21 Eylül 2021 11:34

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da saha araştırması: En önemli sorun kriz ve işsizlik

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin araştırmasına göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekonomik kriz ve işsizlik vatandaşın birinci sorunu.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi seçmen davranışlarına dair bir saha araştırması yaptı.

Katılımcıların yüzde 74,7'si ekonomik kriz ve işsizliğin birinci sorun olduğunu belirtti.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 4-9 Eylül tarihleri arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde seçmen eğilimlerini ve Türkiye’nin temel sorunlarına dönük seçmenin tutum, algı ve tercihlerini ölçebilmek amacıyla bir anket çalışması yaptı.

Araştırma Diyarbakır, Mardin, Van gibi bölge illerin olduğu anket çalışması 16 kentte 1064 kişinin katılımıyla yüz yüze görüşerek gerçekleştirildi.

Çoğunluğunun gençlerden ve yüzde 75,5’inin düşük gelirli yurttaşlardan oluştuğu görülen anket çalışmasına katılan grupta yüzde 52,4’ü erkek, yüzde 47,6’sı ise kadın seçmenler yer aldı.

EKONOMİK SORUNLAR DAHA ÖN PLANDA

“Sizce Türkiye’nin en önemli birinci sorunu nedir” sorusuna katılımcıların yüzde 0,4’ü dış politikalar, yüzde 0,7’si çatışma ve şiddet ortamı, yüzde 0,9’u demokrasinin olmayışı, yüzde 2’si muhalefetsizlik, yüzde 2,3 eğitim sistemi, yüzde 2,3 cumhurbaşkanlığı sistemi, yüzde 2,5 hukuk sistemin mevcut yapısı, yüzde 14,2 Kürt sorunu, yüzde 74,7’si ekonomik kriz ve işsizlik yanıtını verdi.

“Sizce Türkiye’nin en önemli ikinci sorunu nedir?​” sorusuna katılımcıların yüzde 5,2’si demokrasinin olmayışı, yüzde 5,3’ü dış politikalar, yüzde 1’si çatışma ve şiddet ortamı, yüzde 8,9’u cumhurbaşkanlığı sistemi, yüzde 9’u eğitim sistemi, yüzde 11’i muhalefetsizlik, yüzde 11’i ekonomik kriz ve işsizlik, yüzde 13,3’ü hukuk sisteminin mevcut durumu, yüzde 29,2 ise Kürt sorunu şeklinde yanıt verdi.

Katılmacı grubunun yüzde 77,1’i cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini başarısız bulurken, yüzde 13,7’si “başarılı” bulduğunu bildirdi. Yüzde 73,7’si ise erken seçime gidilmesi gerektiğini düşündüğünü belirti.

“Sizce HDP kapatılmalı mı?​” sorusuna ise katılımcıların yüzde 78,1 “hayır” derken, yüzde 9’u “evet” yanıtını verdi. Yüzde 12,9 ise “fikrim yok/cevabım yok” şeklinde yanıt verdi.

HDP SEÇMEN TABANINI KORURKEN AKP'NİN OY KAYBETTİĞİ GÖRÜLDÜ

“24 Haziran 2018 genel seçimlerde hangi partiye oy verdiniz?​” sorusuna katılımcıların yüzde 50,4’ü “HDP”, yüzde 24,3’ü “AKP”, yüzde 13,9’u “Oy kullanmadım”, yüzde 6,5’i “CHP”, yüzde 1,6’sı “Cevap yok”, yüzde 1,5’i ise “MHP” yanıtını verdi.

“Bu pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?​” sorusuna ise katılımcıların; yüzde 55,6’sı “HDP”, yüzde 14’ü “AKP”, yüzde 12,7’si “CHP”, yüzde 5,3’ü “Oy kullanmayacağım”, yüzde 3,8’i “Kararsızım”, yüzde 2,3’ü “DEVA partisi” yanıtlarını verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sedat Peker'e Erkam Yıldırım'a yönelik "hakaret" ve "iftira" suçundan dava açıldı

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın yurt açıklamasını MEB istatistikleri yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...