21 Eylül 2021 10:00
Son Güncellenme Tarihi: 21 Eylül 2021 17:47

Selahattin Demirtaş ve Mithat Sancar: Çözümün adresi Meclis'tir

Kürt sorununun çözümünde muhatabın kim olduğu üzerine yapılan tartışmalar sürüyor. CHP, HDP ve MHP'den konuyla ilgili açıklamalar yapıldı.

Fotoğraflar: Selahattin Demirtaş/ HDP Basın solda  & Mithat Sancar/MA sağda

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorununun çözümünde HDP’nin meşru organ olduğu açıklamasının ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin sosyal medyadan yaptığı "Çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" paylaşımı tartışmaya yol açtı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, çözüm için adresin Meclis olduğunu ama hiçbir aktörün göz ardı edilemeyeceğini vurguladı. HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahatttin Demirtaş da “Faydasız ve çoktan tükenmiş tartışmalar gündeme getirmek çözüme katkı sunmaz” dedi. Kılıçdaroğlu yaptığı ikinci açıklamada "Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parlamento dışında bir adres yoktur. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de "Türkiye’de Kürt sorunu diye bir sorun yoktur" ifadeleriyle tartışmaya dahil oldu.

KILIÇDAROĞLU: HDP'Yİ MEŞRU ORGAN OLARAK GÖREBİLİRİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bay Kemal ve İttifakları” belgeselinin ilk bölümünde "Kürt sorunu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. HDP’yi meşru organ olarak görebiliriz" sözlerinin ardından HDP Van Milletvekili ve eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin "Çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" açıklaması tartışmaya neden oldu. 

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Temelli’nin açıklamalarını soran gazetecilere "Sayın Genel Başkanımız hatırlayacaksınız; sözde açılım süresinin en başında söylediklerini bu mülakatta da tekrar etmiştir. Bize göre çözümün adresi Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Teröristlerle pazarlığa oturarak bu sorunu çözemezsiniz. Gayri meşru unsurlarla bu sorunu çözemezsiniz. TBMM'deki meşru siyasi partiler bu soruna çözüm bulacaklardır. HDP de bu partilerden biridir. Geçmişte gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenmiştir. Erdoğan yönetimi çözümü mecliste değil, İmralı ve Kandil ile müzakerede aramıştır” diye yanıt verdi. 

TEMELLİ’DEN İKİNCİ AÇIKLAMA 

HDP’li Sezai Temelli, Halk Tv Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş’a yaptığı açıklamada paylaşımı ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: "O tweet'teki görüşler elbette kişisel görüşümdür. Partiyi elbette bağlamaz. HDP adına bağlayıcı açıklamayı tabii ki yetkili organlarımız yapar. Şunun bilinmesini isterim, Kılıçdaroğlu’na yanıt vermek amacıyla atılmış bir tweet değildi. Siyasi nezaket anlayışım bu polemiklere zaten izin vermez. Yaptığım şey bir durum tespitiydi. 2013-2015 arasında yaşanan ve toplumun meşruiyet algısında önemli bir değişim yaratan siyaset bugün meşru değil diye yorumlanamaz. Çünkü ortada çatışma varsa, bunu sonlandırmanın yolu, başlangıç adımı müzakaredir. Bu da bir meşruiyet zeminine oturmak zorunda. Yoksa tabii mecliste demokratik zeminde çözüm arayışlarımız devam ediyor ve edecek. Bu en önemli sorumluluğumuzdur. Partilerin vazgeçilmez sorumluluğudur, barışı ve demokrasiyi getirmek. Bu otoriter anlayıştan kurtulmamız ortak sorumluluğumuzdur.”

SANCAR: ADRES MECLİS AMA HİÇBİR AKTÖR GÖZ ARDI EDİLEMEZ

HDP’li Temelli’nin açıklamasına ilişkin düzeltmesinin ardından HDP’den yeni açıklamalar geldi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Mezapotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorununa dair açıklamalarının HDP ile ilgili kısmını olumlu bulduklarını belirterek, "Kalıcı bir barış istiyorsak, çok geniş toplumsal mutabakat ve meşruiyete ihtiyaç var. Çözümün adresi Meclis’tir, hiçbir aktör gözardı edilemez” dedi.

