27 Ağustos 2021 08:45

Xiaomi ve Salcomp işçileri, işten atmalara karşı işbaşı yapmadı

İstanbul'da kurdukları fabrikada üretime başlayan Xiaomi ve Salcomp'ta sendikalaşan işçilerin işten atılması üzerine işçilerin yarısı bugün iş bıraktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’da kurduğu fabrikasında sendikalaşan işçilerin işten atılması üzerine işçiler bugün iş bıraktı.

800 civarında işçinin bulunduğu Salcomp’ta asgari ücret seviyesinde ücret aldıklarını ve kötü çalışma koşulları yaşadıklarını belirten işçiler bir süre önce Türk Metal’de örgütlenmeye başladı. İşçilerin sendikalaşmasıyla gruplar halinde 25 kadar işçi işten atıldı.

İşten atmaların devam etmesi üzerine işçilerin yarısı bu sabah işbaşı yapmadı. Fabrika bahçesinde bekleyen işçilere, işten atılan 20 işçi de dışarıdan destek verdi. İşçiler içerideki işçilerin ise işten atma baskısıyla çalıştırıldıklarını söyledi.

Evrensel’e konuşan işçiler “Anayasal haklara saygı göstermeyen yönetim fabrikada cadı avı başlattı. Her gün bir arkadaşımız performans düşüklüğü gerekçesiyle, aslında sendika üyesi olduğu için işten atılıyor. Çalışma koşullarına itiraz eden kim varsa işten atılıyor. Çalışma Bakanlığının bir an önce harekete geçmesini, bir anayasal hak olan sendikalaşma ve örgütlenme hakkını açıkça ihlal eden müdürlerin cezalandırılmasını istiyoruz. Her gün acaba hangi arkadaşımız işten atılacak, bize ne zaman sıra gelecek diye düşünmek istemiyoruz. İstediğimiz tek şey anayasal hakkımıza saygı duyulması” dedi.

Açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank’ın yıllık 5 milyon adet akıllı telefon üretim kapasitesi ve 2 bin işçiye istihdam ‘müjdesi’ verdiği fabrikada yaklaşık 800 işçi çalışıyor. İşçi sirkülasyonunun sürdüğü fabrikada sürekli olarak işçi çıkışı ve alımı yapılıyor. Yönetim içeride tespit ettiği sendikal faaliyet yürüten işçileri performans düşüklüğü, emre itaatsizlik gibi gerekçelerle tek tek işten çıkarıyor. Salcomp fabrikasında çalışan bir işçi Evrensel'e “Zorunlu mesai baskısı var. 2 kez gelmediğimizde tutanak tutulacağı ve işten çıkarılacağımız söyleniyor. Ücretlerimizde de düzensizlikler oluyor. Fazla mesai ücretlerini yaklaşık 5 aydır alamayan arkadaşlarımız var” diye konuşmuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de sağlık emekçileri, Aile Hekimliği yönetmeliğinin iptal edilmesini istedi

SONRAKİ HABER

Kayıp Tanrılar Ülkesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...