20 Eylül 2021 11:20

Sağlık Bakan yardımcısı, Evrensel’e 100 bin TL'lik tazminat davası açtı

Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın, eşi tarafından kurulan ve e-nabız işini yapan firmanın bakanlıktan aldığı ihalelere ilişkin Evrensel'de yer alan habere 100 bin TL tazminat davası açtı.

Fotoğraf: DHA ve sabahattinaydin.com.tr

Paylaş

Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın, eşi tarafından kurulan ve e-nabız işini yapan firmanın bakanlıktan aldığı ihalelere ilişkin Evrensel'de yer alan bir habere 100 bin TL tazminat davası açtı. Açılan davaya ilişkin Evrensel'in Avukatı Devrim Avcı, bu tür davalarla iktidarın kendine yakın şirketlere ihaleler vermesinin haber yapılmasının, halk tarafından öğrenilmesinin engellenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Evrensel'e yönelik davalar sürüyor. Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın, eşi tarafından kurulan ve e-nabız işini yapan firmanın bakanlıktan aldığı ihalelere ilişkin Ervensel'de yer alan bir habere 100 bin TL tazminat davası açtı.  CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Aydın ailesinin ilişkili olduğu firmanın bakanlıktan davet usülüyle ihaleler almasını Meclis gündemine getirmişti. Aydın, firmanın eşi tarafından kurulduğunu ve oğlunun bir dönem firmanın ortağı olduğunu kabul etmesine rağmen önce tekzip gönderdi, ardından Cumhuriyet, BirGün ve Evrensel gazetelerine açtığı davayla onuru ve itibarının zedelendiğini savundu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Meclis Genel Kurulunda yaklaşık 9 ay önceki konuşmasında Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın, eşine kurdurduğu daha sonra oğlu Muhammed İkbal Aydın’a devrettiği Bilbest Yazılım firmasını gündeme getirmişti. Firmanın e-nabız ihalesinde alt yüklenicilik yoluyla iş aldığını dile getiren Emir, firmaya ayrıca son 5 yılda 19 ayrı ihaleyle 5 milyon 128 bin TL’lik iş verildiğini de ifade etmişti. Bilbest firmasının 2021 yılında da Sağlık Bakanlığından davet usulü ile iş almaya devam ettiğini ortaya çıkartan Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamasını istediği soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.

EMİR: HİSSE DEVİRLERİ ŞÜPHELİ

Söz konusu firmadaki pay devirlerinin şüpheli olduğunu belirten Emir, “Sibel Aydın 2002’de firmayı kuruyor ve eşi müsteşar yardımcısı olunca hisseleri Yunus Şengül’e devrediyor. Daha sonra hisseler, birkaç kez Yunus Şengül, Mehmet Zahid Ercan ve Muhterem Ercan arasında el değiştiriyor. Sabahattin Aydın’ın bakanlıkta görevi sona erince bu kez hisseleri 2011 yılında oğlu Muhammed İkbal Aydın devralıyor. Sabahattin Aydın tekrar bakanlıkta göreve gelince, hisseler 11 Aralık 2020 tarihinde Mehmet Zahid Ercan’a devrediliyor. Yani Aydın ne zaman bakanlıkta görev alsa, şirket hisseleri, hülle yolu ile kağıt üzerinde başkalarına devrediliyor. Ancak şirket aslında yine Aydın ailesinin. Dolayısıyla tüm ihaleler yine Aydın ailesine gidiyor” demişti.

HEM KABUL ETTİ HEM DÜZMECE DEDİ

Aydın ailesinin bakanlıktan davet usulü ihaleler alan firmayla olan ilişkisi basında geniş yer buldu. 19 Haziran 2021 tarihinde Evrensel'de “Bakanlığın ballı ihaleleri bakan yardımcısının kucağına” başlığıyla yayımlanan haberin ardından, Aydın Evrensel'e bir cevap/düzeltme metni gönderdi. 26 Ağustos 2021 tarihinde yayımlanan cevap/düzeltme metninde “Bu düzmece haberde iddia edildiğinin aksine, müvekkilim Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın herhangi bir aile şirketi olmadığı gibi, kendisinin eşinin veya oğlunun ortak olduğu bir şirketin varlığı da söz konusu değildir” denildi.