Fakat Kürt sorununda başka aktörlerin de olduğuna dikkat çeken Sancar, "Bu aktörleri göz ardı ederek bütünlüklü yöntem oluşturmak gerçekçi yaklaşım değildir. Esasen Türkiye bu durumu geçmişte deneyimledi 2009’da, 2013-15 arasında. Bana sorarsanız İmralı’nın rolü tartışması çoktan aşılmış olması gereken bir meseledir. İmralı’nın da bu konuda bir rolü olacaktır. Bu rolde geçmişte zaten ayrıca hayata geçirilmiştir”  dedi. 

İmralı ile HDP’nin rolünü karşı karşıya getirmenin Kürt sorununa bütünlüklü yaklaşımı zorlaştırdığını ifade eden Sancar, “Hatta Kürt sorununa bütünlüklü yaklaşım geliştirme imkanlarını büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. HDP kendi siyasi aktör rolünü ve toplumsal gücünü elbette hem muhataplık hem de çözüm için sonuna kadar kullanmaya hazırdır” diye konuştu.

DEMİRTAŞ: HDP TÜM SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE TALİP

HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı paylaşımlarda şöyle dedi: "Benim bildiğim HDP, Kürt sorunu dahil olmak üzere, Türkiye’nin tüm sorunlarının çözümüne taliptir, irade sahibi siyasi bir aktördür ve elbette muhataptır. Çözümün adresi de doğal olarak TBMM’dir. Tabii ki HDP, Kürt sorununun çözümünde tüm tarafların ve her kesimin, açık ve şeffaf katılımını, muhataplığını bilecek siyasi birikime ve deneyime sahiptir. Faydasız ve çoktan tükenmiş tartışmalar gündeme getirmek çözüme katkı sunmaz.”

KILIÇDAROĞLU: PARLAMENTO DIŞINDA ADRES YOKTUR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Halk Tv'den Fikret Bila'ya ikinci bir açıklama yaptı. Fikret Bila köşesinde Kılıçdaroğlu'nun şu ifadelerini aktardı: “Ben görüşümüzü söyledim. Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parlamento dışında bir adres yoktur. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir."

Kılıçdaroğlu'nun "Parlamentoyu çözüm yeri olarak gösterirken sadece HDP’ye çağrı yapmış olmuyorum. Bütün partilere çağrı yapıyorum. Bu sorunu Meclis’te hep birlikte, konuşarak, görüşerek çözebiliriz, çözmeliyiz” dediğini belirten Bila, Kılıçdaroğlu'nun Meclis dışında bir çözüm adresi aranmasını stratejik bir hata olarak değerlendirdiğini belirtti. Kılıçdaroğlu'nun "Geçmiş dönemde Meclis dışında çözüm denendi ve başarısız oldu. Ben o zaman da Meclis dışında çözüm aramanın yanlış olduğunu, stratejik bir hata olduğunu söylemiştim. Eleştirilerimi, uyarılarımı dile getirmiştim. Çözüm süreci olarak adlandırılan o dönem başarısızlıkla sonuçlandı. Çünkü adres yanlıştı. Strateji yanlıştı” dediğini belirtti.

"HDP ÇÖZÜMDE MUHATTAPTIR"

Kürt sorununun çözümünde HDP’nin de muhatap olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Bila'ya "HDP meşru bir partidir. Vatandaştan oy alarak Meclis’e gelmiştir. Meclis’te grubu vardır. Meclis Başkan Vekilliği vardır ve sırası gelince Meclis’i HDP’li başkan vekili yönetmektedir. Bu bakımdan sorunların çözümünde muhataptır.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun adres olarak parlamentoyu gösterirken, hangi çerçeve içinde bir çözüm düşündüğünü sorusuna Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi: "Çözüm parlamentoda ve üniter yapı içinde olacaktır. Tanımlamak gerekirse, çerçeve elbette anayasanın ilk dört maddesidir. Vatanın bölünmezliği, üniter yapısı, bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin nitelikleri çerçeveyi oluşturur. Bütün sorunlar gibi bu sorun da bu çerçeve içinde çözülecektir.”

BAHÇELİ: TÜRKİYE'DE KÜRT SORUNU DİYE BİR SORUN YOKTUR

Tartışmalara dahil olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de HDP'yi hedef aldı, ""Türkiye’de Kürt sorunu diye bir sorun yoktur" dedi.

