19 Nisan 2011 06:55

EMEP: Seçimlerin meşruiyeti yok edilmiştir

Seçimlere Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blok'u çatısı altında ve bloğun aday göstermediği yerlerde kendi adıyla giren Emek Partisi, Yüksek Seçim Kurulu'nun 12 adayı ve ÖDP'yi veto eden kararına karşı bir açıklama yaptı.YSK'nın siyasete doğrudan müdahale ederek Kürt halkının ve bütün

EMEP: Seçimlerin meşruiyeti yok edilmiştir
Paylaş

YSK'nın siyasete doğrudan müdahale ederek Kürt halkının ve bütün emekçilerin temsiliyetini ortadan kaldırdığı belirtilen açıklamada AKP, parlamentoyu derhal toplamaya, yüzde 10 seçim barajını kaldırmaya ve vetoları iptal etmeye çağrıldı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"Yüzde 10 seçim barajı yetmedi. Bağımsız adaylık harcının 20 kat artırılması yetmedi. Halkın cebinden 3 partiye milyonlarca liralık ödenek sağlanarak yapılan ayrımcılık ve hazinenin çar-çur edilmesi yetmedi. Onlarca anti demokratik yasa ve uygulama da yetmedi. YSK doğrudan siyasete müdahale ederek bağımsız adayları veto etti.

YSK’nın veto kararı, Kürt halkının ve bütün emekçilerin siyaset yapma ve seçme-seçilme hakkını ortadan kaldıran bir karardır.

Hükümet, işçi ve emekçilerinin siyasal temsilinin önünü kesmekte, Kürt sorununun barışçı ve demokratik yollarla çözümüne ilişkin tüm kanalları kapatmakta; YSK da, peşinden gidip Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku bileşenlerinin siyaset yapma hakkını ortadan kaldırmaktadır.

Bu karar, Blok’un TBMM’de grup oluşturmasını önlemeye, halkı, kolu kanadı kırık bir temsiliyete razı etmeye yönelik bir hesabın ürünüdür. Ama bu, aynı zamanda seçimlerin meşruluğunu yok eden bir karardır da.

Günler öncesinde başvuruda bulunup YSK ile görüşmeler yapan bağımsız adaylara adeta tuzak kurulmuştur. ÖDP de bu uygulamanın mağduru olmuştur. YSK, her siyasi parti ve yurttaşın aday olma ve seçme-seçilme hakkını kolaylaştırmak yerine engellemektedir. Az çok demokratik olan bir ülkede böyle bir uygulama olamaz.
 
Başbakan “ileri demokrasi”den söz ediyor, ama AKP dışında kimseye siyaset yapma hakkı tanımaktan yana değil.
AKP seçim bildirgesini açıklayan Başbakan’ın “bu ülkede Kürt meselesi artık yoktur. Kürt sorununun istismarı var. İstismar kokan politikaları bu ülkede sadece biz çökertebiliriz” dediği gün YSK’nın açıkladığı veto kararı, AKP’nin neyin peşinde olduğunu gösterdi.

Hükümet parlamentoyu derhal toplamalı ve gerekli düzenlemeleri yapmalıdır. Yüzde 10 seçim barajı kalkmalı, vetolara zemin olan tüm antidemokratik uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır.

Siyasi partilerin seçime girmesini kayda koşula boğan tüm gerekçeler iptal edilmeli, ÖDP’nin seçime girmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Yakut'tan YSK'ya destek BDP'ye suçlama

SONRAKİ HABER

Van savaş alanına döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...