02 Ağustos 2021 19:06

"OGM, yangın ödeneğiyle 32 tane lüks araç aldı, biriyle üç tane arazöz alınıyor"

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, "Geçen yıl Orman Genel Müdürlüğü, 32 tane lüks araç satın aldı. Bu lüks araçların 1 tanesiyle tam donanımlı 3 tane arazöz alınıyor" dedi.

Milas'ta yangının zarar verdiği alan | Fotoğraf: Ali Ballı/AA

Paylaş

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, orman yangınlarının durumunu ve Orman Genel Müdürlüğü’nün politikalarını RS FM’de Ali Çağatay’la Seyir Hali programında değerlendirdi.

Sadece Manavgat’ta 100 bin hektar alanın yandığını ifade eden Durmuş, “Geçen yıl Orman Genel Müdürlüğü, dördü merkezde olmak üzere toplamda 32 tane lüks araç satın aldı. Bunların tanesinin vergisiz fiyatı 1,9 milyon ve bu ihalesiz alındı. Kamuda taşıt alımı ve demirbaş alımı ihale ile yapılır ve bu aracı kurum Devlet Malzeme Ofisi’dir. İki yıl önce bir düzenleme yapıldı. Yangınla mücadelede olağanüstü gelişmeler olduğu cihaz almak ve uçak kiralamak gerektiği belirtildi. İhalesiz yangın için alım yapma gerekçesini yasa koyucu da yerinde buldu ve bu yetkiyi Orman Genel Müdürlüğü’ne verdi. Doğru da bir yetkiydi. Bizimkiler ne yaptı? Bunu fırsat bilerek yangın ödeneğinden bu araçları aldılar. Bu lüks aracın bir tanesiyle sekiz tane arazi aracı alınıyor. Yine bir tanesiyle tam donanımlı üç tane arazöz alınıyor” dedi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SONUÇLARINI YAŞIYORUZ"

Durmuş, Akdeniz kuşağında ortaya çıkan orman yangınlarının sebebini ise şöyle aktardı:

“Küresel iklim değişikliğinin sonuçlarını hepimiz yaşıyoruz. Günden güne artıyor. Yangın bölgesinde, Akdeniz kuşağında bulunan başka ülkeler de dahil, sürekli çıkan orman yangınlarında 40-44 derece arasında aşırı bir sıcaklık var. Yüzde 60-70 olması gereken nem yüzde 10’lar seviyesinde, dün yüzde 10’a düştü. Poyraz var. Bu yangın için çok elverişli bir koşuldur. En küçük bir cam parçası yangın çıkartabilir.”

"KAPATTILAR ÜZERİNİ, NİYE, SERMAYE TAZMİNAT ÖDEMESİN DİYE"

Adrasan yangınının sebebinin üstünün örtüldüğünü söyleyen Durmuş, "Adrasan yangını Cengiz-Limak-Kolin ortaklığı olan CLK Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin enerji dağıtım hatlarından çıktı ama kapattılar üzerini. Niye? ‘Sermaye tazminat ödemesin’ diye. PKK yaktı demek kolay. Yakmış olabilir. Bu başka bir şey ama onu bulması gereken de devlettir. ‘PKK yaptı, birileri sabotaj yaptı, yaktı, gitti’ demek olayı örtmektir. Olayı faili meçhul cinayetler gibi üstünü kapatmaktır. Bizim teknik elemanlarımız var. Bütün yangın yerlerini teknik heyetimizle gezeceğim. Bunu tespit edeceğiz, yine kamuoyuyla paylaşacağız. Yasa çıkarıyor 28’inde, o zaman düşünülür. Kim yaktı bu ormanı sorusunu doğru düşünmek gerekir” diye belirtti.

"GİYDİKLERİ ELBİSELER KORUYUCU ELBİSE DEĞİL"

Durmuş, muhafaza memurlarının mücadele şartlarında gördüğü uygunsuzlukları “Bir arazözde olması gereken eleman sayısı en az altıdır. İki kişi verilmiş. Şoför inmiş hortum tutarken yangın birden sardı ve arkadaşlar diri diri yandı. Bakın giydikleri elbiseler koruyucu elbise değil. Yangına dayanıklı değil. Muhafaza memurlarının giydiği elbiselerin tamamı sentetik polyester, yangınla nasıl olur? Cayır cayır yanar. Yanıyor insanlar, biz nasıl sessiz kalacağız? Ama kendileri itibardan tasarruf etmiyor. İki milyonluk arabayla geziyor. Artık tahammülümüz kalmadı” diye sıraladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitimciler ve hekimler hemfikir: Salgının seyri ne olursa olsun okullar açılmalı

SONRAKİ HABER

Konya'daki katliam Kocaeli'de protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...