15 Ağustos 2021 15:48

Fransa ve ABD, Kabil'deki büyükelçiliklerini Hamid Karzai Havalimanı'na taşıyor

Fransa, Kabil'deki Büyükelçiliğini, Kabil Hamid Karzai Havalimanı'na taşıyacağını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Blinken de büyükelçiliğin aynı havalimanı yakınına konuşlandırılacağını söyledi.

Fotoğraf: Sayed Khodaiberdi Sadat/AA

Paylaş

Taliban'ın Kabil'e girmesinin ardından Fransa, Kabil'deki Büyükelçiliğini, Kabil Hamid Karzai Havalimanı'na taşıyacağını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de ABD'nin Afganistan'daki temel diplomatik varlığını, Hamid Karzai Havalimanı yakınına konuşlandırılacak büyükelçilikte sürdüreceğini söyledi.

FRANSA'DAN AÇIKLAMA

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Fransa'nın Kabil Büyükelçiliğinin, Kabil'deki Hamid Karzai Havaalanı'na aktarılacağı, ülkedeki Fransız vatandaşlarının tümünün tahliyesi için operasyonların buradan sürdürüleceği ifade edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un direktifiyle, Savunma Bakanlığının Birleşik Arap Emirliklerinde (BAE) konuşlu Fransız askeri birlikleri ile hava unsurlarını devreye soktuğu kaydedilen açıklamada, Abu Dabi'ye tahliyelerin başlayacağı, Fransa'nın tahliye için tesislerini açan BAE'ye minnettar olduğu aktarıldı.

Diğer yandan Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Afganistan'ı terk etmeleri çağrısı yapılan Fransız vatandaşları ile Fransa için çalışan Afgan ve Fransız personelin güvenliğinin öncelikli olduğu belirtildi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de ABD'nin Afganistan'daki temel diplomatik varlığını, Hamid Karzai Havalimanı yakınına konuşlandırılacak büyükelçilikte sürdüreceğini söyledi.

Amerikan NBC televizyonunda "Meet the Press" isimli programa katılan Blinken, ABD'nin Kabil Büyükelçiliğini kapatıp kapatmayacağı konusunu değerlendirdi.

Blinken, sunucunun "Elçiliği kesinlikle kapatıyor muyuz" sorusu karşısında, "İnsanları büyükelçilikten şu anda havaalanındaki bir yere taşıyoruz. Bir numaralı önceliğim halkımızın emniyeti ve güvenliğidir" ifadesini kullandı.

Sunucu Chuck Todd'un, "Yani büyükelçilikte hiçbir Amerikalı yoksa, büyükelçiliği kapattık. Ama hayır demek istemiyormuşsunuz gibi geliyor" sorusuna ise Blinken, "Temel diplomatik varlığımız olacak. Ve aslında havaalanında bir yerde bir elçilik. Yani, fiziksel elçilik hareket ediyor ancak devam edecek olan bir Amerikan diplomatik varlığı olacak" yanıtını verdi.

VİETNAM HATIRLATMASI

Daha sonra ABC televizyonunda yayınlanan "This Week" programına da kısa bir bağlantı gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sunucu Jonathan Karl'ın sorusu üzerine "Personelimizin güvende olduğundan emin olmak için çalışıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı, ABD personelinin helikopterlerle büyükelçilik binasından tahliye edilme görüntülerinin 1975'te Vietnam Savaşı'nın sonunda Saygon şehrinin terk edilmesiyle benzer görüntüler oluşturduğu yorumuna ise katılmadığını belirtti.

"Bu açıkça Saygon değil" diyen Blinken, 2001'deki Afganistan'ın işgalinin, 11 Eylül saldırılarının ardından Usame bin Ladin ve El Kaide'den kurtulmak gibi birincil hedefine ulaştığını savundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Son 24 saatte 18 bin 847 yeni vaka tespit edildi, 154 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kanada 20 bin Afgan mülteci alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...