27 Eylül 2021 09:06

Berlin’de referandum: Yüzde 56,4 "Konut tekelleri kamulaştırılsın" dedi

Berlin’de referandum yapıldı, halkın yüzde 56,4’ü, üç binden fazla konutu elinde bulunduran emlak tekellerinin kamulaştırılmasına ‘evet’ dedi. Yeni kurulacak hükümet bu konuda yasa hazırlamak zorunda.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berlin’de genel seçimler ve senato seçimleri yanı sıra özel konut tekellerinin elindeki konutların özelleştirilmesi için yapılan referandumda halkın yüzde 56,4’ü, 3 binden fazla konutu elinde bulunduran emlak tekellerinin kamulaştırılması yönünde oy kullandı.

“Deutsche Wohnen und co enteignen” adlı inisiyatif tarafından yıllardır sürdürülen mücadele böylece zaferle sonuçlandı.

Berlin Seçim Dairesi tarafından verilen bilgiye göre Berlin’in bütün ilçelerinde özel konut tekellerinin elindeki konutların kamulaştırılmasına “Evet” diyenler birinci oldu. Bu oran göçmenlerin yoğun yaşadığı Kreuzberg’de yüzde 70’e yaklaştı.

HÜKÜMETİN YASA HAZIRLAMASI GEREKİYOR

Referandum sonucuyla birlikte Berlin’de kurulacak yeni hükümetin, 3 binden fazla konutu elinde bulunduran Deutsche Wohnen AG gibi tekellerin kamulaştırılması için yasa hazırlaması gerekiyor.

Referandum sonucu, yıllardır yüksek kiralara karşı mücadele yürütenler tarafından sevinçle karşılandı. Pazar günü akşam saatlerinde kutlama partisi düzenlendi.

İnisiyatif Sözcüsü Rouzbeh Taheri, yaptığı açıklamada, “Sonuç açık ve net. Berlin’de konut spekülatörlerinin elindeki konutların derhal kamulaştırılması gerekiyor. Yeni hükümetten bunu acil olarak hayata geçirmesini istiyoruz. Yeni koalisyon hükümetinin bu konuda bir yol haritası hazırlamasını bekliyoruz” dedi.

Kararın Berlin’de emlak tekellerinin elinde tuttuğu 240 bin konutu etkilemesi bekleniyor.

SPD, CDU, FDP ve AfD, otlama öncesinde konutların kamulaştırılmasına karşı oy kullanılması çağrısında bulunmuştu. Yeşiller ve Sol Parti ise kamulaştırmadan yana tutum almıştı.

SPD’nin belediye başkanı adayı Fransizka Giffey, referandum sonucunu tanıdıklarını ve buna göre hareket edeceklerini söyledi.

SENATO SEÇİMLERİMİ SPD KAZANDI

Aynı gün Berlin’de yapılan senato seçimlerini az farkla SPD kazandı. Seçim Dairesi tarafından verilen bilgiye göre SPD yüzde 21,4 ile birinci olurken, Yeşiller yüzde 18,9 ile ikinci parti oldu. Gece boyunca her iki parti başa baş bir yarış götürmüştü. Dğer partilerin aldığı oy oranları ise söyle: CDU yüzde 18,1, Sol Parti yüzde 14, AfD yüzde 8, FDP yüzde 7,1.

Bu sonuçlara göre halen Berlin’de işbaşında olan SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyonun devam etmesi bekleniyor. (Berlin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meksika'da 2014'te kaybedilen öğrenciler için gösteri düzenlendi

SONRAKİ HABER

Urfa'da elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...