06 Eylül 2021 00:59

Yük velinin omzunda: Kırtasiye listesi bütçeyi aşıyor

Eğitimdeki belirsizlikler nedeniyle kaygı yaşayan öğrenci ve veliler yüksek kırtasiye fiyatları karşısında dertli. Çareyi kimi, belediye yardımlarında kimi, dayanışma gruplarında arıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hasan Metin TAŞKIRAN
İstanbul

Yeni eğitim öğretim yılı uzun bir aradan sonra tekrar yüz yüze başlıyor. 18 milyon öğrenci ve 1 milyon eğitim emekçisi, bu eğitim öğretim yılına, pandemi koşullarına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınmayan önlemler, birikmiş ve çözüm bekleyen sorunlarla giriyor.

Çocuklar için heyecan anlamına gelen yeni eğitim dönemi, yarattığı belirsizlikler ve yüksek masraflar nedeniyle velilerde ise kaygı yaratıyor. Hayat pahalılığı kırtasiye malzemelerini de es geçmedi. Üzerine okulların çeşitli adlar altında velilerden istediği paralar eklenince yeni eğitim öğretim yılı veliler için ciddi bir yüke dönüştü. Çocuklarını anaokuluna kaydettiren Nurcan ve Gonca isimli iki veli ile eğitim masraflarını ve süreci konuştuk.

TEMİZLİKTEN KIRTASİYE MALZEMELERİNE LİSTE UZUYOR

Kayıt sürecine ilişkin bilgi veren Nurcan, kayıt yapmaya gittiklerinde bir dönemlik ücretin peşin istendiğini söyledi. Okul müdürüne maddi olanaklarının yeterli olmadığını söyleyen Nurcan, bunun üzerine iki aylık peşin ücrete anlaştıklarını dile getirdi. Uyum haftasının ardından okul yönetiminin kendilerinden boyadan oyun hamuruna, yapıştırıcıdan, ıslak mendile birçok ürünün yer aldığı bir “alınacaklar listesi” verdiğini söyleyen veliler, bu ürünlerin ‘ucuza satan’ zincir marketlerden temin edilebileceğinin kendilerine söylendiğini aktardı.

VELİLER EĞİTİM AKSAMASIN DİYE SES ÇIKARMIYOR

Çocuklarının eğitim sürecinde sorun yaşamaması için pek çok şeye göz yummak zorunda kaldıklarını söyleyen Nurcan, “Velilerle konuşuyoruz, hepsi şikayetçi. Milli Eğitim Bakanlığına kadar gidip ben de şikayet ederim ama sorun yaşamak istemiyoruz. Durumu olmayanlar sağdan soldan borç bulup çocuğunu anaokuluna vermiş ki eğitimden geri kalmasın” ifadelerini kullandı.

Okulun hafta başında başlayacak olmasına rağmen pandemiye ilişkin gözle görünür bir önlem alınmadığını belirten Nurcan, “Alınan önlem maskeyle sınırlı. Geri kalan önlemlere ilişkin bir şey aktarmadılar. Okul başlayacak alınan önlemlere dair bir şey söylemediler. Ben sınıfta fiziksel mesafeye dikkat edilmesini isterim mesela” diye konuştu.

BELEDİYE YARDIMLARINA BAŞVURULAR ARTTI

Kendilerine verilen listelerin dışında kendilerinden bir de eğitim seti talep edileceğini öğrenen Gonca, “Neresinden tutsak hep para çıkıyor cebimizden, bu masrafları Milli Eğitim Bakanlığının karşılaması gerekiyordu. Bizler kreşe veya özel okula vermiyoruz çocuğumuzu; devlet okuluna veriyoruz” dediler.

Ekonomik sorunları nasıl aştıklarını sorduğumuz veliler, belediyelerin yoksul ailelere verdiği eğitim desteğini işaret ediyor. Beyaz Masa’ya kırtasiye giderleri için başvuru yaptığını söyleyen Gonca, “Kırtasiye yardımı ve okul kıyafeti için belediyeye başvuran bir yığın veli var” dedi. Velilerin bir gözü ise sosyal medyadaki dayanışma grupları. Bu grupları takip eden veliler, ‘ucuz ve kaliteli’ye nasıl ulaşabileceğini takip ediyor.

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Çakırözer: Okul alışverişi için kuyruk var, alım gücü yok!

SONRAKİ HABER

Kuruyan Akşehir Gölü artık uçtan uca otomobille gezilebiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...