27 Ağustos 2021 12:07

40 gün sonra Van'a ulaşan Afgan aile briketten barakada yaşam mücadelesi veriyor

Taliban'dan kaçan Heseni ailesi 40 gün sonra Van'a ulaşabildi. Dere yatağına briketlerden yapılmış yıkık bir barakada kalan aile "Afganistan'dan kaçmasaydık Taliban bizi öldürürdü" diyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Afganistan'da Taliban'ın Kabil'de kontrolü ele geçirmesi ve yoksulluk nedeniyle 3 yaşındaki çocuğu ve eşi ile birlikte yola çıkan Muhammed Heseni, 40 günün sonunda Van’a ulaştı. Dere yatağında briketlerden yapılan 2 metrekarelik bir barakada kalan Heseni ailesi "Taliban'ın korkusundan ülkemize dönmek istemiyoruz. Ölürsek de burada ölelim. Afganistan'dan kaçmasaydık Taliban bizi vururdu. Annem, babam Afganistan'da öldü. Çok zorluklar yaşadık. Bebeğimi kimi zaman sırtımda, kimi zaman kucağımda taşıdım" diyerek zorlu göçlerini anlattı.

Afganistan’dan, insan kaçakçılarına kişi başı 500 ila 1000 dolar arasında ödeme yaparak kaçak yollarla Türkiye'ye gelen Afgan mülteciler önce Van'a, buradan da Avrupa ülkelerine gitmek üzere batıdaki kentlere götürülüyor. 3 bin kilometre yol yürüyerek İran sınır hattındaki Van'ın kırsal mahallelerine ulaşan mülteciler yakalanmamak için dağ yollarını kullanıyor.

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesi ile birlikte İran sınırındaki Çaldıran, Saray ve Özalp ilçelerine gelen mülteciler, güvenlik güçleri tarafından bulunan mülteciler Edremit ilçesindeki Geri Gönderme Merkezine gönderiliyor. Burada 5 ay ile bir yıl arasında kalan mülteciler daha sonra ülkelerine geri gönderilmek üzere İstanbul'a götürülüyor.

2 METREKARELİK YIKIK BRİKET BARAKADA YAŞAM MÜCADELESİ

Mülteciler, yakalanmamak için kaçakçıların kırsal bölge ve dere yataklarına yaptıkları 2 metrekarelik barakalarda yaşamak zorunda kalıyor. Taliban'dan kaçarak 40 gün boyunca yolculuk yapan 8 kişilik bir grupla Van’a ulaşan Heseni ailesi de bunlardan biri.

3 yaşındaki kızı ve eşi ile birlikte yolculuk yapan Muhammed Heseni (20), yollarda yaşadıkları zorlukları DHA'ya anlattı. Kırsal mahalledeki dere yatağında briketlerden yapılan her biri 2 metrekare olan barakalarda yaşam mücadelesi veren Heseni, Taliban'dan korktukları için ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

"ÖLÜRSEK DE BURDA ÖLELİM"

Heseni, "Eşim Kibirya ve 3 yaşındaki kızım Aişe ile birlikte 40 gündür yoldayız. Biz Taliban'ın korkusundan ülkemize dönmek istemiyoruz. Ölürsek de burada ölelim. Çok zorluklar yaşadık. Geri gitmesek çok iyi olur. Afganistan'dan İran'a geldikten sonra araçlara binerken para aldılar, inerken aldılar. Bizi parasız bıraktılar. Afganistan'dan kaçmasaydık Taliban bizi vururdu. Annem, babam Afganistan'da öldü. Bir ağabeyim Türkiye'de yaşıyor, o bizden kaçmamızı istiyordu. Abim olmasaydı biz buraya gelemezdik. 40 günlük yolculukta çantam sırtımdaydı. Bebeğimi de kimi zaman sırtımda, kimi zaman kucağımda taşıdım" diyerek zorlu göçlerini anlattı.

"KAÇMASAK BİZİ ÖLDÜRÜRLERDİ"

25 günlük yolculuğun ardından Türkiye'ye gelen Kuvsettin Selçuki (20) da Afganistan'da yaşayan Türkmenlerden olduklarını ifade ederek, "Van sınırına dün ulaştık. 25 gündür yoldayız. Hiç yemek yemedik, sadece su tüketiyoruz. Dere yatağında yapılan barakada yatıyoruz. Çok soğuk. Başka bir kentten gelen ve sınırda bizimle hareket eden bir aile de var. Yolda çok zorluk çektik. Kaçmasak bizi öldürürlerdi. Orada iş yok, ekmek paramız bile yoktu. Mecburiyetten buraya geldik. Bizi geri gönderseler ne iş var ne para. Biz ülkemize geri gitmek yerine, burada ölmeyi tercih ediyoruz. Biz geri gönderseler bile yine geleceğiz. Çünkü başka çaremiz yok" diye konuştu.

Türkiye-İran sınırının tamamı 534 kilometre. Van'ın İran sınırındaki Çaldıran ilçesinden başlatılan, Ağrı'nın Doğubayazıt ile Hakkari'nin Yüksekova ilçesi hattına kadar uzanan duvar yapımına devam ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Milli Eğitim Bakanlığından pedagojik formasyon kararı

SONRAKİ HABER

İTÜ’de TİS tıkandı: İşçilerden rektörlüğe kitlesel protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa