29 Eylül 2021 08:15

Gazeteci Nurcan Yalçın’ın 20 yıla kadar hapsi isteniyor

Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında “terör örgütüne üye olmak” ve “zincirleme terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla 20 yıla kadar hapis istendi.

Nurcan Yalçın | Fotoğraf: MA

Paylaş

Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında Rosa Kadın Derneği soruşturmasında “terör örgütüne üye olmak” ve “zincirleme terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Yalçın, duruşmaya katılmazken, avukatı Resul Tamur hazır bulundu.

Mahkemenin istemiyle Yalçın’ın çalıştığı öne sürülen Jinnewes sitesi hakkında emniyetten istenilen bilgi mahkemeye ulaştı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünden gelen yazıda Jinnews’in PKK ve KCK’yi övücü ve destekleyici haberler yaptığı ileri sürüldü. 

“İRADESİNİ ÖRGÜTE TESLİM ETMİŞ”

İddia makamı verdiği mütalaasında, tüm dosyada elde edilen deliller ve gizli tanık beyanlarında Rosa Kadın Derneğinin faaliyetleri çerçevesinde örgütsel eylemlere katıldığı, kendi iradesini örgütün iradesine teslim ettiği, örgüt hiyerarşisi içinde hareket ettiğine dair yeterli ve inandırıcı nitelikte delil toplandığını savundu. İddia makamı, Yalçın’ın herkese açık sosyal medya hesabında paylaştığı bir fotoğraf ile örgütün amacını ve yöntemlerini meşru gösterecek şekilde “zincirleme şeklinde terör örgütü propagandası yaptığını” tüm dosya kapsamında “terör örgütü üyesi olmak” suçunu işlediğinin sabit olduğunu öne sürerek, Yalçın’ın 8 yıl 6 ay ile 20 yıl arası değişen hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

“POLİS KENDİSİNE GÖRE GAZETECİLİĞİ TANIMLAMIŞ”

Avukat Resul Temur, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün gönderdiği yazıda Jinnews Ajansı’nın yapmış olduğu haberleri ve gazeteciliği kendisine göre tanımlayıp yorumladığını ve tanımlamaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Ajansın yasal olarak gazetecilik faaliyeti yürüten bir kurum olduğunu ifade eden Tamur, Jinnews’in yasal olarak faaliyet yürüttüğüne ilişkin vergi levhasını mahkemeye sundu. Müvekkili Nurcan Yalçın’ın JinNews muhabiri olmadığını, Jin Haber Ajansı (JİNHA) muhabiri olduğunu hatırlatan Tamur, buna ilişkin belgeleri ve beyanları daha önce mahkeme heyetine sunduklarını ifade ederek, mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre talebinde bulundu. 

Süre talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı 22 Kasım’a erteledi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

100 bin öğrenci, 12 bin öğretmen aktif vakalı | Prof. Dr. Gümüş: Sınıf mevcutları acilen seyreltilmeli

SONRAKİ HABER

Kocaeli Üniversitesi, Doç. Dr. Aslı Kayhan'ın görevine hukuksuz şekilde son verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...