18 Ağustos 2021 13:15

Brüksel'de Taliban protesto edildi, "Afgan halkına destek" çağrısı yapıldı

Brüksel'de, Taliban'ın yeniden yönetimi ele geçirdiği Afganistan'dan ayrılmak isteyenlerin durumuna dikkat çekmek için eylem yapıldı.

Brüksel'de Taliban protestosu | Fotoğraf: Selen Temizer/AA

Paylaş

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Taliban'ı protesto etmek ve ülkeden ayrılmak isteyen sivillerin durumuna dikkat çekmek için eylem yapıldı. Eyleme katılanlar, AB'yi Afgan halkına destek olmaya çağırdı.

AA'da yer alan habere göre, Afganistan bayrakları taşıyan yaklaşık 300 kişi, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu önündeki Schuman Meydanı'nda bir araya geldi. Tamamına yakını Afgan olan kitle, "Afganistan'ı kurtarın", "Afganları öldürmeyin", "Afgan kadınları kapıların arkasında kilitlemeyin", "Pakistan'a yaptırım" yazan dövizler taşıdı, Taliban karşıtı sloganlar attı.

Özellikle kadın ve kız çocuklarının durumuna dikkati çekmek için dövizler de taşıyan kitle, Taliban'ın ülkeyi ele geçirme sürecine dair son günlerde basına yansıyan trajik anların fotoğraflarını gösterdi.

Kitle, AB'yi Afgan halkına destek olmaya çağırdı.

NE OLMUŞTU?

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan anlaşma çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini ele geçirdi.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde ele geçirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

28 Şubat davasında müebbet alan Çevik Bir ve 13 isim için tutuklama kararı verildi

SONRAKİ HABER

Futura Form işçileri, ödenmeyen ücretleri için üretimi durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa