31 Temmuz 2021 04:30
Son Güncellenme Tarihi: 31 Temmuz 2021 11:01

Konya'da ırkçı saldırıda 7 kişiye 19 kurşun | Savcı "Eski saldırı ile ilişkili" dedi

Konya'da ırkçı saldırıya sonucu Dedeoğulları ailesinden 7 kişi yaşamını yitirdi. Avukat Karabulut: "Savcı, saldırganın daha önce bu aileye saldırı yapanlarla irtibatlı ve ilişkisi olduğunu aktardı”

Fotoğraf: MA

Paylaş

Meltem AKYOL
Konya

Konya’da katledilen ve daha önce Kürt oldukları için darbedilen Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin ön otopsi incelemesi tamamlandı. Evrensel'e konuşan katledilen Yaşar Dedeoğulları’nın amcasının oğlu Erol Şan 7 kişiye toplamda 19 kurşun sıkıldığını söyledi. Savcının kendilerine verdiği bilgileri aktaran Avukat Abdurrahman Karabulut, “Savcı, kamera kayıtlarında tek bir saldırgan olduğunu söyledi. Ayrıca saldırganın daha önce bu aileye saldırı yapanlarla irtibatlı ve ilişkisi olduğunu aktardı” dedi. HDP İl Eş Başkanı Gıyaseddin Almaz da “Hakim Dal öldürüldüğünde de Kürt-Türk ile ilgisi yok dediler, üstünü örtmeye çalıştılar. Şimdi daha olay olur olmaz yine aynı açıklamayı yapıyorlar. Hakim Dal’ın öldürülmesinin üstünü örtmeye çalışmak yerine aydınlatsalardı, bu olmazdı." diye konuştu.

GÖZ GÖRE GÖRE GELEN KATLİAM

Konya’nın Meram ilçesindeki Hasanköy mahallesinde 24 yıldır yaşayan Dedeoğulları ailesi, son 15 yıldır komşuları ve komşularının akrabalarının ırkçı saldırısına uğruyordu. Hasanköy mahallesinde hayvancılıkla uğraşan aile bölgedeki tek Kürt ailesiydi. Kürt oldukları gerekçesiyle defalarca taciz edilen Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs akşamı taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırıya uğradı, 60 kişilik saldırgan grup tarafından gerçekleştirilen saldırıda evde bulunan 4’ü kadın 7 kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. 'Biz burada Kürtleri barındırmayacağız, evlerinizi bize satın gidin’ diyordu saldırganlar. Olayın ardından 6 kişi tutuklandı. Haziran ve temmuz aylarında yapılan tutukluluk incelemesinde şüphelilerin 4’ü art arda serbest bırakıldı. Mahkeme serbest bırakma gerekçesini şöyle açıkladı:

“Şüphelilerin yaralanmış olmaları nedeniyle mağduriyetleri, adli sicil kayıtlarının eski tarihli olduğu, çiftçilik işi ile iştikal etme nedeniyle gelen günlerin yaz günü hasat zamanı olması, üzerlerine atılan suçun vasıf ve mahiyetinin şüpheliler lehine değişme ihtimali bulunduğu, şüphelilerin tutuklulukta geçirdiği süre, tutuklama tedbiri ile sağlanmak istenen maksadın hasıl olduğu, aynı maksadın bu aşamada adli kontrol tedbiri ile de sağlanabileceği, hak, nesafet, ölçülülük ilkeleri gereğince ve vicdanı kanaat."

Ramazan Bayramı'nın arife gecesinde yine evlerine torpil atıldı. Polise haber verdi aile, saldırganlar olay yerine gelen polis ekipleri için 'polisi çağırın da gelsin size yardım etsin bakalım’ dedi. Sonra saldırıyı organize edenler ya hemen ya bir süre sonra peyder pey serbest bırakıldı. Avukat Abdurrahman Karabulut defalarca tutuklanmalarını talep etti, ancak yapılmadı.

Son saldırıda hayatını kaybeden Barış Dedeoğulları'nın “Şu an çarşıya çıksam evdekiler en az 20 defa ‘neredesin?​’ diye arıyorlar. Hepimiz birbirimizin başına bir şey gelmesinden korkuyoruz" sözleri saldırının nasıl göz göre göre geldiğinin kanıtıydı.

İKİNDİ NAMAZININ ARDINDAN TOPRAĞA VERİLECEKLER

Dün gece bütün uyarılara rağmen katliam gerçekleşti. Dedeoğulları ailesinin evine silahlı saldırı düzenlendi. Eve giren silahlı kişi veya kişiler evde bulunan 7 kişiyi öldürdü. Saldırganlar evi de ateşe verip kaçtı.

Silahlı saldırıda yaşamını yitiren Yaşar Dedeoğulları (65), Serap Dedeoğulları (36), Serpil Dedeoğulları (32), Sibel Dedeoğulları (30) , İpek Dedeoğulları, Metin Dedeoğulları (45) ve Barış Dedeoğulları’nın (35) ön otopsi incelemesi tamamlandı. Morg önünde bekleyen Dedeoğlları ailesinin yakınlarından fenalaşanlar olurken polis gazetecilerin morg önünde beklemesine engel oldu.

Katledilen Dedeoğulları ailesi ikindi namazının ardından Karatay Saraçoğlu mezarlığında toprağa verilecek.

AVUKAT KARABULUT: SAVCI ‘SALDIRGANIN DAHA ÖNCE SALDIRI YAPANLARLA İRTİBATLI’ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Otopsi sonrası gazetemize konuşan Dedeoğulları ailesi Avukatı Abdurrahman Karabulut, 6 kişinin otopsi raporunu okuyabildiklerini söyledi. Karabulut, “Ancak henüz alamadık. 6 kişiye toplamda 16 kurşun isabet etmiş. Yedinci kişinin otopsi raporunda kaç kurşun olduğunu göremedik. Ama toplamda 19 kurşun olduğu söylendi” dedi.

Savcının kendilerine verdiği bilgileri de aktaran Karabulut, “Savcı, birkaç saat önce yaptığımız görüşmede kamera kayıtlarında tek bir saldırgan olduğunu söyledi. Ayrıca saldırganın daha önce bu aileye saldırı yapanlarla irtibatlı ve ilişkisi olduğunu aktardı” dedi.

Saldırıyı birden fazla kişinin gerçekleştirmiş olabileceği yönünde şüpheleri olduğunu söyleyen Karabulut, “19 kurşunun tek bir silahtan çıkması olası mı bilemiyoruz. Birden fazla silah olabilir, birden fazla silah demek birden fazla kişi de demek olabilir. Bu konuda şüphelerin giderilmesi gerekir. Biz şu anda olay yeri incelemesine gidiyoruz yeniden. Kamera kayıtlarını görmeye çalışacağız” diye konuştu.

"BİR AİLEYİ YOK ETMEK ÇOK VAHİMDİR VE ACIDIR"

Katledilen Yaşar Dedeoğlu'nun amcasının oğlu Erol Şan Evrensel'e konuştu. Konya Şehir Hastanesi önünde konuştuğumuz Erol Şan, yaşanları gözleri dolarak anlattı: “30 yıldır burada oturuyor. Bundan iki ay önce de saldırı olmuştu, kemik kırıkları olmuştu. Ben gittim abi evini satalım, sana bizim yanımızda ev alalım dedim. Kabul etmedi, ‘ben ölürüm de evimi kimseye vermem, ben kime ne yapmışım, ben onlara boyun eğmen’ dedi. Dün gelmişler işte kaç kişi bilmiyoruz, öldürmüşler. Önce gitmiş Yaşar abi ile tokalaşmış, sonra geri gidip silahı benzini alıp öldürmüş. Yengem çardakta inekleri sağarken öldürmüş, kızlar kahve içiyorlarmış. Bu insanlar takip edilmiş. Yaşar abi ve Barış bizimleydi, avukatla birlikte. Onların eve gitmesi beklenmiş. 7 kişide toplam 19 kurşun var dedi avukatlar. Böyle bir acı yok, bir aileyi yok etmek. Çok büyük bir acıydı, Yaşar abi çok yürekliydi. Ben onları barıştırmak istiyordum, onsan sonra abime evi sattıracaktım. Hepsini öldürmüş, bütün aileyi. Hepsini. Tutmuş bir de evi yakmaya çalışmış. Evde kamera vardı, onu yok etmeye çalışmış. 7 kişi tutukluydu, 5 kişi serbest bırakıldı."

"BURADAN GİDECEKSİNİZ' DİYE TEHDİT ALIYORLARDI"

Erol Şan ailenin daha önce yaşadığı saldırılarda tehdit edildiğini anlattı: "Yaşar abi ve çocukların dediğine göre sürekli tehdit alıyorlar. 'Buradan göçeceksiniz, gidin, yoksa sizi yok ederiz' diye. Hatta Yaşar abi bunu mahkemede söyleyecekti"

"SEN KÜRTSÜN, BURADAN GİDECEKSİN" DEDİLER

Süleyman Soylu’nun açıklamalarına dair de konuşan Şan, “Bu katliamı gerçekleştiren kişiler önce kavga ettikleri kişilerden mi onu savcılar, polis ortaya çıkaracak. Ama kavganın sebebi sen Kürt’sün ben Türk’üm kavgasından geldi. Yaşar abiye ‘sizi burada barındırmayacağız, evini bize satacaksın buradan gideceksin dediler’ diyordu. Yani nasıl bulmuşlar hemen, bir araştırma yapsalardı, bir soruştursalardı…” dedi.

HDP'Lİ ALMAZ: ÜSTÜNÜ ÖRTMEK YENİ KATLİAMLARIN HABERCİSİ OLUR!

25 yıldır Konya’da yaşayan HDP İl Eş Başkanı Gıyaseddin Almaz gazetemize yaptığı değerlendirmede olayın ırkçı bir katliam olduğuna dikkat çekti. Deniz Poyraz’ın katledilmesinden bu yana Kürtlere dönük başka pek çok saldırı yaşandığına dikkat çeken Aymaz, saldırıların sorumlusu olarak iktidarın nefreti körükleyen yaklaşımı olduğunu söyledi. “Irkçılık tam bir zehirdir. Öyle bir düşmanlaştırma dili, nefret dili kullanılmış ki böyle bir katliama girişilmiş” dedi.

21 Temmuz’da Konya’nın Meram ilçesi Çarıklıköy’de yaşayan Dal ailesine saldırı gerçekleştiğini, Hakim Dal’ın hayatını kaybettiğini hatırlatan Almaz, “Hakim Dal öldürüldüğünde de Kürt-Türk ile ilgisi yok dediler, üstünü örtmeye çalıştılar. Şimdi daha olay olur olmaz yine aynı açıklamayı yapıyorlar. Hakim Dal’ın öldürülmesinin üstünü örtmeye çalışmak yerine aydınlatsalardı, bu olmazdı. Şimdi bu açıklama yeni bir katliamın davetiyesidir. Siz üstünü kapatarak bu işi çözemezsiniz. Irkçı saldırılar domino taşı gibidir. A şehrinden başlar Z şehrine kadar gider. ‘Bu olayın Afyon’daki olayla alakası yoktur’ demek yanlıştır. Birbirini tetikliyor.

Eğer devlet, yetkili bakanlar şunu söylese ‘halkımıza söz veriyoruz, biz bu olayın peşimdeyiz, faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasına yardımcı olacağız’ dese ve gereğini yapsa ve bu nefreti körükleyen dilinden vazgeçse bunlar yaşanmaz. Ama bunlar yapılmıyor” ifadelerini kullandı.

"KATLİAMCILARIN SIRTI SIVAZLANIYOR, GÜVENDE HİSSETMİYORUZ!"

Yaşanan vahşi katliamın endişeleri arttırdığına dikkat çeken Aymaz, “Kaygı duyuyoruz, akıllı bir insanın kendi yaşamından endişe etmesi lazım. Hunharca bu katliamı yapan insan neler yapmaz? Böyle pervasız bir katliam karşısında, devlet mekanizması olsa, adil bir yargılama olsa hem bu işe teşebbüs edenler bir daha göze almaz hem maruz kalanlar kendini güvende hisseder. Ama maalesef böyle olmuyor. Bu işi yapanlar kendini güvende hissediyor, sırtının sıvazlanacağını biliyor. Bu işe maruz kalanlar da kendini güvende hissetmiyor. Maalesef biz kendimizi güvende hissetmiyoruz. Ben yasal bir partinin yöneticisiyim ama maalesef benim diğer insanlar gibi kendimi sokakta ifade etme özgürlüğüm yok” diye konuştu.

KONYA İL EMNİYET MÜDÜRÜ ENGİN DİNÇ, HRANT DİNK CİNAYETİ DAVASINDA YARGILANMIŞTI

Öte yandan Hrant Dink katledildiğinde Trabzon'da emniyet müdürü, 10 Ekim Katliamında İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç şu anda Konya'da İl Emniyet Müdürü. Engin Dinç, Hrant Dink cinayeti davasında "ihmali davranışla öldürme" ve "kamu görevini ihmal"den yargılanmıştı. Cinayetin işlendiği dönem Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Dinç "ihmali davranışla öldürme" suçundan beraat etmiş, "kamu görevini ihmal" suçlamasında da hakkındaki dava dosyası zaman aşımı nedeniyle düşürülmüştü.

ÖNCEKİ HABER

5 ilde 10 orman yangını sürüyor

SONRAKİ HABER

Milli Okçu Mete Gazoz olimpiyat şampiyonu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...