25 Eylül 2021 15:45

Ufuk Üniversitesi öğrencileri soruyor: Bir buçuk yıldır niye hazırlık yapmadınız?

Ufuk Üniversitesi’nde barınma sorununa dair konuştuğumuz öğrenciler, eğitimin uzaktan yapıldığı bir buçuk yol boyunca neden hazırlığın yapılmadığını soruyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte, üniversite öğrencilerinin barınma sorunları açığa çıktı. KYK yurtlarına başvuruda öğrencilerin birçoğu yedek listelerde kalırken artan kiralar ve özel yurt ücretleri öğrencileri barınma sorunlarıyla baş başa bıraktı.

Ufuk Üniversitesi’nden konuştuğumuz öğrenciler, yurt kapasitelerinin artırılmasına dair pandemi boyunca çalışma yapılmamasından şikayetçi. Tıp Fakültesinde okuyan 3. sınıf öğrencisi, "Öğrenciler, KYK yurtlarında pandemi koşulları göz ardı edilerek koğuş gibi odalarda kalıyor. Bu yurtların kime çıktığı ise soru işareti. Yurt hakkı kazananlara bile dini sorular soruluyor. Yurda yerleşemeyenler de haberlerde gördüğümüz üzere tarikat yurtlarına gitmek zorunda bırakılıyor” dedi. Devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin ise ailelerinin maddi durumlarına göre çalışmak zorunda kaldığını belirten öğrenci, "Bu durumlar bizim eğitim hakkımızı engelliyor. Zaten verdikleri kredi/burs ortadayken bazıları geçinemediği için okulunu dondurmak zorunda kalıyor. Ben kalacak yer ararken okulum civarında kira fiyatları o kadar fahişti ki asla karşılayabileceğim düzeyde değildi. 1. sınıfta kaldığım özel yurt ise yüzde yüz zam yapmış, yer bile kalmamış. Özel yurtların fahiş fiyatlarına boyun eğmek zorunda kaldık” diye konuştu.

BİR BUÇUK YIL BOYUNCA KAPASİTELER NEDEN ARTIRILMADI?

“Okulların kapalı olduğu neredeyse bir buçuk yıl boyunca neden yeni yurtlar yapılmadı, yurtların kapasiteleri artırılmadı?​” diye soran Hemşirelik bölümünden Merve ise, “128 milyar nerede diye soruyoruz. Daha bir sürü 128 milyarlara öğrencilerin barınması sağlanabilirdi, verdikleri hiçbir şeye yetmeyen burs miktarları artırılabilirdi. Zaten eğitimde de sorunlar varken barınma sorunu da giderek büyüyor. Sosyal medyada gördüklerimiz, okul arkadaşlarımızdan barınma sorunu yaşayanlardan duyduklarımız bazen akıl almaz boyutta olabiliyor” diyor.

"GÜNDEM ETMEZSEK İKTİDAR GÖRMEZDEN GELMEYE DEVAM EDECEK"

Psikoloji bölümünden Ahmet, İncek kampüsü civarındaki ev fiyatlarının çok pahalı olduğunu söylüyor. Ekonomik olarak zorlandıklarını, sorunun çözülmesi için öğrencilerin bir araya gelmesini belirterek şöyle devam ediyor: “Okul civarındaki bir özel yurtta kalıyorum. Yurtlarda odadaki kişi sayısı zaten çok fazla. Yemekler çok kötü, çok fazla öğrenci aynı banyoyu kullanıyoruz. Ayrıca yurt fiyatları çok yüksek. Daha derslerim başlamadı ama başlayana kadar yeni yer bakmak istiyorum. Tabii içeride depozitonun yanacak olması beni bu fikirden istemesem de uzaklaştırıyor. İncek’teki evler de yurtlar da çok pahalı. Keşke bize yeterli burs verseler ve barınma sorunumuzu görmezden gelmeseler. Tabi bunu biz gündem etmedikçe iktidar bunu yapacak değil.”

ÖNCEKİ HABER

TTB: MEB ve Sağlık Bakanlığı planlama ve yürütmede yetersiz

SONRAKİ HABER

Rusya'da Komünist Parti, Duma seçim sonucunu protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...