23 Eylül 2021 04:00
Son Güncellenme Tarihi: 23 Eylül 2021 16:14

Tunus Cumhurbaşkanı, yasama yetkisini kendisine devreden kararname yayımladı

Tunus'ta yayımlanan yeni kararnameye göre Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar kurulunu atayacak, hükümetin politikasını belirleyecek. Cumhurbaşkanı'na kararnameyle yasama yetkisi verildi.

Kays Said | Fotoğraf: Wikipedia/CC BY-SA 4.0

Paylaş

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen geçici komisyonu feshedip, yeni bir kararname yayımlayarak yasama yetkisini kendisine devretti.

Tunus Cumhurbaşkanlığı, Kays Said'in 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinden sonra yetkilerini genişleten kararname yayımladı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, 25 Temmuz'da alınan "olağanüstü kararlar"ın uygulamasına devam edildi.

Yeni kararnameyle yasama ve yürütme yetkisine yönelik olağanüstü düzenlemeler yapıldı ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Açıklamada, Tunus Cumhurbaşkanı tarafından kararnameyle kurulacak bir komitenin yardımıyla siyasi reforma ilişkin yasa değişikliklerinin hazırlanacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini genişleten kararnameler Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Tunus Cumhurbaşkanı'na "yasama metinlerini" bakanlar kurulunun görüşünü aldıktan sonra cumhurbaşkanlığı kararlarıyla çıkarma yetkisi verildi.

Kararname uyarınca, bakanlar kurulu Meclise değil Cumhurbaşkanı'na karşı sorumlu olacak. Cumhurbaşkanı, başbakanı atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarını belirleyecek.

Cumhurbaşkanı'na ayrıca her türlü cumhurbaşkanlığı kararını halk oylamasına sunma yetkisi de verildi.

KARARA SİYASİLERDEN TEPKİ

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in, yayımladığı kararnamelerle yasama ve yürütmede yetkilerini genişletmesine, Tunus’ta siyasilerden itirazlar geldi.

Tunus meclisindeki birinci parti Nahda Hareketi'nin lideri ve aynı zamanda Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, söz konusu kararların "Anayasa'yı askıya almak" anlamına geldiğini belirterek, Nahda Hareketi'nin Said'in 25 Temmuz'daki kararlarını darbe girişimi olarak gördüğünü ve bunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Meclisin ikinci büyük partisi Tunus'un Kalbi Partisi liderlerinden Usame Huleyfi, sosyal medya paylaşımında, Kays Said'i "önceden planlanmış bir darbeyi hayata geçirmekle" suçlayarak, "darbe karşısında bir ulusal cephe kurulması" çağrısı yaptı.

Tunus Meclisi'nde üçüncü parti konumundaki Demokratik Akım'ın kurucusu ancak sonradan siyaseti bırakan Muhammed Abu, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkede yolsuzluğa bulaşmamış muhalefetten Said'e yönelik pozisyonunu netleştirmesini talep ederek Cumhurbaşkanı'nın son kararlarıyla meşruiyetini yitirdiğini belirtti.

TUNUS EMEKÇİLERİ PARTİSİ: OTORİTER TEK ADAM YÖNETİMİ KURAN YAKLAŞIMA KARŞIYIZ

Tunus Emekçileri Partisi, yasama ve yürütme alanındaki yetkilerini genişleten Cumhurbaşkanı Said'in darbe operasyonunu tamamladığını belirterek, otoriter, mutlak ve tek adam yönetimi kuran yaklaşıma karşı olduklarını vurguladı.

Tunus'taki devrimin sloganlarına, siyasi, ekonomik ve sosyal programlarına bağlı olduğunu kaydeden Tunus Emekçileri Partisi, ülkenin son 10 yıldaki durumundan Meclisin birinci partisi Nahda Hareketini ve iktidardaki ortaklarını sorumlu tuttu.

TUNUS'TA NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Kays Said, ekonomi, siyaset ve sağlık alanındaki krizlere tepkiyle gerçekleşen kitlesel gösteriler karşısında, 25 Temmuz'da "ülke tehlikede olduğu" gerekçesiyle kendisine olağanüstü yetkilerin tanındığı Anayasa'nın 80. maddesini hayata geçirdiğini duyurdu.

Said, aldığı kararlarla Meclisin çalışmalarını 30 gün boyunca durdurduğunu, tüm milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırıldığını, başbakanı azlettiğini ve yeni bir başbakan atayacağını, ayrıca yolsuzluk dosyaları için kendisini başsavcı olarak görevlendirdiğini açıkladı.

Kays Said, olağanüstü yetkileri elinde topladığı durumu geçen ay sonunda süresiz uzattığını açıkladı.

Tüm ülke Cumhurbaşkanı'ndan yeni bir başbakan ataması ve yol haritasını açıklamasını beklerken, Said'in önce danışmanı ardından kendisinin verdiği ülkede devrim sonrasında kabul edilen 2014 Anayasası'nda değişikliğe gidilebileceği mesajları ülkede siyaset ve sivil toplum çevrelerinde tepkiyle karşılandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Marmaris'te MÖ. 6'ncı yüzyıla dayanan tarih gün yüzüne çıkıyor 

SONRAKİ HABER

İstanbul'da yağmur yağdı; trafik yüzde 71'e ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...