27 Eylül 2021 12:54

TİHV’den Fincancı, Nesin ve Önderoğlu için dayanışma çağrısı

TİHV, Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenleri Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in yeniden yargılandıkları dava için dayanışma çağrısında bulundu.

(Soldan sağa) Ahmet Nesin, Şebnem Korur Fincancı ve Erol Önderoğlu | Fotoğraf: MA

Paylaş

TİHV İstanbul Temsilciliği, haklarındaki beraat kararları istinaftan dönen Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenleri Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in yeniden yargılandıkları dava için dayanışma çağrısında bulundu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği, Özgür Gündem gazetesinde bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptıkları için "terör örgütü propagandası yapmak", "suç işlemeye alenen tahrik etme", "suçu ve suçluyu övme" suçlamalarıyla yargılanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin’in 30 Eylül İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşması için dayanışma çağrısında bulundu.

TİHV'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Basın ve ifade özgürlüğünü savundukları, Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştıkları için, 20 Haziran 2016 tarihinde o dönem vakfımızın başkanı olan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin, ‘terör örgütü propagandası’ yaptıkları iddiasıyla sevk edildikleri 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandılar. Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin Metris Cezaevine, Şebnem Korur Fincancı ise Bakırköy Cezaevine gönderildi.

Yapılan itirazlar üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Haziran 2016 tarihinde Şebnem Korur Fincancı ve Erol Önderoğlu'nun tahliyesine karar verdi. Ertesi gün de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aynı yöndeki kararıyla Ahmet Nesin tahliye oldu.

Fincancı, Nesin ve Önderoğlu’nun ‘basın yoluyla terör propagandası yapmak’, ‘suç ve suçluyu övmek’ ve ‘suç işlemeye alenen tahrik’ suçlamalarıyla yargılandıkları davanın ilk duruşması 8 Kasım 2016 tarihinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

8 Kasım 2016 tarihinden 17 Temmuz 2019 tarihine kadar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde toplamda 11 duruşma görüldü. 17 Temmuz 2019 tarihinde görülen karar duruşmasında ise mahkeme, üç insan hakları savunucusunun beraatine karar verdi.

3 Kasım 2020 tarihinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, beraat kararını eksik inceleme sebebiyle usul yönünden oy birliğiyle bozdu.

Bu nedenle Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in 30.09.2021 tarihinde, 13. Ağır Ceza Mahkemesinde (İstanbul Adalet Sarayı/Çağlayan) saat 13.30'da yeniden yargılanmalarına devam edilecektir.

Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz günlerde Özgür Gündem Gazetesi’nin KHK ile kapatılmasına dair verdiği 'ihlal' kararı ile yeni bir boyut kazanan söz konusu 'dava'nın bundan sonraki aşamalarında yine yan yana durarak dayanışmayı büyütmek, ifade ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak, bir hukuk tacizi anlamına gelen bu sürecin ne denli dayanaksız, buna karşın hakikat arayışının ise ne denli kıymetli olduğunu bir kez daha güçlü bir şekilde ifade etmek için 30 Eylül 2021 Perşembe Günü duruşma salonunda buluşmayı önemsiyoruz.

Duruşma öncesi TTB, TİHV ve İHD İstanbul Şubesi yönetici ve üyelerinin yanı sıra RSF Merkezi ile Britanya ve Almanya seksiyonlarından temsilcilerin katılımıyla saat 12.00'da İstanbul Adalet Sarayı (Çağlayan) önünde basın bilgilendirmesi yapılacaktır.

Yaşamakta olduğumuz bu zor ve sıkıntılı günlerde başta insan hakları savunucuları ve gazeteciler olmak üzere tüm hak ve özgürlük mücadelesi verenlere yönelik baskı ve saldırılara karşı ortak duruşumuzu daha da büyütmek için yüreği barış demokrasi ve insan haklarından yana çarpan herkesi duruşmaya ve öncesinde yapılacak basın bilgilendirmesine pandemi koşullarına uygun özeni göstermek ve önlemleri almak koşuluyla davet ediyoruz.

Hiç şüphemiz yok ki ellerimizi, yüreklerimizi ve vicdanlarımızı birleştiren bu buluşma sadece yalnız olmadığımızı hatırlatmakla kalmayacak, insan hak ve özgürlükleri açısından gelecek umudumuzu da güçlendirecektir.

Umudumuz ve Geleceğimiz İçin,
İnsan Hak ve Özgürlükleri İçin,
Adalet İçin Dayanışma’ya…"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Pazarcılardan kayyuma tepki: Yaptıkları zulümdür

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen, Mardin'de saldırıya uğrayan öğretmenlere dair açıklama yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...