02 Ağustos 2021 18:46

Eğitimciler ve hekimler hemfikir: Salgının seyri ne olursa olsun okullar açılmalı

Pandemide okulların kapanmasıyla eğitimde artan eşitsizliğe ve kayıplara dikkat çeken eğitimciler ve hekimler, okulların önümüzdeki dönemde mutlaka açık kalması gerekliliğine vurgu yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Volkan PEKAL
Salih Can ALDEMİR
Adana

Pandemi nedeniyle okulları 1,5 yıldır kapalı tutan Türkiye’de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 6 Eylül’de okulları açma niyetleri olduğunu söyledi. Selçuk, okulların açılmasıyla ilgili her türlü görevi yerine getirdiklerini ileri sürerken Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, okullarda durumun 1,5 yıl önce neyse bugün de aynı durumda olduğunu, değişen bir şey olmadığını söyledi.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya ve Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, yüz yüze eğitimden yana olduklarını belirterek vakalar artsa dahi önlemler alınarak okulların açık tutulması gerektiğini ifade ettiler.

"ÖNLEMLER ALINIP OKULLAR AÇILMALI"

Okulların fiziki koşullarında 1,5 yıl öncesine kıyasla bir fark olmadığına dikkati çeken Hüseyin Kaya, okulların açık kalması için önlem alınmasını istedi.

Okulların fiziki yapısının salgına uygun hale getirilmesini, öğretmen ve öğrencilerin aşılanmasının tamamlanması gerektiğini dile getiren Kaya “Salgının pik yaptığı dönemlerde iktidarın ilk aldığı tedbir okulları kapatmak oldu. Salgının seyri ne olursa olsun 1,5 yıldır kapalı olan okulların ve üniversitelerin açık kalması için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.

Fabrikalar, atölyeler, AVM ve çarşı-pazar açık tutulurken okulların kapatıldığını hatırlatan Kaya “Siyasi iktidarla birlikte MEB ve YÖK de pandemi döneminde sorumluluklarını yerine getirmeyerek kolaya kaçtılar. Okulları ve üniversiteleri eğitim öğretime kapattılar” dedi.

"OKULLAR AÇILMAZSA EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİR"

Pandemide milyonlarca öğrencinin bilgisayar, tablet ya da internete ulaşamadığı için eğitim hakkına erişemediğini dile getiren Kaya, “Bu süreçte eğitimde fırsat eşitsizliği bütün çıplaklığıyla ortaya çıktı. Özel okullar, dershaneler, etütler, özel dersler hız kesmeden devam etti. Yani parası olan zengin çocukların eğitim-öğretiminde bir aksama olmadı. Bu süreçten olumsuz yönde etkilenen, zarar gören, parası olmayan yoksul aile çocuklarımız oldu. Bu yıl yapılan LGS, TYT, AYT sonuçlarına bakıldığında bu durum bütün açıklığıyla ortaya çıktı” ifadelerini kullanarak okulların yeniden kapatılmasının eğitimdeki eşitsizliği daha da derinleştireceğine ve yoksul çocukları eğitimden koparacağına dikkati çekti.

"1,5 YILDA OKULLARDA DURUM AYNI"

Okulların 6 Eylül’de başlayacak eğitim-öğretime hazır olmadığını dile getiren Kaya, “MEB bu süreçte okullara yönelik hiçbir çalışma yapmadı. Okullar, 1,5 yıldır ne durumdaysa öyle beklemekte. Yeni derslikler, yeni öğretmen alımları yapılmadı, okulların fiziki yapıları düzenlenmedi. Sınıfların havalandırması için yeni pencereler açılmadı, sınıfları genişletme, sıraların arasını açma gibi önlemler alınmadı, kalabalık sınıflar, vb. sorunlar halen devam ediyor. Okullara gerekli ödenek verilmedi” dedi.

Aşı olmamak için direnç gösteren öğretmenler de olduğunu belirten Kaya “Bu sorunların çözümünde MEB şimdiye kadar somut hiçbir adım atmadı” diye konuştu.

Vaka sayılarının arttığı bu günlerde Bakan'ın sözlerinin yine boşa düşebileceğini dile getiren Kaya “Okulların fiziki yapıları salgına uygun hale getirilmeden, öğretmenlerin aşılanması tamamlanmadan, ne yazık ki okullar Eylül ayında açılsa dahi, salgının yükseldiği ilk dönemde tekrar kapatılacaktır. Çocuklarımızın geleceği için salgının seyri ne olursa olsun, okulların açık kalması için gerekli önlemlerin alınmasını bekliyor ve istiyoruz” dedi.

"AŞILAMA EĞİTİM İÇİN DE HIZLANMALI"

Pandemide eğitimde öğrenciler arasında uçurumun arttığına vurgu yapan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, bu uçurumun büyümemesi için örgün eğitime mutlaka geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Öğrenci sayılarını azaltıp sınıfların salgın koşullarına göre organize edilmesi gerektiğini belirten Menteş “Hijyeni sağlamamız, şikayet olsun ya da olmasın PCR testlerini zorunlu kılmak, pozitif olanları izole etmek lazım” dedi.

Bütün koşulların eğitime göre ayarlanarak okulların açılması gerektiğini ifade eden Menteş, “Virüs kendisini öldürsün, pandemi de böylece bitsin diye bekliyorlar. Bilimin ışığında bir kampanya ile aşılamaya hız verilmesi şart. Okulları açmayı da aşı kampanyasına dahil etmeliyiz. Bu eğitime başlamak için de önemli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Veli Ağbaba: Saray’a 3 günde harcanan parayla THK’nin 6 uçağı uçurulabilirdi

SONRAKİ HABER

"OGM, yangın ödeneğiyle 32 tane lüks araç aldı, biriyle üç tane arazöz alınıyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa