25 Eylül 2021 09:49

Türkiye Yazarlar Sendikası kongresini gerçekleştirdi, Başkan yeniden Adnan Özyalçıner

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) yeni yönetimini belirledi. Kongrede düşünce ve ifade özgürlüğü için örgütlenme çağrısı yapıldı. TYS’nin Genel Başkanı yeniden Adnan Özyalçıner seçildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) yeni yönetimini belirledi. Yazarların yoğun ilgi gösterdiği kongrede düşünce ve ifade özgürlüğü için örgütlenme çağrısı yapıldı. TYS’nin Genel Başkanı yeniden Adnan Özyalçıner seçildi.

TYS 22. Olağan Kongresi İstanbul’da bulunan Mimarlar Odası Konferans Salonu’nda toplandı. “Dünyanın Bütün Kalemleri Birleşin" pankartı altında toplanan kongrede başkanlığını Mustafa Köz’ün üstlendiği divana Halil Yeni ve Kamil Tekin Sürek eşlik etti.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, PEN Türkiye 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Mustafa Kuleli ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’in katıldığı kongrenin açılış konuşmasını TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner yaptı.

ÖZYALÇINER: SÖZ VE YAZI ÖZGÜRLÜĞÜNDEN SÖZ EDİLEMEZ

Kongreyi selamlayarak konuşmasına başlayan Adnan Özyalçıner, “Türkiye Yazarlar Sendikası’nın amaç maddesi; tam bir söz ve yazı özgürlüğünün gerçekleştirilmesi ve korunması için her türlü yasal mücadeleyi yürütmektir. Bugün yaşadığımız pandemi, süren, sürdürülen savaşlarla çatışmaların kargaşası içindeki ülkemizde, bütün bu özgürlüklerden söz edilemez. Gazeteciler, yazarlar, aydınlar, yaşamdan yana, insandan yana, insan hak ve özgürlüklerinden yana oldukları için ezenlere karşı ezilenlerin haklarını savunduklarından hapislerle cezalandırılmaktadır” diye konuştu.

“BİR ARAYA GELDİKÇE GÜNLER AYDINLIĞA KAVUŞACAKTIR”

Uygarlığı yaratıp yükselten işçi ve emekçilerin, yarattıkları uygarlığın zenginlikleri ve güzelliklerinden eşit pay alamadığını; açlık sınırı altındaki ücretlerle çalıştırılarak köleleştirildiğini söyleyen Özyalçıner, Basın İlan Kurumu’nun bazı gazetelere resmi ilan cezası keserek uyguladığı baskıya da değindi, haber alma hakkının engellendiğini vurguladı.

Gazetelere uygulanan baskılarla birlikte yayımlanan kitapların toplatıldığı ve sansüre uğradığını söyleyin Özyalçıner, “Bu kültür, sanat ve edebiyata getirilen ekonomik bir sansürdür. İşte bugün, bu koşullar altında halkımızla birlikte bir yaşam savaşı vermekteyiz. Kapitalist sömürü, emperyalist baskılara karşı bütün yazar, sanatçı düşünür, aydınlar, her zaman barıştan, kardeşlikten, halkların özgürlüğünden, bağımsızlığından, mutluluğundan yana olmuştur, olmalıdır. Onun için bütün yazarlarla sanatçılar, vatandaş olarak da sanatçı olarak da her türlü davranışlarında, sanatsal uğraşlarında baskı ve sömürü karşısında halkı bilinçlendirmeyi, onu kapitalist baskı ve sömürüye, insanlık dışı davranışlara karşı koymaya çağırmayı kendiliğinden bir görev saymıştır. Bu yolda savaşım veren yazarlar, Nâzım Hikmet’in dediği gibi ‘Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine’ bir araya geldikçe günler, aydınlığa kavuşacaktır" ifadelerini kullandı.

OLCAYTO: MÜCADELEMİZ ASLA BİTMEYECEK

TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye’nin çok zor bir süreci yaşadığını vurgulayıp şunları dile getirdi:

“Sadece yazarlar çizerler değil özellikle de emekçiler bugün çok büyük bir baskı altında yaşıyor. Bu baskıya karşı maalesef gazetecilerin küçük bir bölümü direnmeyi sürdürüyor. Ana akım medya, iktidara yönelik çalışmaya devam ediyor. İktidar, yayıncıları sansürelemeyi, gazetecileri cezaevine yollamayı amaçlamakta. Yeni sosyal medya çalışmasıyla da baskıyı arttırma gayreti içindeler. Mücadelemiz asla bitmeyecek, birliğimiz her zaman baskıların karşısında olacak.”

KOCATÜRK: KİTAPLARIN YASAKLANMASI UTANÇ VERİCİ

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, bağımsız yayıncılığın ayakta kalabilmesinin ve pandemi sürecinde dahi okuyucu ile yazar arasında bağın sağlanmasının önemli olduğuna değindi.

