24 Eylül 2021 00:13

TCDD’de arazilere değer biçiliyor

TCDD, özelleştirme tartışmalarının yaşandığı demir yollarında, gayrimenkullerin değerlerini hesaplamaya başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

TCDD, özelleştirme tartışmalarının yaşandığı demir yollarında, gayrimenkullerin değerlerini hesaplamaya başladı. TCDD’nin, toplamda 18 ili kapsayan 2. ve 7. bölge müdürlükleri sınırları içerisinde yer alan gayrimenkullere değer biçilmesi için anlaştığı Vakıfbank Gayrimenkul Değerleme AŞ çalışmalara başladı. TCDD’nin çok sayıda gayrimenkulünün değerini hesaplama çalışması satış hazırlıklarını gündeme getirdi.

ÖZEL TAŞIMACILIĞA ÖNCE KOÇ VE OYAK BAŞLADI

TCDD’de özelleştirme için çalışmalar uzun süredir devam ediyor. Önce 2013 yılında “Demir yollarının yeniden yapılandırılması” amacıyla 6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi Yasası çıkarıldı. TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık AŞ olarak ikiye bölünen kurumda, demir yollarında özelleştirmenin adımları da atılmaya başlandı. TCDD’nin yanı sıra 2 özel sektör tren işletmecisi de yük taşımacılığı faaliyetlerine başladı. İlki Sivas/Demirdağ-İskenderun arasında cevher taşıyan OYAK’ın OMSAN Lojistik firması, ikincisi ise İzmit-Ankara- Kırıkkale-Mersin-Batman arasında akaryakıt taşımacılığı yapan Koç Holding'in yüzde 100 TÜPRAŞ iştiraki olan Körfez Ulaştırma. Demiryollarındaki ‘serbestleşme’ yasasının ardından personel sayısı azalan kurumda esnek ve kuralsız çalışma da hayata geçirildi. Daha önce kurum bünyesinde verilen birçok hizmet de dışarıdan alınmaya başlandı.

LÜKS TREN İÇİN 40 MİLYONA İMZA ATILMIŞTI

TCDD, özelleştirme hazırlığı iddialarına karşı çıkarken iki özel şirketin yük taşımacılığının yanı sıra yolcu taşımacılığı için de özel sektör tren işletmeciliğine yönelik yetkilendirme işlemlerinin devam edeceğini ifade etmişti. Demir yollarında ilk özel yolcu taşımacılığı lisansını 28 Aralık 2020’de Sun Group aldı. Bu yılın nisan ayında, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi aracılığıyla, merkez ofisi Japonya’da bulunan HIS Türkiye ile Sun Group arasında gerçekleştirilen ve Kapadokya Ekspresi ile başlayacak “Yataklı Lüks Tren Turu” projesinin imzaları atıldı. Projenin 40 milyon avroya mal olacağı öngörülüyor.

ÖZELLEŞTİRMECİ MÜDÜR 10 GÜNDE İSTİFA ETTİ

Öte yandan demir yollarında özelleştirmenin ilk adımına imza atan Sun Group Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkerim Murat Atik, TCDD Genel Müdürlüğüne getirilmişti. Ancak Adnan Oktar grubu üyesi olduğu ve bu konuda yargılandığı ortaya çıkınca 10 günde istifa etmek durumunda kaldı.

Demir yollarının dönüşüm adı altında özelleştirilmesine ilişkin uzun süredir çeşitli taslaklar üzerinde çalışılıyor. Zaman zaman basına sızan haberlere göre “Zarar ediyor” gerekçesiyle yolcu taşımacılığının ihale ile özel sektöre verilmesi üzerinde duruluyor. Hatta nisan ayında basına yansıyan bir habere göre, TCDD ile TÜBİTAK-Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsünün ortak çalışmasında, dönüşüm olmadığı sürece TCDD+Taşımacılık AŞ’nin zararının 2030 yılına kadar 2017’ye göre yaklaşık 2 kat artarak 7.7 milyar lirayı bulacağı iddia ediliyor. Kurumda yapılan ankette TCDD Taşımacılık ve TÜDEMSAŞ için yüzde 41-50 oranında “hasta kurum, çöküntü, iflas veya başarısızlık riski” denildiği ifade ediliyor.

GAYRİMENKULLERE DEĞER BİÇİLİYOR

Demir yollarında özelleştirme hazırlıkları sürerken, TCDD kurumun gayrimenkullerine değer biçmeye başladı. TCDD’ye ait çok eski ve bugün şehir merkezlerinde kalan değerli araziler, yapılar zaman zaman hastane, AVM gibi yerlere verilmişti. Evrensel’in edindiği bilgiye göre TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik AŞ ile Vakıfbank Gayrimenkul Değerleme AŞ, TCDD 2. ve 7. bölgedeki gayrimenkullerin değerleme işinin yapılması için anlaştı. Vakıfbank’ın görevlileri bu bölgelerdeki gayrimenkullerin değerlerini hesaplamaya başladı. TCDD Genel Müdürlüğüne atanan Abdülkerim Murat Atik’in istifasının ardından yerine atanan Metin Akbaş’ın, genel müdür yardımcısıyken imzaladığı bir yazıda, söz konusu çalışma kapsamında “Taşınmazlara ait 1/5000-1/1000’lik imar planları, kadastro parsel sorgulaması, yapı ruhsatı ve mimari projeleri vb. gibi belgelerin incelenmesi için” değerleme görevlileri yetkilendirildi.

18 İLİ İLGİLENDİRİYOR

Merkezi Ankara’da bulunan 2. Bölge Müdürlüğü, Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Kayseri‘nin batısı ve güneybatısı, Niğde, Çankırı, Karabük ve Zonguldak‘ın demir yolu hatlarını kapsıyor. Merkezi Afyonkarahisar’da bulunan 7. Bölge Müdürlüğü ise Balıkesir’in doğusu, Kütahya, Eskişehir’in güneyi, Afyonkarahisar, Konya’nın kuzey batısı, Denizli’nin doğusu, Burdur ve Isparta’nın demir yolu hatlarını kapsıyor.

ÖNCEKİ HABER

Tezgahlar dolu, poşetler boş

SONRAKİ HABER

Kayseri'den bir metal işçisi: İşçi sınıfının birliğinin önemini iyi kavramalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa