02 Ağustos 2021 10:42

Kamuda TİS görüşmeleri başladı

Kamu emekçisi ve emeklilerinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Yaklaşık 4.2 milyon kamu emekçisi, 2.2 milyon emeklisinin aylıklarına 2022 ve 2023'te yapılacak zammın belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde başladı. Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Türkiye, çalışanlarını enflasyonun altında ezdirmeyecektir. Enflasyonun üzerinde bir noktada meseleyi ele alacağız” ifadelerini kullandı.

Bu yıl birlikte hareket etme kararı alan Memur Sen ve Türk-İş, ortak talepler belirledi. İki konfederasyon, hükümetten taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulundu.

Konfederasyonların ortak talepleri arasında tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesi, gelir vergisinin yüzde 15'ini aşan kısmının karşılanması gibi maddeler de yer alıyor. Memur ve memur emeklileri için bugün başlayan zam pazarlığı süreci, yasal olarak ağustosun üçüncü haftasında sona erecek.

KESK: İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET İSTİYORUZ

Toplantıya KESK adına Genel Başkan Mehmet Bozgeyik katıldı. Bozgeyik şunları söyledi: “3 konfederasyonun da öne sürdüğü hem kamu emekçilerinin yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi hem 2022-2023 içerisinde ücretlerin insanca yaşatacak düzeye çekilmesi yönünde taleplerimiz var. Özellikle 4688 sayılı yasanın bir çalışmayla demokratikleşmesi gerekiyor. Emekliler açlık sınırında yaşamlarını sürdürüyor. Pandemi sürecinde işsiz kalan emekçiler, esnaf açısından bir gelir desteği gerektiğini biliyoruz. Sadece 77 bine yakın işçi Kod-29’la işten çıkarıldığı ve yeterince bir gelir desteği sağlanmadığını görüyoruz.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Milas Belediye Başkanı: 3 bakanımız Milas'ta açıklama yapıyor, ben ekrandan izliyorum

SONRAKİ HABER

Elmalı’da mevsimlik işçilere ırkçı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...