08 Eylül 2021 09:37

Gürsel Tekin: Ülke tarımının fişinin tamamen çekildiği gündür

CHP Milletvekili Gürsel Tekin, bazı tarım ürünlerinde gümrük vergisinin sıfırlanmasını değerlendirdi: "Ülke tarımının fişinin tamamen çekildiği gündür."

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Resmi Gazete’de bugün yayınlanan “Nohut, mercimek, buğday, arpa, mısır, yulaf gibi ürünlerde ithalattan alınacak gümrük vergisini sıfıra indiren Cumhurbaşkanlığı Kararını eleştirdi.

Tekin, “Bugün ülke tarımının fişinin tamamen çekildiği gündür. Alınan bu kararların anlamı; bizim tarım politikamız bitmiştir, çökmüştür. O yüzden bugün kara bir gün olarak tarihe geçecektir” dedi.

Sıfır gümrükle ithalat izni verilen Hububat ve bazı hububat tohumlukların AKP döneminde üretimin yetersiz kaldığını belirten Tekin, şöyle konuştu:

“Alınan sıfır gümrük kararının adı çok nettir. ‘Biz ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeterli miktarda buğday, mısır, arpa konusunda çaresiziz, mecburen gümrük duvarlarını kaldırdık’ demektir. Geldiğimiz nokta itibariyle soframızdaki ekmek ithal buğdaydan, tabaktaki pirinç, pilavın üzerindeki nohut, yemekteki Ayçiçek yağı, üstümüzdeki kıyafetin pamuğu ithal. Yirmi yıllık tek başına iktidarların sonunda tarımı batağa sürüklediklerini, ahaliyi hamaset ve sloganla artık kandıramayacakları çok net ortadadır.

"TAM İTHALATÇI DURUMA NASIL GETİRİLDİ?"

Esasında bir ülkenin tarımı sıfırlanıyor, gıda geleceği yok ediliyor. 2005 yılında tarım kesiminin bankalara olan borcu 4,3 milyar dolarken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 2021 yılı mart ayı raporuna göre 17 milyar dolara çıktı. Çiftçinin borcu 16 yılda 4 kattan fazla artmış durumda. İthalatın desteklendiği, neredeyse bir milyon kişinin tarımdan çekildiği, AKP iktidarı döneminde çiftçi kendi toprağında işçi konumuna getirildi.

Sofrasında tükettiği gıdayı dışarıdan alan ülkenin bağımsızlık iddiası havada kalmaya mahkûmdur. Ülkemiz, tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken tam ithalatçı durumuna nasıl getirildi? Çünkü, AKP ürettirmiyor, üreteni sevmiyor.  Derhal bu yanlış karar düzeltilmelidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sezon yeni de, Amedspor yeni mi?

SONRAKİ HABER

Karşıyaka'da eğitim çilesi: Yıkılan okullar otopark oluyor, tadilatlar yıllardır tamamlanmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...