09 Eylül 2021 09:35

Afganistan’da Taliban gazetecilere işkence yaptı: Beni öldürecekler sandım

Afganistan’ın başkenti Kabil’de kadınların özgürlük eylemini izleyen gazeteciler Talibanlar tarafından kırbaçla dövüldü.

Fotoğraf: Mariam Alimi/MA

Paylaş

Afganistan’ın başkenti Kabil’de günlük yayımlanan Etilaatroz Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Zaki Daryabi, kuruma bağlı beş gazetecinin Taliban yönetimince gözaltına alındığını belirtti. Gazeteciler daha sonra serbest bırakıldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) iki gazetecinin kırbaçlandığını ve hastaneye kaldırıldıklarını aktarırken “Şiddetle kınıyoruz” dedi. LATimes internet sitesi de gazetecilerin yaşadıklarına yer verdi. Tutuklanan gazetecilerden 22 yaşındaki Video Editörü Taki Daryabi, yere itildiğini, işkence gördüğünü ve bilinçsizce dövüldüğünü, bir avluya götürüldüğünü ve üzerine su döküldüğünü söyledi. 

GAZETECİLER HASTANEYE KALDIRILDI

Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi sonrası sadece halka değil gazetecilere yönelik de baskı artıyor. Daha önce gazetecilerin yaptıkları tüm haberleri denetleyen ve istenmeyen haberleri engelleyen Taliban şimdi de gazetecilere saldırdı. Başkent Kabil’de günlük yayımlanan Etilaatroz gazetesinin 5 muhabiri kadınların yaptığı eylemi takip ederken Taliban tarafından önce kırbaçlandı sonra gözaltına alındı. Serbest bırakılan gazeteciler hastaneye kaldırıldı. 

Etilaatroz Genel Yayın Yönetmeni Zaki Daryabi, kuruma bağlı 5 gazeteci Taliban yönetimince gözaltına alındı. Gazeteciler daha sonra serbest bırakıldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) iki gazetecinin kırbaçlandığını ve hastaneye kaldırıldıklarını aktarırken “Şiddetle kınıyoruz” dedi. 

LATIMES YAŞANANLARI YAZDI

Los Angles Times’tan Nabih Bulos ve Marcus Yam Kabil’de yaşananları yayımladıkları bir makale ile duyurdu. Makalede gazetecilerin neler yaşadığına da geniş yer verildi. 

2 Los Angeles Times Gazetecisi Kabil’in merkezine yakın Karte Char Polis Karakolunun yakınında kadınların yaptığı eylemi görüntülemek için yaklaştığı sırada Talibanlar protesto gösterisinden ayrıldı ve gazetecilere yöneldi. Taliban savaşçılarının gazetecilerin kameralarından birine atılarak etraflarını sardığını aktaran gazeteciler “Daha sonra onları çok sayıda yerel gazetecinin gözaltına alındığı karakola doğru ittiler.” dedi.

"BU PROTESTOLARI FOTOĞRAFLAMAYA İZİN VERMİYORLAR"

LA Times’ın internet sitesinde Kabil’de yaşananlar şöyle anlatıldı: 

“Taliban liderlerinden biri medya izinlerini inceledikten sonra, ‘Bu protestoları fotoğraflamaya izin verilmiyor’ dedi. ‘Yasa dışılar ve orada çekilen fotoğrafları silmelisiniz.’ Gözleri sürmeli, daha genç bir Taliban savaşçısı, kadınları fotoğraflamanın yasak olduğunu söyledi. ‘Bunu neden yapıyorsun? Bu İslam’a aykırıdır’ dedi. Times gazetecilerine arabalarına kadar eşlik edildi ve gidene kadar izlendi.

Bu arada, yerel bir gazete olan Etilaatroz’dan 5 gazeteci karakolun içinde kaldı; 2’si protestonun başlangıcında tutuklanmıştı. 2 Etilaatroz gazetecisi, Taliban’ı meslektaşlarını serbest bırakmaya ikna etmeye çalışmak için karakola geldiğinde, onlar da gözaltına alındı. Euronews ile yerel bir yapımcı da gözaltına alındı. Bir meslektaşı, Euronews yapımcısının orada telefonunu ve cüzdanını alan üç Taliban üyesi tarafından defalarca yüzüne tokat atıldığını söyledi. 

İŞKENCE GÖRDÜ, DÖVÜLDÜ, ÜZERİNE SU DÖKÜLDÜ

Tutuklanan Etilaatroz muhabirleri, 28 yaşındaki Video Gazetecisi Nemat Naqdi ve 22 yaşındaki Video Editörü Taki Daryabi, Taliban tarafından fark edildi. İki gazeteci çekim yapma izinlerinin olmadığını söyledi. Talibanlar Daryabi’yi yakalayıp karakola sürüklediler; Nakdi ise uzaklaşmayı başardı.

Daryabi ‘Direnmeme izin vermediler’ diyerek yere itildiğini, işkence gördüğünü ve bilinçsizce dövüldüğünü, bir avluya götürüldüğünü ve üzerine su döküldüğünü söyledi. Nakdi ‘Gazeteciyiz diye bağırıyorduk. Ama umursamadılar. Beni öldürecekler sandım. Bizimle alay etmeye devam ettiler, onları filme alıp almadığımızı sordular.’

İki gazeteciye nihayet gitmeleri söylendiğinde ayakkabılarını bulamadılar. Sonunda telefonları kendilerine geri verildi ancak Nakdi’nin gözlüğü verilmedi. Arabaya zar zor yürüyebileceğini söyledi. Daryabi’nin daha sonra yayımlanan bir videosu, iki meslektaşı tarafından desteklendiği için yardımsız yürüyemediğini, topalladığını gösteriyor.”

RSF: KABLOLARLA KIRBAÇLANDILAR

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) kadınların eyleminin şiddetle bastırıldığını aktararak şöyle dedi: “Beş Etilaatroz gazetecisi Kabil’de bir kadın protestosunu takip ederken Taliban tarafından tutuklandı ve gözaltına alındı. İkisi, Zaki Daryabi ve Nematullah Nakdi gözaltına alınırken kablolarla kırbaçlandı. Serbest bırakıldıktan sonra hastaneye kaldırıldılar. RSF İnter bu suistimalleri şiddetle kınıyor ve Talibanları uluslararası hukuka ve gazetecilerin fiziksel bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyor!” (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

52 ilaç SGK'nin geri ödeme listesinden çıkarıldı | "Vatandaşı ağrısından uyuyamaz hale getirecekler"

SONRAKİ HABER

Kamuda işçi sendikaları toplu sözleşme imzaladı: Sefalet zammı için sıraya girdiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...