29 Ağustos 2021 12:04

Motokuryeler sendika haklarını istiyor

Yemeksepeti’ndeki örgütlenmenin aynı işkolundaki işçilere umut olduğunu belirten TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Bu bile tek başına büyük bir başarı" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kadir GÜNEY

Salgınla birlikte çalışma koşulları ağırlaşan motokuryeler, koşulların iyileştirilmesi için sendikalaşma mücadelesi veriyor.

Online yemek ve market siparişi uygulaması olan Yemeksepeti, salgınla birlikte e-ticaret ve online alışveriş sektörünün büyüdüğü yönünde açıklamalarda bulundu. Şirketin İnsan Kaynakları Genel Müdürü Yardımcısı İlke Şentürk Öksüz, yaptığı bir açıklamada, Yemeksepeti olarak aldıkları günlük sipariş sayısının 600 bini, kullanıcı sayısının ise 19 milyonu aştığını ifade etti.

Şirketin yüz binlere varan siparişlerinin bütün yükü ise işçilerin omuzlarına yüklendi. İşçiler, 10-12 saate kadar süren zor şartlarda çalışıyor. Çalışma şartları salgınla birlikte daha da kötüleşen işçiler, bu duruma karşı örgütlenme yoluna gitti. TÜMTİS’e üye olan işçiler, patronun bir dizi engeliyle karşı karşıya kaldı. Engellemelere rağmen TÜMTİS, Çalışma Bakanlığına yaptığı başvuruyla yetki belgesini alarak toplu sözleşme hakkını kazandı. Sonrasında ise şirkette işten atmalar başladı.

ÖRGÜTLENMEYİ ENGELLEME

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, sene başından bu yana firmada örgütlenme faaliyetlerinin sürdüğünü, patronun sendikal örgütlenmeyi engellemek için işyeri sınıflandırma kodunu değiştirmeye varana kadar birçok yöntemi denediğini söyledi.

Örgütlenme yaptıkları işkolunun dağınık iş yerlerinden oluştuğuna dikkat çeken Öztürk, patronların sendikalaşmanın önüne işçilerin bölünmüşlüğünden faydalanarak geçtiğini söyledi.

190 MOTOKURYE HAYATINI KAYBETTİ

Salgınla birlikte yurttaşların internet alışverişine yönelmesiyle iş yükleri artan kuryelerin 10-12 saat çalıştığını belirten Öztürk, sendikalı işçilerin 8 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ücretlerini aldıklarını söyledi. Puanlama ve hız baskısı nedeniyle motokuryelerin trafikteki risklerinin arttığına dikkat çeken Öztürk, pandemi sürecinde en az 190 motokuryenin trafik kazasında yaşamını yitirdiğini söyledi. Öztürk, alıcıların da siparişlerini verirken bu yaşananları göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.

EHLİYETSİZ KURYE

Artan işsizlik sebebiyle ehliyeti olmayan kişilerin de motorlu kurye olarak çalıştıklarını aktaran Öztürk, “Bu durum işçi sağlığı ve iş güvenliği bağlamında riskler oluşturmaktadır. Kargo işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi, işyerinde söz hakkının olması için örgütlü yani birlikte hareket etmesi gerekiyor. Aksi takdirde içinde bulunduğu koşulları değiştirmesinin, insanca bir yaşam ve insanca bir çalışma düzeni sağlamasının olanağı yoktur” dedi.

Yemeksepeti’ndeki sendikal mücadelenin kazanımlarının iş kolundaki tüm kuryeleri kapsayacağını belirten Öztürk, “Bu sürecin daha fazla uzatılmadan işverenin itirazından vazgeçip sendikamızla müzakereleri başlatması çağrımızı yineliyoruz. Aksi halde yasal ve meşru haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Atılan işçilerin geri alınması için ve işyeri sınıflandırma kodu değişikliği konusunda hukuki mücadelemiz ise sürüyor” diye konuştu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık işçileri: Tepkiyi azaltmak için mi işçiye yalan söylediniz?

SONRAKİ HABER

Mimarlar Odası, ODTÜ ormanını katleden yol için ihaleye çıkılmasına tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...