04 Ağustos 2021 06:24
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ağustos 2021 07:32

Milas'ta alevler Kemerköy Termik Santrali'ne sıçradı, yerleşim yerleri boşaltılıyor

Muğla Milas'taki orman yangını Kemerköy Termik Santrali'ne ulaştı. Yerleşim alanları tahliye edildi. Alevler, Kemerköy'e 4 kilometre mesafedeki Yeniköy Termik Santrali'ne ilerliyor.

Kemerköy Termik Santrali çevresi | Fotoğraf: Ali Ballı / AA

Paylaş

Muğla'nın Milas ilçesinin Beyciler Mahallesi'nde başlayarak, önce Bodrum'un Mazı Mahallesi'ni ardından Milas'ın Çökertme ve Türkevleri mahallelerine ulaşan yangın, 5'inci günde Kemerköy Termik Santrali'e sıçradı. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Ören, Alatepe, Kultak, Pınar, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler, Bağdamları ve Karacaağaç için tahliye kararı alındığını duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı da yurttaşların çıkarma gemileriyle tahliye edildiğini bildirdi. Öte yandan Kemerköy'e 4 kilometre mesafedeki Yeniköy Termik Santrali de tehlike altında. Alevlerin, çevresinde kızılçam ağaçlarının bulunduğu Yeniköy Termik Santrali'ne yaklaştığı aktarıldı.

 

Gecenin ilerleyen saatlerinde alevlerin sardığı termik santralın bulunduğu alandan zaman zaman patlamalar ve ardından parlamalar meydana geldi.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNE KARŞI UYARI YAPILDI

Yangının, linyit kömürü ile elektrik üretiminin sağlandığı Kemerköy Termik Santrali'ne sıçramasının ardından 8 mahalle tahliye edilirken, yetkililer korbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılar yaptı. Günde 21 bin 600 ton yakıt kullanılan tesiste alınan önlemlerle patlama riski ortadan kaldırılırken, depolarda bulunan binlerce ton linyit kömürünün tutuşması durumunda bölgede ciddi anlamda hava kirliliği tehdidinin yaşanacağı endişesi ifade edildi.

RÜZGAR ŞİDDETİNİ AZALTMASINA RAĞMEN ALEVLERİN İLERLEYİŞİ ENGELLENEMEDİ

Sabaha karşı rüzgarın hızının azalmasına rağmen, alevlerin ilerleyişi engellenemedi. Ulaşımının sağlanamaması nedeniyle itfaiye ekiplerinin müdahale edememesi sonucu sahilden en uç yamaçlara kadar bölge alev topuna döndü. Yangının en çok tehdit ettiği Akçakaya ve Fesleğen mahallelerinde ise alevlerin evlere ulaşıp ulaşmadığı henüz belirlenemedi.

Şu an yapılan tespitlere göre yangında yaklaşık 102 bin dekar ormanlık alanın tahrip olduğu ifade edildi.

YANGIN TERMİK SANTRALE SIÇRADI

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "Alevler Termik Santrale girdi... Santral şu an tamamen boşaltılıyor ve şimdi sirenler çalıyor" bilgisini paylaştı.

YERLEŞİM YERLERİ TAHLİYE EDİLİYOR

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Ören Belediyesi ek binasında yaptığı açıklamayla yerleşim alanlarının tahliye edildiğini duyurdu.

 

Ören Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar da kontrollü olarak bölgeden ayrılıyor. Bazı vatandaşların özel araçlarıyla gitmeleri nedeniyle kara yolu ulaşımı durdu, bunun üzerine askeri gemiler tahliye için sahile yanaştı.

Vatandaşların bir kısmı askeri gemilerle bölgeden tahliye edildi. Bölgede kalanlar ise yangını endişeli gözlerle Ören Mahallesi sahilinden takip ediyor.

Ören Mahallesi'nden Sahil Güvenlik Komutanlığına ait kurtarma gemisine alınan 300'den fazla kişi Bodrum ilçesindeki Cruise Port iskelesine götürdü.

YURTTAŞLAR ÇIKARMA GEMİLERİYLE TAHLİYE EDİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı, yangının termik santrale ulaşması nedeniyle iskelede toplanan vatandaşların, çıkarma gemileriyle tahliye edildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor" ifadelerine yer verildi.

"BURASI TAM BİR DİSTOPİK FİLM"

Tahliyelere dair Evrensel'e bilgi veren bir yurttaş, izlenimlerini şöyle aktardı:

"Akyaka yolu tüm Ören'i ve çevresini oraya yönlendirdikleri için kilit. Kalanlarımız Ören marinada tekne bekliyor. İnsanların şu an korkutuğu şey kömür yanarsa veya santral patlarsa karbonmonoksit ya da dioksitten başımıza bir şey gelir mi. Burası tam bir distopik film."

SANTRAL İŞÇİLERİ MARMARİS'TEKİ OTELLERE TAŞINDI

Santral işçileri ve aileleri de kaldıkları lojmanlardan tahliye edilerek Ören futbol sahasında toplandı. Santralde güvenlik ve itfaiye ekibinin dışında işçi kalmadı.

Futbol sahasında toplanan işçiler, teknelerle Marmaris’teki otellere taşındı. İşçiler, "Yangınların başlamasıyla gerekli önlemleri aldık" diyen santral yönetimine tepki gösterip, "Alınan tedbirlere rağmen bu hale bizleri getirdiler, almasalardı düşünemiyoruz bile ne olacağını" dediler.

YENİKÖY TERMİK SANTRALİ DE TEHLİKE ALTINDA

Kemerköy'e 4 kilometre mesafedeki Yeniköy Termik Santrali de tehlike altında.

Alevlerin, çevresinde kızılçam ağaçlarının sıklıkla bulunduğu Yeniköy Termik Santrali'ne yaklaştığı aktarıldı.

Yeniköy Termik Santrali'nde yanıcı maddelerin boşaltıldığı ve sabah saatlerinde yangının seyrine göre üretimin durabileceği belirtildi.

Öte yandan, alevlerin teslim aldığı santraldeki yangına karadan sürdürülen çalışmalarının yanı sıra gece görüşlü helikopterle de havadan müdahalenin devam ettiği bildirildi.

ÖLÜMCÜL GAZLAR YAYILIYOR

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, yanan Kemerköy Termik Santrali'nin ölümcül gazlar yaydığı uyarısında bulundu. ASUD da asbest tehlikesine dikkat çekti. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi, Artvin'de örgütlenmesini tamamladı

SONRAKİ HABER

Belaruslu muhalif Vitali Şişov, Ukrayna'daki bir parkta ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa