02 Ağustos 2021 06:47
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ağustos 2021 23:01

Özelleştirme ve liyakatsizliğin bedeli: 22 ilde elektrik kesintisi yaşandı

Türkiye'nin pek çok şehrinde elektrik kesintileri yaşandı: “Bu tamamen Enerji Bakanlığı, TEİAŞ, EÜAŞ ve özel sektörün liyakatsizliği.”

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye'nin pek çok şehrinde elektrik kesintileri yaşanıyor. Aşırı sıcaklarda elektriksiz kalan vatandaşların isyanı sosyal medyada gündem oldu. Evrensel’e konuşan ve üst düzey bir kamu kuruluşunda görev yapan Elektrik Mühendisi, “Bu tamamen Enerji Bakanlığı, TEİAŞ, EÜAŞ ve özel sektörün liyakatsizliği” dedi.

Kesinti yaşanan şehirler arasında İstanbul, İzmir, Ankara, Antep, Konya, Bursa, Adana, Mersin, Kırklareli, Hatay, Uşak ve Manisa da yer aldı. Elektrik dağıtım şirketlerinin internet siteleri çökerken, kurumların açıklama yapmaması da tepki çekti.

BAKANLIK:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından, kentlerde meydana gelen elektrik kesintileriyle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Son zamanlarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle elektrik talebinde aşırı bir artış meydana geldiği söylenen açıklamada, "Artan talep nedeniyle son birkaç haftada elektrik tüketiminde cumhuriyet tarihinin rekor seviyelerine ulaşılmıştır. Ulusal elektrik altyapımız artan taleplerin karşılanması için maksimum seviyede üretime devam etmektedir. Ancak son zamanlarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle elektrik tedarikinde kısmi kesintiler yaşanmıştır. Kesintilerin yaşandığı bölgelere acil müdahale ekipleriyle ilk müdahaleler yapılmış olup, an itibariyle ülke genelinde kesintiler sonlandırılmıştır" denildi.

AVCILAR'DA HATTAKİ ŞİDDETLİ PATLAMALARA TEPKİ

İstanbul Avcılar'da sokaktaki elektrik direkleri arasında 3 gün peş peşe görülen patlama ve yanmaların ardından akımların gitmesi bölgede korku ve endişeye neden oldu. Esnaf ürünlerini çöpe atmaktan, evlerde oturanlar buzdolaplarındaki ürünlerin bozulmasından yakındı.

Cihangir Mahallesi Kahraman Sokak'ta bulunan elektrik direklerinde 3 gün boyunca aralıklarla şiddetli patlamalar oldu, kablolar yandı. Patlamaların ardından bölgeye elektrik uzun süre verilemezken, elektrik kurumu görevlilerinin müdahale çalışmalarının ardından yine patlamalar oldu. 

Kasap Enver Baykara, 3 gün boyunca elektriklerin kesildiğini, akşam verilen akımların gündüz cihaz ve klimaların açılması ile kesildiğini belirtirken, "Dükkanımdaki etlerin büyük bölümünü başka bir yerdeki yedek bir soğutucuya taşıyarak kurtardık. Raflarım şu an boş. 2-3 kilo etim bozuldu, çöpe attık. Son çıkan büyük patlama ardından yangını bizzat söndürdük. Çözüm bekliyoruz" dedi.

Börekçi İbrahim Gediz ise iş yerindeki salon tentesinin zarar gördüğünü, iki günde pişirilmek üzere hazırladığı soğutucuda sakladığı en az 80 tepsi börek veya simidi çöpe attığını söyledi. Gediz, zararının 2 bin lirayı bulduğunu, satış yapamaz, müşteri kabul edemez hale geldiğini belirtti.

"DÜKKANIM YANACAK DİYE ÇOK KORKUYORUM"

Kuru gıda satan Refika Yeter, "Dükkanım yanacak diye çok korkuyorum" dedi.

Bölgeye sevk edilen iki araçtaki işçiler direklerdeki hatları değiştirmeye başlarken, hatlardan birisini böleceklerini böylece sorunun ortadan kalkacağını söyledi.

"ARIZALAR DAHA DA BÜYÜYECEK"

Evrensel’e konuşan ve üst düzey bir kamu kuruluşunda görev yapan Elektrik Mühendisi, özel sektörün liyakatsizliğine dikkat çekti.

Türkiye’deki santrallerin birçoğunun özelleştirildiğini hatırlatan mühendis, “Elbistan Santrali büyüktür, doğru düzgün çalışmıyor. Niye çalışmıyor? Orası çalışsa, onun karşılığında Soma çalışmayacak mesela. Türkiye’de kurulu 98 bin megawatt kurulu güç var. Çalışsa 2 katından fazla kapasite var. Özel sektör çalışmak ve para kazanmak istiyor. Doğal gazı karşılamıyor, para yetmiyor. Para kazanamıyor. Bu yüzden çalışmıyor. Benim görüşüme göre arızalar daha büyüyecek. Şimdi talep arzdan fazla, ne yapalım kesinti yapalım deniyor. Kesintiyi dolaştırıyorlar. ‘TEİAŞ özelleştirilse iyi çalışır’ diye bir şey yok. Benim inancıma göre elektrik tamamen kamuda olmalıdır. ‘Kamuda olmuyor özelleştirelim’ deniyor. Elektrik yapısı gereği tekeldir. ‘5 ayrı yerden elektrik alayım’ diye bir şey yok. İnsanları kandırıyorlar. Önemi gereği kamu yararı gözetilmelidir. Günlük yaşam elektriksiz devam ettirilemez” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Marmaris ile Köyceğiz'de yangınlar devam ediyor: Yangın yerleşim alanlarına geldi

SONRAKİ HABER

Aykut Küçükkaya Cumhuriyet'e geri döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...