04 Ağustos 2021 13:19

Ekvador’da öğretmenler ‘çok kültürlü eğitim yasası’ için açlık grevinde

Ekvador’da 81 öğretmen, hayata geçirilmeyen Kültürlerarası Eğitim Yasası’nın uygulanması talebiyle başladıkları açlık grevinde 23’üncü günü geride bıraktı.

Fotoğraf: Ekvador Ulusal Eğitimciler Birliği (UNE)

Paylaş

Latin Amerika ülkesi Ekvador’da 81 öğretmen, meclisin dört ay önce onayladığı ancak hayata geçirilmeyen Kültürlerarası Eğitim Yasası’nın (LOEI) derhal uygulanması talebiyle başladıkları süresiz açlık grevinde 23’üncü günü geride bıraktı.

Ülkenin en büyük sendikası olan Ulusal Eğitimciler Birliği (UNE) üyesi öğretmenler tarafından 12 Temmuz’da başkent Quito’da başlatılan açlık grevi, Guayaquil, Portoviejo ve Cuenca gibi birçok kentteki öğretmenlerin katılımıyla genişledi. Açlık grevine kimi yerlerde öğrenci ve veliler de katıldı.

ANAYASA MAHKEMESİNE ÇAĞRI

Ekvadorlu öğretmenler, Anayasa Mahkemesinin LOEI yasasının uygulanması için sağcı Guillermo Lasso hükümetine baskı yapmasını talep ediyor. Telesur’un haberine göre 9 Mart’ta Ulusal Meclis tarafından onaylanan yasa, ülkedeki yerli halklardan gençlerin nitelikli eğitime ulaşması konusunda iyileştirmeler yapılmasını içeriyor.

Ülkede 2011’den bu yana geçerli olan eğitim normlarında yüzde 80 oranında değişiklik getiren yasanın, ülkenin “çok kültürlü ve çok uluslu” yapısına, coğrafi ve dilsel değişikliklere uygunluk ve saygıyı temel aldığı belirtiliyor. Yasa, ayrıca, eğitimcilerin koşullarında da iyileştirme ve kovid-19 gerekçesiyle işten atılan eğitim emekçilerinin de işe geri alınmasını da içeriyor.

UNE Başkan Yardımcısı Rosana Palacios da Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso ve Anayasa Mahkemesine seslenerek yasa hayata geçirilmedikçe açlık grevinin devam edeceği uyarısı yaptı.

Açlık grevindeki eğitimcilere destek için birçok kentte yürüyüş ve yol kapama eylemleri de gerçekleştirildi.
 

İŞÇİ SENDİKALARI PROTESTOYA HAZIRLANIYOR

Öte yandan Ekvador’da işçi sendikaları da 11 Ağustos’a ülke genelinde sokağa çıkmaya hazırlanıyor. İşçilerin Birleşik Cephesi (FUT) isimli sendikal konfederasyon tarafından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Guillermo Lasso’nun iktidardaki üç ayında işçi hakları konusunda karnesinin zayıf olduğu belirtildi. Aşılamadaki yavaşlıktan yakıt fiyatlarındaki artışa kadar bir dizi eleştiriyi dile getiren sendika, ülke çapında sokağa çıkarak hükümeti uyaracaklarını duyurdu. Eylemlerin kovid-19 önlemlerine uygun gerçekleştirileceği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Berkin Elvan davasında gerekçeli karar; atışı sektirerek değil, nişan alarak yaptı

SONRAKİ HABER

Van'dan sel mağdurları: Barınma, gıda ve temizlik malzemeleri acil ihtiyaç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...