31 Ağustos 2021 08:32

Antalya Tabip Odası Başkanı: Vaka sayıları arttı, kentte sağlık hizmetleri tıkandı

Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, kentte Kovid-19'a yakalanan kişi sayısının günlük 4 bin seviyesini aştığını belirterek hastanelerin dolduğunu ifade etti.

Fotoğraf: Senado Federal/Flickr

Paylaş

Ömer AKIN
Antalya

Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, kentte günlük vaka sayısının 4 bine ulaştığını belirterek “Kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmaması, sağlık hizmetimizin kapasitesini aşması ve tıkanmasına neden oldu" dedi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirlerin 1 Temmuz itibariyle tamamen kaldırılması sonrası vaka ve ölüm sayılarında başlayan artış devam ediyor. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Antalya da bu kentlerden birisi. Turizm kentinde günlük vaka sayısı 4 bine ulaştı. Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, söz konusu tablonun tedbirlerin bir anda kaldırılması nedeniyle oluştuğunu belirtti.

TURİSTLERİN ETKİSİ

Şahin, ekonomik ve siyasi baskılar nedeniyle yaz sezonu başında tedbirlerin kaldırıldığını ve bundan kaynaklı "pandemi bitti" rehavetinin yaşandığını söyledi. Tedbirlerin kaldırılması sonrası ülke genelinde bir iç göçün yaşandığına dikkati çeken Şahin, özellikle kıyı şehirlerinde nüfus patlamasının yaşandığını kaydetti. Şahin, yaz sezonu nedeniyle çok sayıda yabancı turistin de kıyı kentlerine geldiğine işaret ederek, "Toplumsal hareketlilik hastalığın artmasına neden oldu. Rus turistler önemli bir etken oldu. Brezilya, Afganistan, Pakistan ve Hindistan gibi yerlerden gelen delta varyantına karşı bir baraj oluşturulurken, Rus turiste karşı böyle bir baraj oluşturulmadı. Rusya’da delta varyantı çok yaygın ve aşılama oranları çok düşüktü. Şu an Antalya’ya sanki sürekli bir virüs takviyesi yapılıyor. Ülke girişinde çok iyi kontrol ve PCR testleri yapılmadığı için buradakiler enfekte oluyor" dedi.

YOĞUN BAKIMLAR DOLDU

Antalya'daki hastaneler ve salgının geldiği boyuta dair bilgi veren Şahin, kentte yoğun bakım ünitelerinin dolduğunu aktardı. Şahin, “Yoğun bakım ünitelerinde yüzde 70 doluluk yüzde 100 dolulukla eşdeğerdir. Çünkü acil gelecek hastalara ya da ameliyatlardaki hastalara yer ayırmak gerekli. Birçok hastanede, diğer yoğun bakımlar da pandemi için ayrıldı. Bazı hastanelerde hemodiyaliz üniteleri ve ameliyathaneler de pandemi yoğun bakımlarına dönüştürüldü. Kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmaması, sağlık hizmetimizin kapasitesini aşması ve tıkanmasına neden oldu" diye konuştu. Şahin, kentte alınan tek "önlemin" Antalya İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun sağlıkçı ve hekimlerin izinleri kaldırmak olduğunu söyledi. Şahin, pandemi tedbirleri için bir kez daha turizm sezonun bitişinin beklendiğini ve sermaye sahiplerinin girdilerinin azalmaması için erteleme yapıldığını ifade etti.

AŞILANMAMANIN NEDENLERİ

Şahin, pandemiyle mücadele ve yaşanan eksiklikleri de değerlendirdi. Pandemiyle mücadele etmenin en etkili yollarından birinin aşı olduğunun altını çizen Şahin, toplumsal bağışıklık için nüfusun yüzde 80-85’inin aşılanması gerektiğini vurguladı. Ülke genelinde ikinci doz aşılamanın yüzde 44 olduğuna dikkati çeken Şahin, aşı konuşunda bölgeler arasında eşitsizlik olduğunu söyledi. Şahin, özellikle bölge kentlerinde aşıya ulaşmada sıkıntılar yaşandığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Aşı reddi ideolojik bir şeydir ama aşı tereddüttü hepimizin anlayabileceği bir şeydir. Düşünün Sağlık Bakanlığınız zaman zaman sayıları gizliyor, tanımlamaları değiştirebiliyor ve Dünya Sağlık Örgütü'ne gerçek sayıları vermeyebiliyor. Dolayısıyla salgın yönetiminin en önemli saç ayaklarından biri şeffaf ve güvenilir olmaktır. Bunun yanında ortada gezen komplo teorileri yurttaşları kararsızlığa ve güvensizliğe itebiliyor."

EKONOMİK VE SOSYAL DESTEK

“Bir salgında en önemli şey izolasyondur” diyen Şahin, şöyle devam etti: "Tek başına bunu söylememizin bir anlamı yok. Ekonomik ve sosyal desteğin sağlanması gerekiyor. Ülke esnafı isyan etmiş durumda. Çalışmak zorunda olan ve gündelik ücretle çalışan insanlara 'evinde otur' diyemezsiniz. Onlar açlık ve hastalık arasında bir yere sıkıştırılamaz. Önce destek sonra toplum sağlığı ve epidemolojinin gerektirdiği bütün önlemlerin alınması gerekiyor.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta 4 ayda 21 orman yangını çıktı, 2'si sürüyor

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlılardan yüksek fatura tepkisi: Ne klimayı ne de pervaneyi açabiliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...