Bahçeli, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sözde Kürt Sorunu ve Başdanışmanının Mavi Vatan Hezeyanları" başlıklı yazılı basın açıklamasında "HDP’yi meşru organ görmek demek, PKK’yı muhatap almak demektir. CHP yönetimi siyasi ikbal ve istikbalinin çürük şifrelerini Kandil mağaralarının pespaye karanlığında bulmak üzere harekete geçmiştir. Kılıçdaroğlu’nun aracılar vasıtasıyla PKK’yla temas kurup kurmadığını, geçtiğimiz ayın son günlerinde Irak’ın kuzeyine giden CHP heyetinin PKK’lılarla görüşüp görüşmediğini yalana ve saptırmaya tevessül etmeden açıklığa kavuşturması ertelenemez zorunluluktur” ifadelerini kullandı.

Bahçeli'nin açıklamalarından bazıları şöyle:

"Türkiye’de Kürt sorunu diye bir sorun yoktur. Var diyen, olduğunu ısrarla dayatıp iddia eden kim varsa kalbi Türk milletiyle bir atmayan namertlerdir. CHP ile HDP, yedek kulübesinde ısındırılan İP ile birlikte küresel emperyalizmin dümen suyuna girmişler, bayatlamış bir senaryo kapsamında Kandil’den İmralı’ya kadar adı konulmamış bir müzakere köprüsü kurmuşlardır. Kılıçdaroğlu’nun iradesi rehin alınmış, vicdanı haczedilmiştir" 

"Kemal Kılıçdaroğlu’nun dış politika başdanışmanının mavi vatanla ilgili soysuz düşünceleri, partisinin de bu düşüncelere hüsranla iştirak etmesi CHP zihniyetine hakim olan alçalmanın kahredici boyutlara ulaştığını tescil etmiştir. Deniz yetki alanlarının tespiti yapılarak muhafaza edilmesi, bu kapsamda doğal kaynaklardan tüm canlı ve cansız ekonomik varlıklara kadar sahip çıkılması mavi vatanın esasıdır. CHP, vatanın her rengine, her değerine, bizatihi vatanının kendisine karşıdır."

AKP: YAMALI BOHÇA İTTİFAKI

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlarken bu konuda, “"CHP, HDP ve İYİ Parti arasında bir ittifak var. Aslında bu ittifakın adı yamalı bohça ittifakı. Bir taraftan kayıkçı kavgası yapıyorlar bir taraftan da hepsinin üzerinde egemen güçler tarafından belirlenecek bir cumhurbaşkanı adayından bahsediyorlar. Böyle bir çelişkiler yumağı aynı zamanda bu ittifak. CHP, HDP'yi adres olarak gösteriyor. HDP de İmralı'yı adres olarak gösteriyor. İmralı'yı adres olarak gösteren kişi Arzı Mevud'u tanıdıklarından bahseden kişi. Şimdi bu yamalı bohça ittifakının bir diğer bileşeni olan İYİ Parti ne diyor bu hususa? Onlar bu konuyla ilgili kendi kanaatlerini ortaya koysunlar, ondan sonra bu konuyu daha detaylı şekilde görüşelim. Aslında CHP, HDP ve İYİ Parti ortaklaşa İmralı'yı adres göstermiş oluyorlar. Buna açıklık getirmeleri, kamuoyunu bilgilendirmeleri birinci vazifeleri" diye konuştu. 

EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ: ÇÖZÜM TÜM HALKIN SORUMLULUĞUNDADIR

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de Twitter hesabından konuya dair yaptığı açıklamada "Türkiye’de Kürt sorunu vardır. Sorunun kaynağı Kürt halkının demokratik taleplerinin inkar edilmesidir. HDP demokratik, yasal, meşru bir partidir. Kürt sorunun demokratik çözümü HDP’nin de ötesinde bütün halkın sorumluluğudur. Çünkü sorun Türkiye’nin demokratikleşme sorunudur." dedi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AB: Hayal kırıklığına uğradık, Fransa ile dayanışma içindeyiz

SONRAKİ HABER

Cihan Haber Ajansı ve Zaman gazetesi davası görüldü: 5 gazeteciye hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...