27 Eylül 2021 04:03
Son Güncellenme Tarihi: 27 Eylül 2021 08:22

Almanya'da seçimlerin galibi, yüzde 25,7'lik oy ile Sosyal Demokratlar

Almanya’da seçim komisyonundan yapılan açıklamada, seçimin galibinin oyların yüzde 25,7'sini elde eden Sosyal Demokrat Parti (SPD) olduğu ilan edildi.

Olaf Scholz | Fotoğraf: Mesut Zeyrek/AA

Paylaş

Almanya’da halk, 20. dönem Federal Meclisi (Bundestag) belirlemek için sandık başına gitti. Yerel saatle 08.00’de (TSİ 09.00) başlayan oy verme işlemi saat 18.00’e (TSİ 19.00) kadar devam etti.

Maliye Bakanı Olaf Scholz'u başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Parti (SPD), genel seçimlerde oyların yüzde 25,7'sini alarak seçimi birinci bitirdi.

CDU/CSU ise yüzde 24,1 oy oranıyla ile ikinci sırada yer alıyor. Böylelikle CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış oldu.

Yeşiller Partisi ise oy oranını yüzde 14,6'ya çıkardı. Böylelikle Yeşiller Partisi, şimdiye kadarki genel seçimlerde en yüksek oy oranını yakalamış oldu.

Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 11,5 ile dördüncü sırada yer aldı.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi de yüzde 10,5 oy oranıyla beşinci oldu.

Sol Parti ise yüzde 4,9'da kaldı. 

Ayrıca Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliğinin (SSW) de 1 milletvekili ile Mecliste yer alacağı aktarıldı.

SCHOLZ, SONUÇLARDAN MEMNUN

SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz, seçim sonuçlarından memnun olduğunu belirterek Alman halkının başbakan olarak kendisini görmek istediğini ifade etti.

Scholz, ilk seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından partililere hitaben yaptığı konuşmada, "Şu da kesin ki, halkımız, başbakan olarak Olaf Scholz'u görmek istiyor" dedi.

SPD'nin şansölye adayı Scholz, seçim sonuçlarını "büyük bir başarı" olarak nitelendirerek, seçmenlerin seçim sonucuyla açıkça "hükümet değişikliği" istediklerini kaydetti.

Scholz, Almanya’da iyi, olumlu bir hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini ifade ederek, koalisyon görüşmelerini yılbaşına kadar tamamlamak istediklerini belirtti.

YEŞİLLER: SEVİNMEK İÇİN BİR NEDEN YOK

Yeşiller Partisi'nin adayı Annalena Baerbock ise ilk seçim sonuçlarının "sevinmek için bir neden ortaya koymadığını" ifade etti.

Başbakan olma şansını yitiren Baerbock, yaptığı ilk açıklamada, "Daha fazla oy bekliyorduk. Kısmen seçim kampanyasının başlangıcında yaptığım hatalardan dolayı bunu başaramadık" dedi.

Farklı partilerin farklı seçim kombinasyonları oluşturmak için birbirleriyle konuşmalarının mantıklı olduğunı söyleyen Baerbock, "Bu ülkedeki çok sayıda genç insan tarafından seçildik. Gençler arasında önde giden bir güç olduğumuz kesin" ifadelerini kullandı.

SEÇİMDEN NOTLAR

Yaklaşık 60,4 milyon seçmenin oy kullanma hakkı olduğu seçimlere 47 parti katıldı. 6 bin 211 adayın yarıştığı seçimlerde 16 eyalette 299 seçim bölgesinde 85 bin sandık kuruldu.

Almanya seçimlerinde 100'ün üzerinde Türkiye kökenli aday da yer aldı.

2,8 milyon seçmenin ilk kez oy kullanma hakkı elde ettiği seçimlerde seçmenlerin 31,2 milyonu kadın, 29,2 milyonu erkeklerden oluştu.

Seçmenlerin yüzde 21,3’ü 70 yaşın üzerinde olurken, 30 yaşın altındaki seçmenlerin oranı yüzde 14,4.

Ülkeyi 16 yıldır yöneten Başbakan Angela Merkel’in yeniden aday olmadığı seçimlerde başbakanlık için, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin adayı 60 yaşındaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) 63 yaşındaki Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Yeşillerden 40 yaşındaki partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock yarıştı.

2017’de yapılan seçimlerde CDU/CSU yüzde 32,9, SPD yüzde 20,5, AfD yüzde 12,6, FDP yüzde 10,7, Sol Parti yüzde 9,2, Yeşiller yüzde 8,9 oy alarak Mecliste temsil edilmişti.

SEÇİM SONUÇLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Evrensel Yazarı Yücel Özdemir, seçim sonuçlarına dair şu değerlendirmeyi yaptı:

Kesin olmayan sonuçlarda, SPD'nin yaklaşık yüzde 25,7 ile, az bir farkla da olsa seçimleri kazandığı anlaşılıyor. En yakın rakibi CDU/CSU ile aradaki fark yüzde 1-1,5 civarında. Toplam açısından bakıldığında seçimler Almanya'nın iki büyük partisinin erime içinde olduğunu gösteriyor. Dört yıl önceki seçimlerde iki partinin toplam oyu yüzde 53,4 iken bu seçimlerde yüzde 50'nin altına düştü. Bu, iki büyük partinin oyunun 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor. Her iki parti bir zamanlar toplam açısından yüzde 90'a kadar oy alıyordu. 2017'de SPD, tarihinin en düşük oyunu alırken bu seçimlerde CDU/CSU en düşük oyunu aldı.

Tablo her iki büyük burjuva partisinde çözülme ve oy kaybının devam ettiğini gösteriyor. Buna karşın çevre ve iklim konularını öne çıkaran Yeşiller, tarihinin en büyük başarısını elde etti. Bunda çevre hareketinin payı büyük. Yeşiller'in bu dönem hükümet ortağı olmaması durumunda bir sonraki seçimlerde birinci olma olasılığı yüksek görünüyor. Ancak sonuçlar, SPD liderliğinde ve Yeşiller'in de içinde olduğu bir üçlü koalisyon hükümetinin kurulma olasılığı oldukça yüksek görünüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

5 bin tır şoförü İngiltere’yi dize getirdi

SONRAKİ HABER

Listede ismi olmayan depremzedeler Kılıçdaroğlu’nun görüşmesine alınmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...