19 Nisan 2011 11:10

Van'da çatışmalar büyüdü, topyekûn direniş çağrısı

YSK'nın bağımsız adayları veto kararının ardından, siyasi temsilcilerine sahip çıkmak amacıyla Van'da sokaklara çıkan binlerce kişiye polisin müdahalesiyle başlayan olaylar kent geneline yayılırken, Akköprü Mahallesi'nde askerler de eylemlere müdahale etti.Van Milletvekili Özdal Üçer ise, kitleyi belediye ön

Van'da çatışmalar büyüdü, topyekûn direniş çağrısı
Paylaş

Van Milletvekili Özdal Üçer ise, kitleyi belediye önünde toplanmaya ve "Topyekun direniş" başlatmaya çağırdı. Van Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Adnan Bilen plastik mermi ile yaralanırken, Ulu Camiye gaz bombası isabet etmesi sonucu cemaat namazı yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Van'da sabah saatlerinde mahallelerden gelerek "Demokratik Çözüm Çadırı"nda toplanan binlerce kişi buradan, Belediye Garajı ve Akköprü Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Kitle Akköprü ve Belediye Garajı'nda toplanan binlerce kişi ile bir araya gelerek, buradan Cumhuriyet Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün Akköprü kolu Cumhuriyet Caddesi'ne gelince polis engeli ile karşılaştı. Polis yürüyüşe izin vermedi. Kitlenin ısrarı üzerine polis kitleye gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Kitle de polisin müdahalesine taş, havai fişek ve molotoflarla karşılık verdi.

'DEMOKRATİK ÇÖZÜM ÇADIRINA GAZ BOMBASI ATILDI'

Belediye araçlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce araç Van Adliyesi etrafından korna çalarak kararı protesto ederken, iki polis aracı atılan molotofların hedefi oldu. İlk belirlemelere göre biri polis 3 kişi yaralandı. Cadde üzerinden ara sokaklara çekilen gruplar, MHP İl binasını taşladı. "Demokratik Çözüm Çadırı"na da polis, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Polisin buradaki müdahalesinde de 3 kişi yaralandı. Çadırda bulunan yaşlılar ve kadınlar gazdan yoğun bir şekilde etkilenmelerine rağmen çadırı terk etmedi.

EYLEMLER KENT GENELİNE YAYILDI

Olayların ara sokaklarda sürdüğü sırada, Belediye Garajı'ndan gelen kitle de Maraş ile Cumhuriyet Caddesi'nin birleştiği kavşakta durduruldu. Kitle oturma eylemi yaparken, cadde üzerinde bulunan bütün polisler AKP önünde önlem aldı. Kitlenin oturma eylemi sürdürmesi üzerine bölgeye gelen takviye ekipler kitleye müdahale etti. Müdahale üzerine olaylar bütün kente yayılırken, "Demokratik Çözüm Çadırı"na gitmeye çalışan Van Bağımsız Milletvekili adayları Aysel Tuğluk, Nazmi Gür, Özdal Üçer ve Van Belediye Başkanı Bekir Kaya da polisin müdahalesine maruz kaldı. Çadır önünde Tuğluk, Gür, Üçer ve Kaya'ya polis tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Çadıra müdahale sürerken, çadırın yakınında bir akrep tipi araç göstericilerin kurduğu barikata takılarak devrildi. Olaylar esnasında banka şubelerine de molotof atıldı.

BELEDİYE BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRÜ YARALANDI

Olaylarda Van Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Adnan Bilen de polisin kullandığı plastik mermilerin bacağına isabet etmesi sonucu yaralandı. Bilen Medi-Sina Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Namaz yarıda kaldı Ulu Cami'de öğlen namazı kılan cemaat de gaz bombalarının hedefi oldu. Cemaat namaz kılarken, camiye gaz bombası isabet etti. Gazdan fenalaşan cemaat ise, namazı yarıda bırakarak dışarı çıkmak zorunda kaldı.

TOPYEKUN DİRENİŞ ÇAĞRISI Öte yandan Akköprü Mahallesi'ndeki eylemlere polisin yanı sıra, askerlerin de müdahale ettiği bildirildi. Olayların devam ettiği kentte, halkı "topyekun serhıldana" çağıran Van Milletvekili ve Bağımsız Milletvekili Adayı Özdal Üçer ise, kentin çeşitli mahallelerinde süren olaylardaki kitleyi belediye önünde toplanmaya ve burada "topyekun direniş" başlatmaya çağırdı. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Taksim'de eylem, Aksaray'da polis saldırısı

SONRAKİ HABER

Tuğluk: Siyaset alanı Kürtlere kapatılmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...