloganlarını atan kitlenin hedefinde AKP hükümeti ve Başbakan Erdoğan vardı.

‘HUKUKSUZ KARAR GERİ ALINSIN’

Müdahale öncesi Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kitleye seslenen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Hakkari Bağımsız Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş, KCK adı altında yürütülen davanın siyasi tarihe bir dram olarak geçtiğini söyledi. YSK’nın veto kararını değerlendiren Demirtaş, “Bu karara herkes tepki göstermelidir” dedi. Demokratik siyaset kanallarının AKP talimatıyla tıkandığına işaret eden Demirtaş, “AKP’nin talimatlarıyla siyasi operasyonlar yapılıyor. Bu gün burada arkadaşlarımız siyasi tutsaktır. Bu arkadaşlarımızın halkımıza geri verilmesini istiyoruz” dedi. Baskılar karşısında geri adım atmayacaklarını belirten Demirtaş, “AKP, geçmişte köyleri yakanlarla, Diyarbakır cezaevinde işkence yapanlarla, katliamları gerçekleştirenlerle aynı zihniyettedir” dedi. Demirtaş konuşmasında, YSK’nın Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğunun bazı bağımsız milletvekillerini veto etmesi kararını sert bir dille eleştirirdi. Seçim sisteminin önündeki anti demokratik uygulamalar karşısında 64 bağımsız milletvekili adayı gösterdiklerini belirten Demirtaş, “Bizim bu 64 adayımız AKP’nin paçalarını tutuşturdu. Şimdi onlar bu baskılarla kendi maskelerinin düşmesini engellemek istiyorlar. Çirkin yüzlerinin görünmesini istemiyorlar. Ancak sizin her tarafınız ucube olmuş.”dedi. Önümüzdeki birkaç günün kritik olduğunu ifade eden Demirtaş, “YSK bu hukuksuz kararını gözden geçirmeli. Aynı şekilde Kürt siyasetçilerini yargılayan mahkemede tutumunu gözden geçirmeli. Tutsaklar halkına iade edilmeli. Buları düzeltmek için mahkemelerin önünde fırsatlar var. AKP’nin ülkeyi yangın yerine çevirmeye niyeti yoksa 3–4 günlük vakti var” dedi.

Seçimlerde alternatifler olması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Bizim olmadığımız hiçbir seçimin adı seçim olmaz. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğunun adaylarını destekleyen herkese sesleniyorum. Her yerde demokratik haklarımızı kullanmalıyız. Gün direnme günüdür. Her yer özgürlük meydanına çevrilmelidir. Masa başı hesaplar meydanlarda bozulmalıdır. Sonucu önceden belli olan bir seçime mahkum edilemeyiz.”dedi. AKP’nin bölge milletvekili adaylarına seslenen Demirtaş, “Tarih ve insanlık karşısında zerre kadar onurlu bir tavır sergileyecekseniz, sizde adaylıktan istifa eden. Ama siz bu durumdan faydalanmak isterseniz bunun sorumluluğu büyük olacaktır. Bunun adı seçim değildir. Gelin sizde halkınızdan yana onurlu bir tavır gösterin” dedi.

Seçime ilişkin tavırlarını önümüzdeki günlerinde netleştireceklerini belirten Demirtaş, “Arkadaşlarımız itiraz dilekçelerini YSK’ya sundular. YSK bu karardan vazgeçmelidir. Siz değerli halkımıza son bir kez gelip danışacağız ve ondan sonra kararımızı açıklayacağız.”dedi.

‘BLOKUN GÜCÜNDEN KORKTULAR’

Demirtaş’ın ardından bir konuşma yapan Siirt Bağımsız milletvekili adayı Gülten Kışanak, ayın 14’ünde YSK’ya verilmek üzere sorgulama yaptırdığını ve ‘arşiv kaydı sicil kaydı yoktur’ belgesi aldığını belirtti. Aldığı belgeyi de basına gösteren Kışanak, “YSK’nın yasal sorgulama prosedürüne uygun yapılan bir sorgulamadır. Bize ait özel sorgulama yapılıyorsa bunu çıkıp basına açıklamalıdır.”dedi. Başbakan’ın geçtiğimiz günlerde  yapmış olduğu ‘Kürt sorunu yoktur’ açıklamasına da tepki gösteren Kışanak, “Milyonlarca kişi eşit yurttaşlık haklarımdan yararlanmak istiyorum, anadilimi konuşmak istiyorum diyorsa sorun vardır. Binlerce genç dağlardaysa, siyasetçiler tutuklanıyorsa sorun vardır.”dedi. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğunun yarattığı etkiden korkulduğunu belirten Kışanak, direnme haklarını kullanacaklarını söyledi. Yapılan konuşmaların ardından adliye binası ve Büyükşehir belediyesi arasında bulunan vatandaşlara polis sert müdahalede bulundu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehirli sağlık emekçileri grevde

SONRAKİ HABER

‘Bu mahkeme meşru değil, bizi yargılayamaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...