Kocatürk, "Dünya ve Türkiye yayıncılığında Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi en önemli temelidir. İkinci önenli şey de telif haklarıdır ama en önemlisi ifade özgürlüğüdür. Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu kararıyla kitapları yasaklıyorlar. Yetişkin kitaplarının muzır ilan edilmesi utanç verici bir durumdur. Türkiye dışarıdan üzüntüyle izleniyor. Yazarlar, sendika ve meslek örgütleriyle birlikte mücadele etmeyi sürdürüyor, sürdürecek” ifadelerini kullandı.

ÖZCAN: TYS’Yİ AYAKTA TUTAN BÜYÜK BİR ÖZVERİ

PEN Türkiye 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan, genç kuşakların zora karşı birlik olmasında yaşça büyük yazarların olmasının umut verdiğini belirtti.

Özcan, “TYS gibi kurumların ayakta durması çok zordur, TYS’yi ayakta tutan bu koşullarda başkan ve yönetici olmak ve çok büyük bir özveri sonucudur. Bu çabayı kutluyorum. Düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellere karşı çıkıyoruz, baskılara geçit vermemek için çabalamaya devam edeceğiz” dedi.

KULELİ: TYS KALEMLERİ BİR ARADA TUTAN BAĞDIR

TYS’yi, "Türkiye aynınlanmasının kültür ocağı" olarak tanımlayan TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, “Gazetecilerin ve yazarların baskı görmesinin bir sebebi var; biz onları rahatsız ediyoruz ve bu baskıyk hak ediyoruz, iyi ki de ediyoruz” dedi.

Kongre pankartındaki kalem görseline atıfta bulunan Kuleli, “Tek bir kalem kırılır ama bir araya gelen on kalem kırılmaz. TYS de bu on kalemi bir arada tutan bağdır. Bu örgütler iyi ki varlar, mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz tek adam yönetimini eninde sonunda alaşağı edeceğiz, hiç şüphem yok, iyi ki varsınız” diye konuştu.

AKDENİZ: DİPTEN GELEN DALGAYI GÖREMEDİLER

Geçmiş yüzyılın en büyük tartışmalarından birinin felaket, belirsizlikler ve kaos çağına giren dünyada yazarın ne yapacağı sorusu olduğunu söyleyen EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Özellikle İkinci Paylaşım Savaşı'nın, faşizmin Avrupa’da egemen olduğu yıllarında bunalıma girdi çoğu yazar ve edebiyatçı. Malesef hayatına son verenler oldu. Belki de en büyük handikapları bütün bu felaketler içinde dipten gelen dalgayı görememiş olmalarıydı. İşçi sınıfının, ezilenlerin, barış ve özgürlük savunucularının geleceğin dünyasında söz sahibi olabileceklerini ve zulüm dünyasının er ya da geç skn bulacağını görememiş olmalarıydı” ifadelerini kullandı.

Emek Partisi olarak Türkiye halklarının seçeneksiz bırakmayacaklarını vurgulayan Akdeniz, tek adam yönetiminin gönderilmesi için oluşturulacak en güçlü birliğin neye ihtiyacı varsa onu yapacaklarını söyledi.

“BİR İZMARİT GİBİ TÜKÜRÜP ATACAĞIZ SALTANATLARINI”

“İlk seçimde gidecekler” ve “Sandığı bekleyin, provokasyona gelmeyin” gibi söylemlerin gerçekçi olmadığını dile getiren Akdeniz, “Tam tersine halk ne kadar örgütlüyse, bunun bir parçası olarak yazarlar, şairler, edebiyatçılar ne kadar halkla ve işçi sınıfıyla birlikte örgütlüyse seçim de sandık da geleceğimiz de o kadar güvenlik altındadır” diye konuştu.

Demokrasi için birleşik bir halk cephesinin örgütlenmesiyle zulüm düzenine son verilebileceğini söyleyen Akdeniz, “TYS yurt bulamadığı için sokakta kalan öğrencinin sesidir, Trakya’da ‘Çevik, süpür’ denilerek yerlerde sürüklenen işçilerin sesidir” dedi.

Akdeniz konuşmasını Rus Şair Vladimir Mayakovski’nin sözleriyle noktaladı: “Bir sigara izmariti gibi tükürüp atacağız saltanatlarını.”

BAŞKAN YENİDEN ÖZYALÇINER

Konuşmaların ardından C. Hakkı Zariç, geride bırakılan iki yılın faliyet raporunu okudu. Sendika saymanı Tahir Şirkan’ın mali raporu okunmasının ardından yapılan seçimle TYS’nin yeni yönetim kurulu belirledi. Tek listeyle girilen seçimde Adnan Özyalçıner başkanlığındaki yönetim kurulu Nalan Çelik, Cengiz Hakkı Zariç, Tahir Şilkan, Nilay Özer Pelvanoğlu, Kamil Tekin Sürek, Nükhet Eren, A. İlhan Gülek ve Nuray Gök Aksamaz’dan oluştu. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İzmirli bisikletçilerden “Bisikletli ölümler dursun” eylemi

SONRAKİ HABER

Emek Gençliği anketi: Kocaeli'de liselerde önlem yok, sınıflar kalabalık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...