18 Ağustos 2021 15:53

Evrensekililer: Yangının başından sonuna müdahale yetersizdi

Yangından kaçarak Evrenseki’ye gelenlerle orman yangınını, yaşadıkları sorunları konuştuk.

Evrenseki'de yanan bir ev | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem DEMİRHAN
Antalya

İki haftadan uzun süre boyunca Türkiye’nin dört bir tarafında süren orman yangınlarının en şiddetli boyutlara ulaştığı yerlerden biri Antalya’nın Manavgat ilçesiydi. THK uçaklarının kullanılmaması, müdahalenin yetersiz kalması tartışmalarının ardından; bu kez bölge halkının gündeminde yanan evlerin ne olacağı, evsiz kalanların nasıl konutlandırılacağı var.

"YETERLİ HAVA MÜDAHALESİ YAPILMADI"

Yangından kaçarak Evrenseki’ye gelenlerle yangını, yaşadıkları sorunları konuştuk. Salur köyünden bir vatandaş, kendi çabalarıyla yangını kontrol altına alıp evlerini kurtardıklarını söyledi:

“Yeterli hava müdahalesi yok, arazöz, itfaiye ormanlık alanlara giremiyor. Köyümüzde farklı siyasi görüşlerden insanlar var fakat yangın konusunda herkes aynı şeyi düşünüyor. Yeterli müdahale yapılmadı. Uçaklarla müdahale edilseydi şu an daha fazla alan kurtarılmış olurdu.”

"OLAN YİNE GARİBANA OLDU"

Bulunduğumuz yerden karşıdaki köylere doğru baktığımızda simsiyah bir tabloyla karşılaşıyoruz. Seki köyünde kardeşi Necla ile yaşayan 70 yaşındaki Mehmet Oğuz, kendi evinin de o yanan bölgede olduğunu ifade ediyor. Yaklaşık 50 müstakil konut olduğunu, yangında bunların 30’unun yandığını anlatan Mehmet Oğuz’la birlikte Seki’ye doğru yola çıkıyoruz. Yanan alana yaklaştıkça is kokusu artıyor. Mehmet Oğuz’un evine varıyoruz. Yıkılan evin yerinde sadece taşlar var. Hemen 50 metre ilerisindeki villalara hiçbir şey olmadığını gösteren Oğuz, “Bakın bu villalar hiç etkilenmedi, olan yine garibana oldu” diyor.

"CANIMIZI ZOR KURTARDIK"

Yangına havadan müdahalenin yetersiz olduğunu ve zamanında müdahale olmadığını ifade eden Oğuz, “İlk başlarda Manavgat itfaiyesinin aracını gördüm. Zaman geçtikten sonra tek tük helikopterler gördük ama yeterli değildi. İş işten geçmişti ve yangın her yeri kaplamıştı. Aşağıya kaçtık, canımızı zor kurtardık” diye konuştu.

YANGININ İKİNCİ GÜNÜ TOKİ ARADI

Seki’den Evrenseki’ye doğru inerken evi yanan köylüler için kurulan çadırlarla karşılaşıyoruz. Devletin insanlara nasıl yardım edeceğini bekleyip göreceklerini söyleyen Oğuz, “Yangın devam ederken ikinci gün TOKİ’den aradılar, mimar yanımda planlar hazır dediler. Daha yangının ikinci gününde nasıl plan hazırlayıp bizi arayabiliyorlar bilmiyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Türk Metal sendikası, Ege Endüstri’de bildiri dağıtan EMEP yöneticilerine engel oldu

SONRAKİ HABER

Alba Plastik'te işten atmalar sürüyor | 2 işçi Kod-49 ile işten çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...