13 Eylül 2021 11:39

Global Witness, 2020 yılında 227 çevre savunucusunun öldürüldüğünü açıkladı

Global Witness'ın yayımladığı rapora göre 2020 yılında 227 çevre savunucusu katledildi. En fazla ölüm Kolombiya'da yaşandı 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Global Witness'ın yayımladığı rapora göre, 2020 yılında ormanlar, su kaynakları ve okyanuslar gibi doğal kaynakları savunan 227 çevre savunucusu öldürüldü.

BBC’nin haberine göre, raporda, bu rakamın 2 yıl üst üste kaydedilen en yüksek çevre savunucusu cinayeti sayısı olduğu kaydedildi.

Bunun yanı sıra 2015'te Paris İklim Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana her hafta 4 aktivistin öldürüldüğü bildirildi.

Global Witness, cinayetlerin yaklaşık üçte birinin ağaç kesme, madencilik, büyük ölçekli tarım işleri, hidroelektirik barajlar gibi kaynak kullanımıyla bağlantılı olduğuna işaret etti.

Raporda, 227 cinayetin 23’ünün "ağaç kesme" gerekçesiyle Brezilya, Nikaragua, Peru ve Filipinler’de işlendiği belirtildi.

KOLOMBİYA İLK SIRADA

Öte yandan, iklim değişikliğinin ön saflarında yer alan yerli halkların öldürülmesinin ise vakaların üçte birini oluşturduğu aktarılan raporda, 65 cinayetle Kolombiya'nın en ön sırada yer aldığı kaydedildi.

Global Witness’tan Chris Madden yaptığı açıklamada, hükümetleri "çevrecileri koruma konusunda ciddi olmaya" çağırdı. Madden, "Bu veri, iklim kriziyle mücadelenin, sürdürülebilir olmayan küresel ısınmaya karşı koymak için hayati önem taşıyan ormanları, nehirleri ve biyosferleri kurtarmak için hayatlarını riske atan bazıları için dayanılmaz derecede ağır bir yük taşıdığını bir kez daha hatırlatıyor. Bu durmalı." dedi.

Dünya genelinde 2019 yılında 212 çevre savunucusu katledilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan 2023 hedeflerinin ‘küresel senaryolara karşı bir başkaldırı’ olduğunu savundu

SONRAKİ HABER

Salda Kayak Merkezi'nden paraşütle izinsiz atlayış yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa