29 Eylül 2021 11:27

Mahkeme başkanı cinsel istismara maruz kalan çocuğa "Neden bağırmadın?" diye sordu!

Mardin'de sanık Osman Ç.’nin “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuksuz yargılandığı davada mahkeme başkanının 17 yaşındaki Z.Ç.’ye “Neden bağırmadın?” diye sorması tepki çekti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mardin'de sanık Osman Ç.’nin “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuksuz yargılandığı davada mahkeme başkanının 17 yaşındaki Z.Ç.’ye “Neden bağırmadın?​” diye sorması, avukatların tepkisine yol açtı.

İsviçre'den akraba ziyareti için Temmuz 2020'de Mardin Kızıltepe'ye gelen 17 yaşındaki yeğeni Z.Ç.'ye tecavüzde bulunmakla suçlanan Osman Ç. hakkında "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan açılan davanın ikinci duruşması Mardin 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Olayın ardından tutuklanan Osman Ç., 13 Ocak’ta görülen ilk duruşmada tahliye edilmesi üzerine yakınları tarafından cezaevine önünde davul zurna ile karşılanmıştı.

Davanın bugün görülen ikinci duruşmasına tutuksuz yargılanan sanık katılmazken, Z.Ç. ve ailesi ile tarafların avukatları hazır bulundu. Duruşmayı Şahmaran Kadın Platformu, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) ve Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi yetkilileri takip etti. 

Kimlik tespitinde bulunulmasıyla başlayan duruşmada söz alan sanık avukatı, mahkemeden duruşmanın izleyiciye kapalı görülmesi talebinde bulundu. Fakat talebi reddeden mahkeme yargılamanın açık devam etmesine karar verdi.

Duruşma için yaşadığı İsviçre'den gelen Z.Ç.'nin beyanları Fransızca tercüman aracılığıyla alındı. Yaşadıklarını anlatan Z.Ç., sanığın cezalandırılmasını istedi.

Z.Ç.’nin sorgusu sırasında mahkeme başkanı “neden bağırmadın, neden ses çıkarmadın?​” gibi sorular yöneltti. 

Tanıkların dinlenmesi ile devam eden duruşmada avukatlar savunma yaptı. Z.Ç.'nin avukatları yeni raporlar sunarak sanığın öncelikle tutuklanmasını, mahkeme aksi kanaatte ise adli kontrol altına alınmasını ve cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatı ise, dosyada somut hiçbir delil olmadığını savunarak, müvekkilinin beraatına karar verilmesi talebinde bulundu. Mahkemenin mütalaasını sunması istediği savcılık mütalaa için süre talebinde bulundu. 

Sonrasında duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme başkanı, açıkladığı ara kararlarında Z.Ç.’nin avukatlarının taleplerini reddedip, bir sonraki duruşmayı 27 Ekim tarihine erteledi. 

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA

Z.Ç.’nin avukatları ve yargılamayı takip eden kadın örgütleri duruşma sonrası adliye önünde açıklama yaptı. 

Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi’den Avukat Dilan Koç, yaptığı açıklamada sanığın tutuklanması yönündeki taleplerinin reddedilmesine  ve mahkeme başkanının Z.Ç.’ye yönelttiği sorulara tepki gösterdi. 

"ARTIK KABULLENEMİYORUZ"

Koç, “21’inci yüzyılda mağdura ‘neden bağırmadın, neden ses çıkarmadın’ şeklinde sorular yöneltildi. Sanki müvekkilimiz sanıkmış gibi kendisine sorular yöneltildi ve bunun cevapları alınmaya çalışıldı. Biz bu yargılamalarda artık mağdurun suçlanmamasını, mağdurun bir iftira atmış gibi, kendi isteği ile yapmış gibi gösterilmesini artık kabullenemiyoruz. Yargılama makamından da talebimiz bir mağdurun hayatına bu şekilde etki edecek kararları vermemeleri” dedi. 

MAĞDURA YAŞADIKLARI TEKRAR YAŞATILDI"

UCİM avukatı Leyla Kolbaşı da, Z.Ç.’nin soruşturma aşamasında ifadesinin alınmasına rağmen tekrar mahkeme huzuruna çağrılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Tekrar dinlenmesi ile mağdura yaşadıklarının tekrar yaşatıldığını söyleyen Kolbaşı, Z.Ç.’nin travmalarının tekrarlatılmasının çocuğun üstün yararı ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi. Kolbaşı, sanığın en ağır cezayı alması için hukuk mücadelesini sürdüreceklerini ifade etti. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Tunus'ta hükümet kurma görevi Najla Boudin'e verildi

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen İzmir şubeleri: İzmir’de son bir haftada 119 sınıf karantinaya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa