29 Ağustos 2021 13:05

İşgal güçleri geride şiddet bırakarak çekiliyor: ABD'nin Kabil'de hava saldırısı düzenlediği belirtildi

Reuters'a konuşan iki ABD'li yetkili Kabil'de hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Taliban, ABD'nin intihar saldırısına hazırlanan bir kişiyi vurduğunu açıkladı.

Arşiv | Fotoğraf: Shafi Karimi'nin Twitter'da paylaştığı videodan ekran alıntısı

Paylaş

Ülkeyi 20 yıl sonra yeniden Taliban’ın şeriat rejimine bırakarak çekilen işgalci ABD ve NATO güçlerinin tahliyeleri sürerken Afganistan yeni bir şiddet sarmalına giriyor. Başkent Kabil’de roketli saldırılar yaşandı.

SİVİLLERİ ABD Mİ VURDU?

Patlama Hamid Karzai Havalimanı yakınlarındaki bir yerleşim bölgesinde meydana geldi. Burada 9 sivilin öldüğü açıklandı. Ancak ölümlerin nasıl meydana geldiğine dair şüpheler var.

ABD yönetimi yaptığı açıklamada, havalimanı yakında kendilerine ait bir insansız hava aracının (İHA), patlayıcı yüklü bir aracı hedef aldığı ve bir saldırının engellendiğini açıkladı. Savunma Bakanlığı aracın IŞİD-K (IŞİD Horasan) bağlantılı olduğunu belirtirken Taliban Sözcüsü de havalimanı yakınlarında bomba yüklü bir aracın imha edildiğini doğruladı.

DW Türkçe’nin haberine göre, ABD Merkez Kuvvetler Sözcüsü Bill Urban “Kabil’de bir araca düzenlediğimiz saldırıda sivillerin öldüğüne yönelik malumat aldık” dedi. Aracın hedef alınmasıyla büyük bir patlama meydana geldiğini ve etraftaki başka araçlara da zarar vererek olası can kaybına neden olabileceğini” söyleyen Urban, “Olası her masum can kaybı karşısında derin üzüntü duyarız” dedi.

Bu açıklama öncesinde CNN hava saldırısında altısı çocuk dokuz kişilik bir ailenin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

TALİBAN: ABD, İNTİHAR SALDIRISI HAZIRLIĞINDAKİ BOMBACIYI VURDU

AP ajansına açıklama yapan Taliban sözcüsü ABD'nin hava saldırısında, Kabil havalimanında intihar saldırısı düzenlemeyi planlayan bir intihar bombacısının içinde bulunduğu aracın hedef alındığını söyledi.

Patlamanın ardından kentten dumanların yükseldiği görüşdü. Yerel kaynaklar, roketin konut olarak kullanılan bir eve düştüğünü belirtti.

TALİBAN: 26 AĞUSTOS’TA ABD ASKERLERİ ATEŞ AÇTI

Tahliye çalışmalarının sürdüğü Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanına yakın bölgede 26 Ağustos perşembe günü düzenlenen intihar saldırısında da 13 ABD askeri, 28 Taliban militanı ile birlikte en az 110 kişi yaşamını yitirmişti.  

AA’ya konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Horasan örgütünün üstlendiği saldırıyla ilgili yeni bir iddiada bulundu. Taliban Sözcüsü, “Kabil havalimanında saldırı olduktan sonra Amerikan askerleri panik halinde kalabalığın üzerine ateş açıyor. Orada insanlar çoktu. Böylece aralarında kadın ve çocukların bulunduğu siviller hayatını kaybetti” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar Odası, ODTÜ ormanını katleden yol için ihaleye çıkılmasına tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Toprak: İktidarın dış politikası parasal çıkarlar üzerine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...