18 Nisan 2011 16:31

CHP: AKP bu kararın ortağıdır

YSK'nın bağımsızlar hakkında aldığı kararı eleştiren ve "hiç bir siyasi mahkumiyet seçilme konusunda engel olmamalıdır" diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Bu karar büyük bir ayıptır, hukuk dışılığı ifade etmektedir. Bu karar Türkiye'de sorunların hukuk ve demokrasi içerisinde çözme

CHP: AKP bu kararın ortağıdır
Paylaş


YSK'nın Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu adaylarını veto etme kararını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu kararı, "demokrasi açısından büyük bir ayıp ve büyük bir eksik ve hukuk dışılık" sözleriyle tanımladı. Kararın yaratacağı sonuçların sadece adaylıklarla sınırlı olmayacağını daha geniş yasal etkiler yaratacağını belirten Tanrıkulu, "Yüzde 10 seçim barajıyla katılımı engelleyen bir düzenlemeden sonra adaylıkları ve temsiliyeti engelleyen bu hukuksal sonuç Türkiye'de sorunları hukuk ve demokrasi içerisinde zorluklarını da ortaya koymuştur. Bu sonucun sorumlusu birinci olarak baraj konusunda siyasi partiler ve seçim konusunda 9 yıldır adım atmayan, değiştirme gücüne sahip olup adım atmayan AKP Hükümeti’ndedir. Bu karar sadece YSK kararı olarak açıklanamaz" diye konuştu.

‘HİÇBİR SİYASİ MAHKUMİYET SEÇİLME ÖNÜNDE ENGEL OLMAMALIDIR'

"Hiç bir siyasi mahkumiyet seçilme konusunda engel olmamalıdır" diyen ve bu konudaki açıklamayı CHP adına yaptığını dile getiren Tanrıkulu, şunları söyledi: "Hiç bir siyasal mahkumiyet bir engel teşkil etmemelidir. Burada şu sorulmalıdır. Seçilmiş 4 yıl parlamenterlik yapmış parlamentoda bulunmuş kişilerin, 4 yıl önceki hukuksal durumları şimdi önlerine engel olarak çıkmamaktadır. Bu durum Türkiye'de hukuk garabeti ortaya çıkarmaktadır." "O zaman Başbakan neden iktidar o da mahkum olmuştu" tepkisini gösteren Tanrıkulu, "Bu sonucu ortadan kaldırmak için partisi neden bunu ortadan kaldırmadı. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un siyasi yasağının kalkması için bir girişimde bulunmadı. ‘Anayasa paketine destek verin bu demokrasi paketidir’ diye bağırıyorlardı, neden Anayasa değişikliği sırasında bunu paketin içine almadı. Alsaydı kim engel olacaktır " diye belirtti. Tanrıkulu, CHP adına yarın ki; KCK duruşmasına katılacağına da bildirdi.

AKP, YSK KARARINA KARŞI TEPKİSİZ

AKP Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Çelik, Salih Kapusuz, Ömer Çelik, Bülent Gedikli ise özelikle kararı, "toplantıya giriyoruz, görüşmedeyim, canlı yayına bağlanıyorum" gibi değişik gerekçelerle yorumlamaktan kaçındı. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da olaylar sona erdi: 3 gözaltı

SONRAKİ HABER

1920 model kafayla 2023’e talip

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...