14 Eylül 2021 23:41

DESKİ’de sendikacı sürgünü

DESKİ’deki görev yeri değiştirilen Tüm Bel-Sen Denizli Şube Başkanı Serkan Özkan, kanuna ve mahkeme kararlarına rağmen görevlendirmenin henüz geri alınmayarak hukuksuz işlemin sürdürüldüğünü söyledi.

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli

TÜM BEL-SEN Denizli Şube Başkanı Serkan Deniz Özkan, Denizli Büyükşehir Belediyesine bağlı Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresinde (DESKİ) görev yaptığı birimden alınarak bilgisi dışında başka bir birime sürgün edildi.

DESKİ kurulduğu günden itibaren etüt proje sorumlusu olarak Plan Proje Dairesinde görev yaptığını ifade eden Özkan, 27 Ağustos tarihli Genel Müdürlük oluru ile inşaat mühendisine ihtiyaç duyulduğu gerekçesi ile Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanlığında görevlendirildiğinin kendisine bildirildiğini, görev yeri değişikliği tebliğini almayı kabul etmeyerek 31 Ağustos günü idareye verdiği dilekçe ile karara itiraz ettiğini ve sonuç beklediğini söyledi. 

HUKUKSUZ İŞLEM SÜRÜYOR

31 Ağustos günü DESKİ Genel Müdürü ile bir görüşme gerçekleştiren ve sendika şube yöneticisi olması nedeni ile görevlendirme kararının 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 18. maddesine göre hukuksuz olduğunu belirten Özkan, daha önce farklı kurumlarda yapılan görevlendirmelerin çeşitli mahkemelerce iptal edildiğine dair kararları içeren dosya sundu. Özkan, şube yöneticisi olmasına, kanuna ve mahkeme kararlarına rağmen görevlendirmenin henüz geri alınmayarak hukuksuz işlemin sürdürüldüğüne dikkat çekti.

TÜM BEL-SEN’E ENGEL

Görevlendirmenin, hükümet ile yetkili sendika arasında imzalanan ve kamu emekçileri arasında büyük öfkeye neden olan 2022-2023 dönemi toplu iş sözleşmesi sonrasında kendisini DESKİ Genel Müdürlüğünde çalışan kamu emekçilerinin büyük bir kısmından ayrı tutmayı hedeflediğini vurgulayan Özkan, yerel yönetim emekçileri arasında yandaş sendikaya karşı oluşan öfkenin ve hoşnutsuzluk nedeni ile emekçilerin Tüm Bel-Sen’e yönelmesinin önüne geçilmesine çalışıldığını söyledi. 

Kendisine, Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanlığında inşaat mühendisi ihtiyacı olduğu için görevlendirildiği söylenen Özkan, “Birkaç ay öncesine kadar bu birimde birisi şube yöneticimiz olmak üzere iki tane inşaat mühendisi görevliydi. Şube yöneticimiz bütün samimiyetiyle hizmet üretmeye çalışırken sürekli engeller ile karşılaştı ve başka bir kuruma geçiş yaptı. Diğer inşaat mühendisi arkadaşımız da idare kararı ile farklı birimde görevlendirilerek şu anda ihtiyaç olduğu söylenen daire başkanlığında hiç inşaat mühendisi bırakılmadı. Her iki arkadaşımız da çalışkan, işini iyi yapmaları ile tanınan mühendislerdi. Bu birimde ihtiyaç varsa neden bu arkadaşlarımız başka kurum ve birimleri gönderildi” diyerek tepki gösterdi.

"MÜCADELE EDECEĞİZ"

Görevlendirildiği Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanlığı idari ve teknik personelinin bir süre önce Denizli Merkez Arıtma Tesisinde bulunan lojmanda hizmet üretmeye çalıştığını ifade eden Özkan, arıtma tesisinin işletilmesi ile görevli olanlar dışındaki personelin arıtma tesisi kampüsü içinde görevlendirilmesinin hem zaman hem de enerji kaybına yol açtığını da sözlerine ekledi. Hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğini ifade eden Özkan, sürgüne karşı Tüm Bel-Sen ve KESK’in de desteği ile sonuna kadar mücadele edeceğini bildirdi.

TÜM BEL-SEN’DEN ÇAĞRI: HUKUKA UY, KARARDAN VAZGEÇ

Şube Başkanı için çıkarılan sürgün gibi görevlendirme için yazılı bir açıklama yapan Tüm Bel-Sen Denizli Şubesi ise “Ne yazık ki ülkemizde sendikal çalışmalar işverenler tarafından baltalanmakta, sendikal faaliyet yürüten işçiler işten çıkarılırken kamu emekçileri ise baskı ve sürgünlerle sindirilmeye çalışılmaktadır. Özellikle iktidar ortağı olan partilerin yönettiği belediyelerde ya herhangi bir sendikal örgütlenmeye izin verilmemekte ya da sadece yandaş sendikanın faaliyetlerine izin verilmektedir. Oysa örgütlenme özgürlüğü insan hak ve hürriyetleri kapsamında değerlendirildiği gibi sendika seçme özgürlüğü de Anayasa ve yasalarca güvence altına alınmıştır” dedi.

DSKİ Genel Müdürlüğünün, sendikal örgütlülüğü engelleyecek biçimde ihtiyaç vb. gerekçeler altında işlemler tesis ederek, sendika şube başkanının görev yerini hukuki gerekçeden yoksun keyfi bir şekilde değiştirdiği ifade edilen açıklamada, “Kuşkusuz ki her platformda olduğu gibi bu haksızlık karşısında da konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımız sessiz kalmayacak, Serkan Deniz Özkan’ın ve tüm kamu emekçilerinin hakkını arayacaktır. DESKİ Genel Müdürlüğüne, yaptığı iş ve eylemlerde hukuka uymasını, kararından bir an önce vazgeçmesi ve sendikal çalışmaların önünde engel olmaması çağrısını tekrarlıyoruz” denildi.

Reklam