20 Eylül 2021 00:10

Eğitimin yükü velilerin sırtında: 3 çocuğun okulu için toplam 900 lira istiyorlar

Okulların açılması ile birlikte sorunlar ortaya döküldü. Antep’te çocukları okula giden veliler, istenen paralardan şikayetçi, bir velinin 3 çocuğu için istenen toplam para 900’lirayı buldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mahmut SEREM
Antep

Okulların açılması ile birlikte emekçi ailelerin yükü daha da arttı. Antep’te çocukları okula giden veliler, istenen paralardan şikayetçi. Bir kadın 3 çocuğu için okullardan toplamda 900 lira istendiği anlatıyor, bir başkası ekliyor: “Ben çocuğumun normal okul ihtiyaçlarını alamamışım, okulun istediği parayı nasıl vereyim?​”

EĞİTİMDE VAZİYET: BİR DOKUN BİN AH İŞİT

Emek Partisi Antep İl Örgütü “Parasız, sağlıklı, bilimsel eğitim için birlikte mücadeleye” başlıklı bildirisini Düztepe, Güzelvadi ve Cengiztopel Mahallelerinde emekçilere ulaştırıyor. Biz de takip ediyoruz. Her bildiri uzatılan vatandaş adeta feryat ediyor.

Düztepe Mahallesi’nde kışlık hazırlığı yapan bir grup kadına uzatıyorlar bildiriyi. Kadınlar önce bildirinin içerini soruyor, “Eğitimde yaşanan sorunlara dair” karşılığını alınca başlıyorlar anlatmaya. İçlerinden biri konuşuyor önce: “Ben üç çocuk okutuyorum, çocuklarımdan ayrı ayrı para istemişler. Liseye giden çocuğum için 500 lira, ortaokula giden çocuğum için 250, ilkokula giden çocuğum için 150 lira istediler” diyor.  Ve ekliyor: “Okuldan haber yollamışlar, eğer istenilen parayı vermezsek çocuklara okul tarafından kitap verilmeyeceğini söylemişler.”

O bitirirken bir başkası alıyor sözü: “Zaten her şeyden vergi veriyoruz. Bir de bunun için vermeye gücümüz yok. Her şeyden para istiyorlar, ülke bitik ama bizim gibiler için bitik”. Eğitim dediğiniz anda bir dokunup bin ah işitiyorsunuz, sorunlar katlanmış durumda. Veliler ise hem kızgın hem de çaresiz.

BEN ÇOCUĞUMUN İHTİYAÇLARINI BİLE ALAMAMIŞKEN…

Sıradaki durak Cengiztopel Mahallesi.  Düztepe Mahallesi’ndeki velilerin söylediklerinden farklı bir şey anlatmıyor insanlar. Hangi veliye bildiri uzatılsa ilk söyledikleri “Bizlerden de para istediler, ben çocuğumun normal okul ihtiyaçlarını alamamışım, okulun istediği parayı nasıl vereyim?​” oluyor. Miktar değişiyor ama para istenmeyen veli yok gibi.

Bir kadın, okul müdürü ile toplantı yaptıklarında yaşadığı olayı anlatıyor: “Para istendi. Biz veliler olarak, toplanmak istenen bu paranın yanlış olduğunu, bunun devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledik, müdürün bize verdiği cevap şöyleydi: ‘Her şeyi siyasete bağlamayın’. Ben de soruyorum, bu siyasetten bağımsız bir şey mi yani?​”

O sorusunu sorarken bir başkası kendi durumunu anlatıyor: “Bizden 200 lira istendi. Diğer çocuklar için de istenmişti. Toplam 700 lira sadece okullardan istenen ediyor. Eğer parayı vermezlerse de çocukların okula alınmayacağını söylemişler.”

OLSA ÇOCUĞUN İHTİYAÇLARINI ALIRDIK

Okulun sorunları velilerin üzerine yıkılmış durumda. Asgari ücretle çalışan bir ailenin bu ücretleri karşılama ihtimali yok. Güzelvadi Mahallesi’nde de durum aynı. Veliler okuldan istenen paralardan, sorunlardan bahsediyor. Hepsinin ağzında aynı söz: “Zaten para olsa çocukların ihtiyaçlarını alırdık.”

Peki ne olacak, nasıl olacak böyle, bunun yanıtını Emek Partisi veriyor bildirisinde: “Parasız, bilimsel, demokratik ve sağlıklı koşullarda eğitim hakkı bir mücadele konusudur. Çocuklarımızın geleceğini tek adamın iki dudağı arasından çıkartıp elimize alalım, birlikte mücadele edelim.”

ÖNCEKİ HABER

Rektörlük yapmayınca ODTÜ öğrencileri kendi mezuniyet törenlerini düzenledi

SONRAKİ HABER

Ankara Barosu 66. Olağan Genel Kurulu'nda Erinç Sağkan yeniden başkan seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa