10 Eylül 2021 10:45

Norveç’te kültür emekçileri grevde

Norveç’te opera, orkestra ve tiyatro emekçileri adil bir emeklilik için greve çıktı.

Fotoğraf: Anders Hauge-Eltvik

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te kültür sektöründe adil bir emeklilik için verilen mücadele sürüyor. Opera, orkestra ve tiyatro sektöründe Norveç Sendikalar Konfederasyonu LO'ya bağlı Fagborbundet, NTL, Creo sendikalarına üye 220 kişinin 3 Eylül'de başlattıkları grev gelişerek devam ediyor. Sendikalar 8 Eylül'de 215 üyesini daha greve çıkararak, grevdeki kültür emekçisinin sayısını 435’e çıkardı. 

Emekçiler cinsiyetten bağımsız ve ömür boyu bir emeklilik istiyor. Grevden sonra açıklama yapan LO Genel Başkanı Peggy Hessen Følsvik, grevin arkasında olduklarını belirterek “Kültür sektöründeki üyelerimiz, daha uzun yaşadıkları için kadınlara erkeklerden daha düşük maaş verecek bir emeklilik düzenlemesini, kabul etmiyorlar” dedi ve grevdeki üyelerine tam desteklerinin olduğunu ifade etti.

Bir hafta önce işveren örgütü Spekter ile LO Stat arasındaki arabuluculuk görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı ve bu anlaşmazlık üzerine kültür emekçileri greve başladı.

KÜLTÜR EMEKÇİLERİ EMEKLİLİK UYGULAMASI İÇİN YÜRÜDÜ

Cinsiyet ayrımcılığı istemeyen grevdeki kültür emekçileri, 9 Eylül'de Oslo’da bir de yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe çok sayıda siyasi parti temsilci de katılarak destek verdi. Opera önünde bir araya gelen yüzlerce, tiyatro, orkestra ve operada çalışan kültür emekçisi, buradan Nationaltheatret yürüdü. Opera, tiyatro ve orkestralarda çalışanlar 2016 yılından bu yana geçici emeklilik uygulamasına sahipler. Artık 2016'dan önce olduğu gibi ömür boyu süren ve kadın erkek ayrımı yapılmayan bir emeklilik uygulamasını talep ediyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi'ne atanan Rektör Naci İnci: Kendimizi anlatamadık

SONRAKİ HABER

Emine Şenyaşar Soylu'ya 'hakaret' ettiği iddiasıyla ifade verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...