Ancak CHP’li Emir’in gündeme getirdiği iddiaları doğrulayan Aydın, bu metinde “Bilbest” adlı şirketin eşinin de yer aldığı 4 hissedar tarafından 20 yıl önce kurulduğunu, kuruluşunun ikinci yılında eşinin hissesinin diğer kuruculara devredildiğini bildirdi. Oğlunun bu firmada 5 yıl boyunca yazılımcı olarak sigortalı işçi pozisyonunda çalıştığını, zaman içinde şirkette yönetim değişiklikleri ve hisse devirleri ile birlikte cüzi miktarda bir hissenin de sahibi olduğunu aktaran Aydın, 2020 yılına gelindiğinde şirketteki bahsi geçen işinden ayrıldığını, üzerindeki hisseyi de devrederek şirketle ilişkisinin kalmadığını savundu.

BAKANLIKTA GÖREV ALINCA HİSSELER BAŞKASINA DEVREDİLDİ

Bilbest Bilişim Sağlık Eğitim Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketine ait ticaret sicil belgesinde yer alan bilgilerde de görüleceği üzere Aydın, ne zaman bakanlıkta bir göreve başlasa eşi ve oğlu hisselerini başkasına devretti. Şirketin bakanlıktan aldığı ihaleler ise sürdü. Firmanın web sayfasında “Ürünlerimiz” başlığı altında hastane bilgi sistemlerinin yanı sıra E-Nabız sistemine yer verilerek, “...kişisel sağlık kaydı platformu e-Nabız’ın ilk sürümü firmamızca geliştirilip tüm sağlık tesislerine entegre edilmiştir” deniliyor.

100 BİN TL TAZMİNAT DAVASI

Bakan Yardımcısı Aydın, Evrensel'de yayımlanan cevap/düzeltme metninin ardından Evrensel'e dava açtı. Cumhuriyet ve BirGün gazetelerinden de 100 bin TL tazminat isteyen Aydın, İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan davada, Evrensel Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı’dan 100 bin TL tazminat talep etti. Dava dosyasında geçmişte firmanın ortakları arasında eşi ve oğlunun bulunduğunu kabul etmesine rağmen Aydın, haber nedeniyle onuru ve itibarının zedelendiğini savundu. 

"BİR GAZETE SORU ÖNERGESİNİ DE Mİ YAZAMAYACAK?"

Evrensel'in Avukatı Devrim Avcı, bu tür davalarla iktidarın kendine yakın şirketlere ihaleler vermesinin haber yapılmasının, halk tarafından öğrenilmesinin engellenmeye çalışıldığını söyledi. Bu tür konuların hiç araştırılmamasının, sorulmamasının istendiğini belirten Avcı, “Kaldı ki burada bir milletvekilinin Meclis gündemine taşıdığı bir soru önergesi haber yapılmış. Bir gazete, bir milletvekilinin soru önergesini de haber yapmayacaksa neyi haber yapacak? Medyanın görevi gerçekleri ortaya çıkmasını sağlamaktır. Sağlık Bakan Yardımcısının eşinin kurduğu firmaya verilen ihaleye benzer bir başka olay Ticaret Bakanlığında da meydana gelmişti. Ancak bunun karşısında bir şey yapılmadı. Gazetemizde yayımlanan haber de kamu kaynaklarının siyasi iktidara yakın çevrelere, eşe, dosta, akrabalara peşkeş çekilmesiyle ilgilidir” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: MEB gerekli tedbirleri almayarak yüz yüze eğitimi riske atmaktadır

SONRAKİ HABER

Öğrencisini taciz eden Prof. Dr. Celal Şengör, kendisini savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...